0

Л ипсата на достатъчно места в държавните занимални бутат първолаците към частните. Причината за този феномен е недостатъчната материална база. Това е в основата безплатната помощ на първокласниците в писането на домашните да е екзотика, особено в централните столични школа, въпреки че за всички деца има предвидени средства от държавния бюджет за целодневна организация на учебния процес. Не рядко от няколко първи класа само един или два имат възможността да посещават занималнята. Не са малко случаите, в които учителите на децата водят частната. Това води до преумора на преподавателите, а е друг въпросът, че това е абсолютен конфликт на интереси. Учителите нямат право да преподават на своите ученици срещу заплащане и извън класната стая.

Занималня

Таксите в частните занимални варират. Започват от над 250 лева и стигат до 600 лева. Цената зависи от екстрите, които предлагат. Обикновено в нея се включва транспортиране, разходки навън, занимания по интереси и най-важното – помощ при написването на домашните за следващия ден.

Ученици

Наесен около 60 000 деца ще прекрачат за първи път училищния праг, твърди председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, позовавайки се на данни на Националния статистически институт. Тя подчерта, че по отношение на учебните планове, програми и съдържание не очаква да има новости. „Учебните програми на 1-4 клас не се преразглеждат и никой няма желание от МОН да погледне там. Единствено СБУ смята, че трябва да се променят учебните програми и съдържание в процеса на ограмотяване, защото е изключително важно децата да могат да се научат да четат от 15.09 до 31.12 на новата учебна година. Сега при всичките тези методологии и съдържание децата се научават да четат в 3-ти клас, което е пагубно“, смята Такева.

Очакване

Председателят на СБУ коментира, че очаква първолаците да влязат в добре оборудвани класни стаи и да бъдат поети от много добре подготвени начални учители. „Очаквам малко повече партньорство между учителите и родителите, за да може децата да бъдат спокойни. Попитана кога ще дойде краят на тежките ученически раници, Такева заяви, че той отдавна е дошъл, а тежестта им е заради храната и шишето с вода, които родителите слагат в чантата.

Места

Ще има място за всяко дете, кандидатстващо за първи клас в София - град. В това увери председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-о училище Диян Стаматов. Той обясни, че общинските училища предлагат целодневна или полудневна организация, като препоръчва на родителите да запишат децата си в целодневна форма. Стаматов препоръча още родителите да запишат детето в най-близкото училище по местоживеене. „Винаги то е било най-предпочитаното място за обучение в първи клас, защото детето познава територията, то може да бъде заведено по-лесно и прибрано, и това е най-подходящото място за пребиваване“, обясни той и добави, че е грешка, когато родителите кандидатстват само за едно училище.

Елитни

Стаматов е категоричен, че няма т.нар. елитни училища, когато става дума за прием в първи клас, защото няма конкурсен изпит, а и често цялата четвърта група от градината продължава заедно в кварталното школо. Той обърна внимание на това, че в София има различен тип школа - общински, държавни, частни, към Министерството на образованието и науката, към Министерството на културата, като в тях се предлагат най-разнообразни профили. Също така има иновативни, с изучаване на екзотични езици, изкуства, технологии и други. И тук родителите трябва да внимават при избора си, както и да се съобразят с интересите, заложбите и желанията на децата си.

Избор

Без съмнение добрият учител и училище са важните фактори за доброто обучение на децата. „Училището създава една голяма среда за развитие на ученика от 1-7 или до 12 клас. Доброто попадение като късмет при началния учител дава максимално бързата социализация и адаптиране на самите деца в първи клас. Комплектът от двете винаги е изключително важен“, коментира той. По отношение на това дали децата да бъдат записани в гимназия или основно училище, той заяви, че това е въпрос на избор от страна на родителя.

Започва кандидатстването за първи клас в София

На 24 април обявяват свободните места за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столичната община. От този ден родителите ще могат да кандидатстват през електронната система за желаното училище, като препоръката на експертите е то да бъде най-близкото до дома на детето и изборът да не се свежда само до едно школо. В профила на детето може да отбележите избираемите учебни часове, които бихте искали да изучава в I клас в съответното училище, както и организацията на учебния процес – целодневна или полудневна.

Системата за прием на първолаци в община Хасково отваря на 26 април. На 11 май това ще се случи и в Бургас, където свободните места са общо 2156 в града, а в цялата община – 2266. От 10 май се отваря системата и в Пловдив, а на 17 май ще заработи платформата за прием във Велико Търново. В Русе кампанията стартира на 25 май.

Такева: 150 училища са на двусменен режим

150 училища в големите градове са на двусменно обучение, всичко останало е на едносменно, заяви за „Телеграф“ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. „Двусменното обучение е в Пловдив, Варна, Бургас, София“, посочи тя. Такева коментира, че първоначално идеята е била през 2003 г. всички да минат на едносменно обучение, което според синдиката тогава е било невъзможно, тъй като е необходимо да се строят училища и това не може да стане с магическа пръчка, затова срокът се удължил до 2007. „Дотогава се реши 50% от сега оставащите училища, които са на двусменно обучение. До 2030 г., ако всяка година има по 70-80 млн. лева за строителство на детски градини и училища, ще решим този въпрос“, прогнозира тя.