0

Н ов патент на Apple издава, че компанията иска да превърне смартфоните в дрегери за алкохол. Производителят на iPhone иска да подобри функцията си за ключ за кола, която използва NFC. Това е вид безжична комуникация между две устройства на разстояние не повече от 4 см. По този начин работят безконтактните банкови карти, чиповете за контрол на достъпа, телефоните, с които може да се плаща на ПОС, и други. Apple вече превърнаха iPhone или Apple Watch в цифрови ключове за модерни коли, но сега искат да ъпгрейднат тази автофункция, твърди изданието Apply Patent. 

Идея

Идеята е в мобилното устройство да се въведе функция за алкохолен тестер. Проектиран да възпира шофирането под въздействието на алкохол, той би блокирал потребителя от колата му, ако телефонът, часовникът или свързаният аксесоар разпознаят високи нива на алкохолни изпарения в дъха. Новият патент се основава на по-ранен такъв, в описанието на който се твърди, че iPhone и Apple Watch ще използват база данни, която ще „съдържа информация, отнасяща се до характеристиките на човешкия дъх, като типични нива на амоняк, приемливи нива на алкохол за шофиране и т.н.“ 

Спектър

Идеята е устройството да може да сравнява инфрачервените спектри, получени в среда с високо съдържание на алкохолни изпарения около устатa със спектрите от лъчите, преминаващи през нормална среда на дишане без алкохол. Ако устройството засече алкохол, то може да откаже да запали автомобила и да подложи потребителя на допълнителни тестове. Дори и да не засече алкохол обаче, устройството може да натовари потребителя с решаването на  логическа задача, задача за сръчност с натискане по екрана или математическа задача с цел да се увери, че водачът е адекватен и може да шофира. 

Безопасност

Не само Apple мисли за превръщането на iPhone в личен алкохолен дрегер. Алкохолни дрегери като BACtrack и AlcoDigital NEO са отдавна на пазара и се възползват от процесорната мощност на iPhone, за да доставят бързи резултати за нивото на алкохол директно на вашия телефон. Те обаче са външни аксесоари и правят своите измервания за сметка на размера си, който е почти колкото този на телефона, а и струват немалко пари. Предишните патенти на Apple предполагат, че или самият iPhone, или външно устройство ще бъдат с инсталирана технология за алкохолен дрегер. Сега предстои да се види как точно тази технология с инфрачервения анализ ще бъде миниатюризирана и внедрена в самия смартфон. 

Ангажираност

Apple акцентира върху опасността от шофиране в нетрезво състояние, докато прави по-нататъшни стъпки в света на автомобилите, пише techradar.com. В САЩ около 28 души на ден умират при катастрофи, свързани с шофиране в нетрезво състояние, като сблъсъците без фатален край са многократно по-високи. Интелигентните кампании срещу шофиране в нетрезво състояние в Обединеното кралство показват, че броят на тези катастрофи намалява значително от 70-те години на миналия век, но все още се отчитат средно 230 смъртни случая годишно, свързани с шофиране в нетрезво състояние. 

Ограничения

Успехът на такава функция обаче поне за началото ще зависи от самосъзнанието на потребителя - той все пак ще трябва да активира алкохолния дрегер, знаейки много добре, че това може да доведе до блокиране на автомобила, докато не изтрезнее. Тази перспектива може да е достатъчна напълно да откаже безразсъдните шофьори от концепцията на Apple. Традиционно патентът представлява само изследване и защита на интелектуална идея, а не изявление за твърдо намерение идеята задължително да се внедри в продукта. С два регистрирани патента в относително кратък промеждутък от време, посветени на шофирането в нетрезво състояние обаче, изглежда, че Apple приема това поле доста сериозно, коментират от techradar.