0

О перационните остават празни заради недостиг на анестезиолози, хирурзи и медицински сестри.

Над 73% от лечебните заведения в страната отчитат дефицит на лекари, а още по-голям процент, около 90 на сто, на медсестри. Това показват данните на „Индекс на болниците“. Без своевременни мерки кадровата криза ще доведе до принудително преструктуриране и самозатваряне на част от лечебниците в следващите 5-10 години, сочат резултатите от проведена анкета сред 69 болници от цялата страна. Те отчитат, че липсата на медици води до прегаряне на персонала и влошава качеството на оказваните грижи за пациентите.

Сред болниците, заявили, че изпитват недостиг на лекари, най-сериозен е проблемът при анестезиолозите. 42,9% отчитат дефицит на такива специалисти. 41,7% пък докладват за недостатъчно хирурзи, а 38,8% за педиатри. Сред останалите специалисти, които заплашват болниците с дефицит, са кардиолози, невролози, неонатолози, акушер-гинеколози и др. В 82,6% от анкетираните лечебни заведения до 40 медици работят на договор и на друго място. При една трета от болниците пък са налице дейности, за които те не разполагат с щатен специалист и работят по договор с друго лечебно заведение. Най-често те са от следните области - токсикология, кардиохирургия, микробиология и паразитология, инфекциозни болести, съдова хирургия, онкология и др.

Около 78% от лечебните заведения посочват, че трудно обезпечават 24-часовата дейност на работа, а близо половината от анкетираните отчитат като следствие закъсняла или неточна диагностика и намаляване качеството на лечение. Едва за 4% от анкетираните дефицитът на кадри не води до последствия. На този фон много от лечебниците признават, че е налице и текучество сред медицинските специалисти в тях (виж карето). Според отговорите на болниците обаче най-голямо влияние върху качеството на лечение оказва дефицитът на медицински сестри. В 58% от анкетираните болници на една сестра се падат над 7 пациенти, които да обслужва.

Напускат заради ниските заплати

Основната причина за напускането на лекари от болниците е достигането на пенсионна възраст, а на второ място е заплащането. Сред останалите мотиви са работа в друга болница, пренатоварване, разкриване на нови структури. За разлика от медиците при сестрите заплащането е на първо място като причина, следвано от пренатоварването и достигането на пенсионна възраст. Други поводи за текучеството на медсестри са лошите условия на труд, разкриването на нови структури и преместването в друга държава. Според мениджърите на лечебните заведения основната мярка за справяне с кадровия дефицит е по-доброто заплащане на специалистите. 68% смятат, че трябва да се предприемат промени и в болничната система, като това да се ограничи откриването на нови лечебни заведения. Като други възможности за справяне с проблема болниците посочват производството на повече кадри от медицинските университети в страната, създаване на по-добри условия за кариерно развитие и подобряване на условията за специализация.