0

У никална колекция от родни кулинарни печатни издания от далечната 1870 година до наши дни извади за пръв път в Ямбол роденият в Габрово колекционер Марин Лесев.
Той е започнал да събира книгите с рецепти още в студентските си години, когато е учил в някогашния ВИФ (сега Национална спортна академия).

Ценност

Сред най-ценните екземпляри в колекцията, съдържаща над 8000 издания,  му е сборникът на Петко Р. Славейков под наслов „Готварска книга или наставления за всякакви гозби, според както ги правят в Цариград“. Лесов е подредил в зала „Съвременност“ на ямболския Безистен онова,  което е вълнувало българските кулинари, готвачи и професионалисти в сферата на храните, консервирането и ресторантьорството от втората половина на XIX век до днес.

Ръкописи

Освен печатни издания са показани  и ръкописи, които са служили за вдъхновение на няколко поколения майстори готвачи. Инициативата за първата по рода си изложба под наслов „Кулинарната история на България“ е на община Ямбол и фондация „Ямбол – вкус и традиции“. Организаторите припомнят, че градът е известен сред любителите на вкусните ястия със своите шкембе чорба, ямболските милинки, халвата, курбан чорбата, траханата, гьозлемите, имам баялдъ, гювеча, гювечетата, катмите, баниците, търнаклиите, тиквениците и козунака. Част от вкуснотиите ще бъдат приготвени от млади готвачи и предложени за  дегустация.

През последните години колекционерът е пуснал на пазара  под формата на фототипни издания 12 книги с рецепти, отпечатани във времето от 1927 до 1940 година. Повечето от тях могат да бъдат намерени и на поддържания от него специализиран сайт, категоричен е,  че изданията отпреди Втората световна война съдържат най-автентични български рецепти. Много от продуктите, които някога са използвани, не са на почит днес. Готвели са с дивечово месо и редица изчезнали зеленчуци и подправки. 

Вечност

Готварската книга няма да изчезне. Там са оригиналните рецепти, на които можем да се доверим, защото болшинството от тези в интернет са грешни и ако ги следваме, всъщност не се получава това, което сме си наумили да приготвим, твърди Лесев, който в личната си фейсбук страница  е описал накратко хобито си с думите: „Посветил съм  над 25 години от живота си на изучаването, съхраняването и популяризирането на българската национална кухня. Докато работех  като управител в няколко познати на всички ресторанти в София, не спрях да издирвам, купувам и колекционирам печатни кулинарни издания – книги, списания, вестници, брошури, диплянки, кулинарни кутии. Притежавам и малка колекция от около 200 броя домакински прибори, посуда, дребни кухненски уреди, амбалаж и бутилки.

Бройка

“В колекцията ми са събрани около 8000 български печатни кулинарни издания – над 1600 книги, 5000 списания и 1200 вестника, в които се включват над 1 милион рецепти, събрани в над 250 хиляди страници. Вярвам, че събирането и съхраняването на тези издания е съществена и важна дейност, за да може да се запази информацията от тези книги, в чието съдържание се разказва за българските традиции и многообразието на националната ни кухня. Така ще се запази и споменът за големите наши кулинари от миналия век Пенка Чолчева, Анна Хаканова, Соня Чортанова, Теодора Пейкова, Стефана Христова, Елисавета Вазова, Кънка Ковачева, Кина Косева, Мария Димкова, Люба Бубова, Мария Медникарова, Асен Иванов, Ташо Ташев, Владо Иванов, Александър Белоречки, Константин Балабанов и много други, благодарение на които тези автентични български рецепти и методи на готвене са се запазили на хартия”, казва Лесев.

Гарози и пиле с кръв сред уникалните ястия

Освен печатните издания през годините Лесев успява да събере десетки ръчно изписани кулинарни тефтери и индивидуални листове от 1900 г. до днес, в които има  над 10 хиляди рецепти. Сред тях има нечувани днес ястия като кестенова торта, гарози (дробчета от скумрии), таратор от орехи и хляб и пиле със сос от кръв. Има и познати рецепти като негърче, фунийки, реване, Добош торта, Гараш торта, локумки и много други.