0

Ч етири са основните подводни камъка, за които да следят избиратели и членове на секции на вота 2 в 1. Те се пораждат от различните изисквания към двата вида избори – европейски и парламентарни. При първите към избирателите има условие за уседналост, каквото не важи за НС.

За да пуснем бюлетина за евродепутати, трябва да сме живели най-малко през последните 3 месеца в България или друга страна от ЕС. На практика това означава, че трябва да имаме регистрация по постоянен и настоящ адрес най-късно до 9 март.

Това е и причината ЦИК да реши да има два различни избирателни списъка. Така секциите се предпазват от грешки и възможността граждани да бъдат допуснати до гласуване за ЕП, без да имат право.

Праг 

В Изборния кодекс е разписан и различен праг за преференциите. За евровота той е 5%, а за НС - 7%. Това от значение при отчитането на резултатите, защото дава базата за преференциални гласове, които са нужни на даден кандидат, за да пренареди листата и да се изкачи по-нагоре.

Депутатите във ваканция до изборите!

Водачите на листи за европарламент трябва да са наясно, че могат да бъдат изместени от първото място.

Затова също трябва да агитират за максимален брой преференции за себе си. Такъв казус имаше през 2014 г., когато тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев стана втори.

Това не важи в такава степен за водачите на листи за НС, защото те са почти бетонирани. Причината се крие във факта, че гласовете без преференции, дадени за партия или коалиция, се отчитат към водача. Много рядко има случаи, когато кандидат от по-задни позиции изпреварва водача.

Това се случи на парламентарния вот през април 2021 г. с Делян Добрев от ГЕРБ. 

Зад граница

Не на последно място има и различни изисквания за откриването на секции в чужбина. В някои секции ще може да се гласува за ЕП и за НС, а в други – само за национален парламент.

ЗАРАДИ ИЗБОРИТЕ: Важна промяна в матурата след 10-и клас!

Последното важи за страните извън ЕС. Причината е, че в тези държави за евровота секции може да има само в посолства и консулства. Според правилата обаче нашенците зад граница могат да подават заявления и при над 40 такива да се откриват секции извън дипломатическите ни мисии. На база на тези заявления и имената им се вписват в списъка за дадената секция.

Там обаче ще може да се гласува само за НС. Така българите в Турция, Великобритания, Сърбия, САЩ, Канада и др. трябва внимателно да премислят дали искат да гласуват само за НС или и за ЕП. Срокът за подаване на заявления от българите в чужбина е 14 май. 

Охраната на изборите гълта 15 млн. лв. 

МВР получава около 15 млн. лева за охраната на вота. Това става ясно от разбивката на парите по план-сметката за изборите 2 в 1. ЦИК получава около 4,6 млн. лв., като 2,5 млн. лв. са за медийни пакети, а около 1,5 млн. лв. отиват за техническото подсигуряване на вота, отпечатването на хартиените бюлетини, разяснителната кампания. МС взима около 8,4 млн., а общините - над 52 млн. лв.

СМЕТКАТА Е ЯСНА: Ето колко ще ни струват поредните избори

Именно през областните управители ще се платят възнагражденията на членовете на РИК, а през кметовете ще се дадат тези на членовете на СИК. Общата сума за възнаграждения за комисиите излиза близо 41,5 млн. лв.

За отпечатването на избирателните списъци към регионалното министерства ще се насочат 2, 13 млн. лв. За вота в чужбина външно министерство ще вземе малко над 9,2 млн. лв.