0

З атварят за 2,5 години Паметника на свободата на Шипка през 2024 година. Документацията е готова и предстои през октомври да се обявят две обществени поръчки – за избор на изпълнител на консервационно-реставрационните дейности, и да се определи лицето, извършващо надзора. Ако всичко мине безпроблемно, другото лято може да започне ремонтът. Това каза за „Телеграф“ в навечерието на 146-годишнината от Шипченската епопея директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

“Паметникът има нужда от ремонт и това е видно. През последните няколко години, от края на 2017 музеят извърши редица действия със съдействието на Министерството на културата по отношение на подготовката на това важно начинание“, каза той и подчерта, че сериозни намеси не са предприемани от четири десетилетия. Д-р Ангелов каза, че едва през 2017 г. паметникът е бил нанесен на кадастралната карта, а през 2018 г. се е сдобил и с акт за собственост. Планира се и ремонт на широките стъпала и площадката, на която се провеждат тържествата.

Ремонт

По думите на директора паметникът е конструктивно здрав. „До нивото на лъва, някъде около 12-13 м височина, е една стоманобетонна конструкция, която е облицована отвън и отвътре с каменни блокове. От лъва нагоре е т.нар. суха зидария“, коментира той и подчерта, че обследването е показало, че бетонът е с необходимата якост, въпреки че паметникът е преживял Чирпанското земетресение от 1928 г. От думите му стана ясно, че ще бъдат възстановени фасадите. „Основният проблем там е проникването на влагата, която навлиза през компрометираните фугиращи смеси, които запълват пространствата между облицовъчните камъни. Само фугите, които трябва да се подменят като линейни метри, са малко над 8200 м“, обясни д-р Ангелов.

Той добави, че няколко камъка, основно по ъглите, ще бъдат подменени. „Плочникът около паметника ще бъде подменен с гранитен“, посочи директорът и добави, че ще бъдат премахнати изолационните материали, които през годините са били налепени от вътрешната му страна, докато се достигне до стената. „Ще бъде ремонтирано и стълбището от северната страна. Всички оловни обшивки ще бъдат подменени.

Ще бъде снабден с дизелов генератор, за да бъде непрекъснато на ток. Паметникът ще бъде снабден и със собствена автоматична метеорологична станция“, добави още той. Също така ще бъдат премахнати сегашните прозорци, които са поставени на вентилационните му отвори. „На тяхно място ще бъдат поставени жалузни решетки, за да може да се отварят и затварят, и по този начин да може да се контролира циркулацията на въздуха в самата конструкция“, поясни директорът.