0

П аметникът на свободата на Шипченския проход ще бъде недостъпен за посещения за две години, научи „Телеграф“.

Причината е реализацията на мащабен ремонт, който да спаси мемориала от постоянно нахлуващата влага във вътрешността. Това съобщи пред медията ни директорът на НПМ „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Той припомни, че със средства на музея и Министерството на културата беше изработен проект за реставрацията. Документацията е съгласувана със съответните институции, очаква се само подписът на служебния министър на културата, за да се възложи доклад от външен консултант и изкарването на разрешително за строеж. Едва след преминаването на този етап ще се тръгне към обявяването на обществена поръчка за изпълнител.

Проект

Изготвена е проектно-сметна документация, знаят се цените на материалите и ремонтните дейности, но от културния институт се въздържат да обявят стойността на проекта заради инфлацията. „Очаквам новини, надявам се на известни положителни промени в крайните параметри, но нека не избързваме с цифрите“, коментира д-р Ангелов. Той очаква цялостното финансиране да бъде осигурено от министерството или със специално постановление на правителството. По думите му, ако всичко в процедурата по обществената поръчка премине нормално и не се стигне до обжалвания, строителите ще започнат работа в началото на лятото догодина. Като цяло огледът е показал, че паметникът, официално открит от цар Борис III през лятото на 1934 г., е конструктивно здрав.

Промени

Предстои обаче да се премахне старата фугираща смес върху близо 8000 линейна метра фуги от външната страна и да бъдат подменени поне 38 от каменните блокове. Предвидена е също подмяна на старата оловна обшивка откъм северния вход. Точно под лъвската фигура ще се отлее стоманобетонна площадка, върху която ще бъдат пренаредени сегашните гранитни стъпала. Някога те били поставени върху нетраен земен насип, който с десетилетия е започнал да поддава. Промени ще бъдат направени във вътрешността – там е предвиден монтаж на рампа за хора с двигателни проблеми, възстановяване на първоначалната каменна зидария по междуетажните площадки и монтаж на климатизирани витрини с експонати от музейната колекция. „Монументът на свободата е изграден с пари на всички български граждани, за мен като историк е много важно грижата за неговото опазване и поддържане да е сред приоритетите на българската държава“, настоя д-р Ангелов и припомни, че едва наскоро паметникът се сдоби с акт за собственост и бе извършено цялостното му геодезично заснемане.