0

В се още не е започнало изкупуването на пшеница за Държавния резерв. Максималната цена, на която това ще се случва, е нереална и не кореспондира на пазарните цени по борсите и на физическия пазар у нас. Това заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов в ефира на БНР.

Той даде пример с цената на хлебната пшеница, която момента се търгува за около 660-670 лева у нас, а пределната предложена цена за изкупуването за резерва около 570 лева.

"Нека държавата излезе на борсата, нека да видим сесиите, но при тези по-ниски цени не знам дали ще има откъде и какво да купят”, призова той, като допълни, че зърното в държавата е предостатъчно до новата реколта, а износът върви ритмично.

"Имаме за две реколти зърно в момента. И всеки ден да изнасяме при най-идеалните условия – и по море, и по суша, това зърно не можем да го изнесем до нова реколта", категоричен бе Костадинов. По думите му мелниците и хлебозаводите са запасени до октомври.

"Предстои след два месеца жътва. Ние не знаем цената на крайния продукт каква ще е по себестойност”, обобщи той, подчертавайки, че цените на торовете са се увеличили над 4 пъти от миналата година, докато при горивата ръстът е 25-30%.