0

Б ългария има 78 храни, които са получили европейска защита за качество, но нито българите, нито светът знае масово за тях. В Западна Европа и Азия разпознаваемо е българското кисело мляко, знаят за розовото ни масло, а сред енолозите се чува за мавруда. Това коментира пред „Телеграф“ Георги Събев, съветник по земеделие в Европарламента и бивш министър на земеделието. Известността на киселото мляко и розовото масло е стара слава и я дължим основно на Япония, коментираха експерти пред „Телеграф“. Славата на розовото масло пък дължим на факта, че клиенти са парфюмерийни топкомпании.

Реалността

„За първи път в ресторант в Страсбург видях десерт, за който пишеше, че е с българско кисело мляко, покрай шума, че  получихме защита“, разказа Георги Събев.

За наличието на качествени топпродукти, които няма как да бъдат ментета, а много често са и по-евтини от сходните по щандовете, дори не знаят и консултантите по магазините, установи „Телеграф“. А че се различават по логото върху опаковката им показа нашият екип.

Видове

Първият защитен български продукт за качество е горнооряховският суджук през 2010 г.. Следват го „Филе Елена”, „Панагюрска луканка ”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“, „Троянска луканка“. С високо признание от Брюксел е „Странджанският манов мед“ и „Българското розово масло“. „Българското кисело мляко“ и „Българското бяло саламурено сирене“ получиха защита миналата година. Към този списък прибавяме 54 вина от Южна и Северна България, които са признати за защитени с влизането ни в ЕС, както и 12 ракии.

Кампания

Проверка на „Телеграф“ показа, че защитеното сирене с лого често е на по-ниски цени от други марки. „Горнооряховски  суджук“ може да се намери и по 7 лв. подкова. За да сте сигурни, че купувате от защитените храни, трябва да търсите точно изписаното име, посочено по-горе, и съответното лого.  Фирмите, които имат право да произвеждат млякото и сиренето, вече са десет.   

 „Кампания за популяризиране на защитените продукти няма, а носител на тези указания е държавата в лицето на Министерството на земеделието. През 2018 г. по времето на ексминистър Румен Порожанов е трябвало да бъде изработен рекламен клип за всички защитени продукти, но намеренията са си останали в миналото“, коментираха причините за неведението на българите и света от бранша на млекопреработвателите. Според Георги Събев в стратегическия план са предвидени 15 млн. лв., част от които са за реклама, но на въпрос на „Телеграф“ какво прави агроведомството за рекламата отговор не получихме до затварянето на броя. 

Като италианското пармиджано

ЕК дава различни степени на защита на храни и напитки. България има 3 продукта с най-висок авторитет, който е с нивото на италианското пармиджано. Това са „Българско кисело мляко“, „Българско саламурено сирене“ и „Странджански манов мед“. Те притежават Защитено наименование за произход, което гарантира, че са вложени само местни натурални продукти и се прави изключително на територията на България за млечните, а за меда само в Странджа от сертифицирани производители. „Българско розово масло“ и „Горнооряховски суджук“ притежават също силен сертификат Защита за географско указание, което дава право да ги произвеждат само фирми в съответните райони, които спазват строго рецептурата. Останалите колбаси са с традиционно специфичен характер със съблюдаване на традиционните рецепти, но суровината не е задължително да е българска. Правото за производство се отнема, ако не се спазват изискванията.

Без гелове и картонени опаковки

Сюлейман Великолепни е оценил качеството на суджуците в района на Горна Оряховица, като е издал тапия с този факт, която прави специален района, сочат историческите извори. Христо Христов, един от тримата производители на  подковата, разказа пред „Телеграф“ по повод Празника на Горнооряховския суджук, който продължава до края на седмицата, че не влагат гелове в деликатеса, за да блести. „Не използваме и картонени опаковки, защото така е защитен“, допълни той. Подковата се прави от 100% говеждо, естествено черво, без Е-та, само  сол, кимион, черен пипер, чубричка, както е приготвян от старите майстори. Суджукът се продава и в страни от ЕС, навсякъде, където има български лобита.