0

З алповата пиробатерия под формата на картечница Черната вдовица (Black Widow) е тоталният хит на пазара тази година. Изкупува се буквално като топъл хляб от любителите на фойерверките за Нова година, показа проверка на „Телеграф“.

В нея се поставят пиратки, известни като „големите вдовици“, продаващи се по 20 бройки в пакет срещу 20 лева. Произвеждат автоматичен откос, подобен на стрелба с автомат „Калашников“, разясниха търговци.

Голямо е търсенето и на традиционните гърмящи пиратки, които в пакет от 100 броя се продават за около 10 лева, но се намират все по-трудно, защото са забранени от закона. Все пак на определени места на Женския пазар и в района на Илиянци могат да бъдат намерени от любителите на стрелбата за ЧНГ.

Предпочитащите мощно светлинно и гърмящо шоу пък купуват пиробатерии, които са значително по-скъпи от пиратките. Тези с между 16 и 36 изстрела вървят между 20 и 100 лева. Цената на по-мощните и с повече гърмежи скача драстично, като най-скъпите достигат 500 лева. Сред най-търсените си остава миналогодишният хит Червена корона (Red Crown). Короната представлява внушителна пиробатерия с калибър ф30 мм, произвежда 13 последователни изстрела с I-образна форма, които се разпръсват под формата на корона, много близка до тази, изобразяваща ширещият се през COVID-19 вирус. Продължителността на изстрелите трае 20 секунди, а височината достига 35 метра. Пиробатерията е сред най-търсените най-вече заради името и ефекта, който предизвиква. Много търсени са и стъпаловидните пиробатерии, които в зависимост от размера се намират на цени от 40 до 90 лева. Изстрелването на фойерверки от този тип батерии прави цяло шоу в небето, което трае от 40 до 120 секунди. Пиробатериите също се предлагат с екзотични имена като "Водопад", "Волният ездач", "Диовото зове", "Огнена Хризантема", "Яйцата на дракона", "Окото на тигъра" и т.н. Най-мощните от тях са с маркировка "СЕ клас 4". Тоест спадат към професионалните изделия и принципно се води, че не се продават свободно. По закон могат да се закупят само от сертифициран пиротехник.

„Проблем имаме с доставките от Китай, и то не само заради коронавируса, но и заради търговските квоти за Европейския съюз. Затова и не всички хитови артикули са налични, а сме се подготвили за продажба още от септември-октомври“, разказа пред „Телеграф“ търговец от „Илиянци“. Освен картечницата от пиратки другият хит тази зима са експлодиращи лимонки. Те представляват пиратка под формата на граната. Средно в кутия са 5 броя за около 10-15 лева. В тях е втъкан низ от малки пиратки, които при запалване се завъртат във въздуха, изстрелват се със страшна сила, експлодирайки във въздуха, предизвикват ефект на заря. Заради атрактивните ефекти и ниската цена този тип изделия се изкупуват много бързо, признават търговци. Зареждат се предимно от Китай и легалните варианти спадат към категория 3 за фойерверки, при използването на които съществува средно голяма степен на опасност, а нивото на шум е в рамките на допустимото.

Търговците твърдят, че не продават пиротехнически средства на лица под 14-годишна възраст. Въпреки това репортер на „Телеграф“ видя, че доста малки деца се тълпят пред щандовете за пиротехника. Обикновено обаче с хлапетата има родител, който им купува гърмящите и святкащи артикули. Отделно тези дни по тържищата са плъзнали всякакви инспектори да оглеждат какво има в склада. „Няма мърдане. Предишни години идваха от пожарната, от данъчните, а сега обикалят и от РЗИ да проверяват за маски. Следят всичко“, коментира продавачка от Женския пазар. В търговските обекти извън сергиите кутия легални пиратки се намира за около 10-15 лева. Продават се със сертификат и само на пълнолетни. Има изобилие от бенгалски огън, римски свещи и куп артикули, подходящи за същинско шоу в новогодишната нощ. Цената на римските свещи, които също са популярни по празниците, варира между 6 и 30 лева. Тук сумата зависи от продължителността и височината на изстрелите. Пакет бенгалски огън се намира за 1 лев, но има и по-скъпи варианти за 4-5 лева, като цената зависи от времето, за което гори пръчицата.

Общинарите в София спират зарята догодина

Използването на пиратки, фойерверки и други пиротехнически средства да се забрани освен по време на новогодишните празници. Такава наредба подготвя Столичният общински съвет. Общественото обсъждане ще приключи през януари и ако бъде прието, ще важи за посрещането на Нова година в края на 2022 г. Все пак общинските съветници уточняват, че възнамеряват да приемат текстове, с които да се забранят употребата на пиротехника с изключение единствено в нощта на Нова година.

Пожарникари дебнат за бомбички

От МВР съобщиха, че извършват проверки в цялата страна в дните между коледните и новогодишните празници, като проверките ще продължат включително и на 31 декември. Полицаите заедно с пожарникарите провеждат специализирана акция за опасни бомбички, пиратки и нерегламентирано използване на пиротехнически средства в закрити помещения, паркове и детски площадки. Съставят се актове и предписания. Ако заловените лица са непълнолетни, актове се пишат на техните родители или настойници, обясниха от МВР. Полицията проверява базари и тържища за незаконна продажба на фойерверки. Служителите от вътрешното ведомство работят без почивен ден.