0

И нструмент за изкуствен интелект, който се сравнява с „Шазам за китове“, разгада една дълго продължила мистерия в Марианската падина. В този участък на Тихия океан се чува странен звук, чийто източник е неизвестен и който озадачава учените. Най-сетне знаем, че това е кит от вида Брайд.

За първи път стенанията са засечени през 2014 г. и морските експерти са в недоумение, тъй като смятат, че звучат по-скоро като шум от кораб, отколкото като животни от Марианската падина. Те сметнали, че това трябва да е някакъв вид кит, но какъв точно? Това беше загадката.

„Предполагаше се, че е издаван от кит с гребен, но без визуална проверка беше невъзможно да се определи вид“, казват авторите на изследването.

Въоръжени със своите записи, които екипът нарича „Biotwang“, те се обръщат за помощ към изследователи от Google, които работят по инструмент за изкуствен интелект за идентифициране на китови вокализации. Те използвали комбинация от визуални и акустични данни от проучвания, събрани в Марианския архипелаг, и в крайна сметка успели да съпоставят своя „Biotwang“ с кита Брайд, Balaenoptera brydei.

Това е вълнуващо откритие, тъй като не знаем много за структурата на популацията и движенията на тези китове, които пътуват по света. Чрез комбиниране на ръчни подходи и подходи с изкуствен интелект, те претърсват записи, направени в централната и западната част на Северния Тихи океан, и успяват да установят последователно сезонно присъствие на стоновете в Марианския архипелаг и на изток на остров Уейк. Понякога китовете дори са били в състояние да издават звуци чак до Северозападните Хавайски острови и близо до екватора при остров Хауланд.

„Сезонната поява на звука съответства на миграцията на китовете Брайд между ниските и средните географски ширини, с малък пик на виковете между февруари и април и по-голям пик между август и ноември, когато китовете преминават покрай местата за запис“, казват авторите.

„Нашите резултати предоставят доказателства за пелагична популация на китовете Брайд в западната част на Северния Тихи океан с широко разпространение, но със сезонни и междугодишни вариации в появата, които предполагат сложен ареал, най-вероятно свързан с променящите се океанографски условия в този регион“, заключват авторите.

*Източник: Vesti.bg