0

 

Гневни столичани скочиха на фестивал. Пречел на биоразнообразието и на хората, искат да бъде изнесен другаде.

Фестивалът София Съмър Фест се провежда на нерегламентирано място. Искаме той да бъде преместен на друго място в покрайнините на града, за да не пречи на живеещите, за да не създава шумово замърсяване и да не вреди на биоразнообразието – птичките, пчелите и прилепите загиват от светлината.

Такива събития нямат място в парковете, защото те са за почивка и рекреация и е време общината да потърси и създаде фестивални площи. Това каза пред „Телеграф“ адвокат Маргарита Кънчева, която към момента представлява над 550 жители на района. Тя заяви, че в хода на проверката си по случая е установила закононарушения на европейското и националното законодателство и корупционни практики и това касае събитие, което е част от Културния календар на Столичната община през последните 3 години. “Предполагам, че става дума за милиони, защото няма данни за фирмата, която организира фестивала три поредни години. Има един телефон, но все едно са фирма фантом. Всичко е много секретно“, подчерта юристът. 

Площ

От думите й стана ясно още, че 5-те декара, върху които се е разполагал „фестивалът без край“, са унищожени – поляната е гола, защото трева не никне, а отскоро е и хлътнала. „Предполагам, че се мъчат да я превърнат във фестивална площ и да му сменят предназначението. Те превъртат много големи обороти, а този терен им е подарен. Те заобикалят Закона за общинската собственост, тъй като фестивалът, който продължава 92 дни, е част от Културния календар на общината“, смята тя и добави, че всичко, което се случва там, става без знанието на Общинския съвет, защото разрешаването това става с доклад на комисия, назначена от зам.-кмета по култура, а след това той се одобрява от кмета. От думите й стана ясно още, че няма и схема и разрешение за поставяне на преместваеми обекти, което е в нарушение на ЗУТ.   

Жалби

Адв. Кънчева каза, че срещу шума от концертите на фестивала има стотици жалби, които по незнайни причини се потулват и никой не им обръща внимание. Оказва се, че и столичният омбудсман Лилия Христова също е запозната с проблема и е поставяла въпроса на дневен ред в Общинския съвет, но отново исканията на гражданите не са били чути. Адв. Кънчева обясни, че са поискали информация по ЗДОИ, за да могат да влязат в съда и да може най-накрая интересът на гражданите да бъде защитен.
„Телеграф“ се обърна за становище към Столичната община, но до редакционното приключване на броя такова не получихме.