0

Варненският клуб „Адреналин“ направи зрелищно шоу със скокове  от „Аспарухов мост“ за закриването на екстремен сезон 2017 и началото на поредица от демонстрации и рекорди по случай 25-години от основаването на клуба, с които ще продължат и през следващата 2018 година.

Началото на клуб „Адреналин” във Варна поставят през 1985 г. група младежи-ентусиасти. До 1989 г. неговата дейност е свързана предимно в парашутни скокове от самолет или мотоделтапланер. Участията на клуба пред широката публика се проявяват най-вече в демонстративни полети и парашутни скокове на някои празници във Варна. През този първи период „Адреналин” съществува само като идея, без да е определена насоката, в която да се развива и привлича свои съмишленици. През септември 1989 г. братята Росен и Стамен Касабови и Веселин Радев - Зеления изпълняват първия подобен на бънджи скок в България. Тогава те използвали употребяваните в алпийската техника динамични въжета. Тази знаменита проява в историята на бънджито у нас те изпълнили, като единият край на въжето се осигурявал на едната страна на моста, а самият скок се извършвал от другата. Целта на организационно сложната система била чрез маховото движение, което ще опише скачащият под моста, да се намали динамичният удар при скока.

През 1992 г. се провеждат първите масови бънджи скокове в България. На 10 април Росен Касабов извършва два изпитателни скока от Аспарухов мост и става кръстник на клуба, давайки му името. През същата година клубът  е официално регистриран, като „Адреналин“. „Веднага след закриването на националните аероклубове, започнахме да скачаме с динамични въжета от Аспарухов мост. След това направихме наша разработка и въведохме първите ластични въжета. През 1992 г. включихме бънджи, парапланеризъм, делтапланеризъм. В последствие правихме полети с балони, бънджи скокове от балони и други екстремни спортове. Бънджи е сравнително безопасен екстремен спорт за хора, които нямат опит, а е и най-достъпен. След това е парапланеризъм, полети с балон, парашутни скокове. Аз скочих за първи път от моста през 1989 г. с динамични въжета, а през 1992 г. започнахме да разработваме скоковете с ластични въжета, които са наше производство. От 1996 г. клубът е организирал състезания по бънджи акробатика и свободен стил, имаме участие в световно първенство в Швейцария“, коментира Росен Касабов.

По негови думи, рядко има случаи на отказали се в последния момент кандидати за скачане. Въжетата са тествани  в София и досега няма скъсани, защото издържат над 3 тона статично натоварване. Само до 2000 г. над 5000 души са осъществили  скокове в клуба, като освен българи скачат и турци, румънци, руснаци, германци, французи, швейцарци, норвежци, гърци, англичани и др. Фактът, че в проведените до този момент над 70 000 скока няма нито един сериозен инцидент, говори за професионализма на екипа, който се грижи за безопасността на участниците в екстремни преживявания. В „Адреналин” не правят предварителни изследвания, но преди скок се попълват декларации за здравословното състояние на този, който ще скача. При бънджи скоковете не се допуска да скачат хора с високо кръвно налягане. Вчера примата на клуба Пенка Балева направи на 82 години своя 40-и скок от моста в своята 15-годишна кариера.