0

П ремиерът Кирил Петков и шефът на парламента Никола Минчев се отказаха да живеят в резиденция „Бояна“, научи „Телеграф“. Петков още при избирането си за министър-председателят даде заявка, че няма да се премести да живее в луксозния държавен имот в подножието на Витоша.

Отказът му не е прецедент. Сред отказалите премиери да живеят в „Бояна“ е и Иван Костов, който остана в дома си в „Драгалевци“. Симеон Сакскобургготски за кратко се настани в „Бояна“, след което се премести в царската резиденция „Врана“. Председателят на парламента Никола Минчев също няма да се мести в държавен имот и ще продължи да обитава личното си жилище. Като причина изтъкна, че децата му, които са на 3 и 5 години, вече са завързали приятелства и са свикнали със средата. Минчев сподели, че не желае новият пост да се отрази по никакъв начин на семейството му.

Резиденция „Бояна“ е построена през 1974 г. като представителен комплекс за Държавния съвет на Народна Република България. Мястото е избрано до 3 важни пътни артерии на столицата – булевардите „България“, „Александър Пушкин“ и „Братя Бъкстон“. Интересното е, че бул. „България“ е построен специално за бърза връзка с центъра на града.

Резиденцията включва:

Дом 1 или бившата Сграда за преговори и договори на Държавния съвет на Народна република България, където в момента се помещава Националния исторически музей, както и следните жилищни и помощни сгради с ограничен достъп, които обслужват висшите български институции и са под държавна охрана.

Дом 2 - представителен хотелски комплекс, обслужващ българското правителство, но с възможност и за частни гости.

Дом 3 - проектирана и построена в края на 1940-те години като помощна сграда за настаняване на персонала, обслужващ тогавашните държавни ръководители - Вълко Червенков и Антон Югов.

Дом 4 - малка сграда с нежилищна функция, която в миналото е използвана за помощно караулно помещение на охраната на тогавашното УБО, чийто правоприемник е НСО.

Дом 5 - сграда, построена през 1910 г. като лятна вила на софийския търговец Балабанов. Понастоящем сградата е част от обектите за настаняване със специален статут и се използва по предназначение за целите на резиденция „Бояна“.

Дом 6, Дом 7 и Дом 8 - жилищни сгради с ограничен достъп, които обслужват висшите български институции и са с изключително ограничен достъп и под държавна охрана. Завършени са през 1974 г. като част от новия комплекс на Резиденция “Бояна”.

Сградите в комплекса са разположени в много добра околна среда (паркова, в близост до първокласни пътни артерии и до планината Витоша), качеството на строителството е безкомпромисно, използваните материали и нивото на изпълнение на детайлите са от най-високо качество за времето си.

Резиденция „Бояна“ е построена с цел и да демонстрира тези успехи на социалистическото планиране и строителство, тъй като Дом 1 е бил място за срещи от най-високо равнище с чуждестранни делегации, които от своя страна са били настанявани в Дом 2 и останалите сгради от хотелско-жилищния комплекс. В комплекса на резиденция “Бояна” и до днес се посрещат чуждестранни делегации, а в миналото освен тях са се провеждали партийни и други казионни конгреси.

Конгресната зала на Дом 1 ще остане в историята като мястото, където ЦК на БКП взема решение за сваляне от власт на Тодор Живков на 10 ноември 1989 година.