0

Н а 1 май светът чества Международния ден на труда. Издигана в култ в близкото минало с манифестации, днес работата се възприема от мнозина едва ли не като мръсна дума. Все пак по света има някои професии и вид заетост (постоянна и временна), които най-точно отразяват народната мъдрост – мекото на хляба. По повод утрешния празник в следващите редове ви предлагаме някои от най-приятните, странни, забавни или достъпни за преквалификация занимания срещу заплащане по света.

За шопи

Един от девизите на шопа гласи: „Щом като ми плащат колкото да не умрем, я па че работим колко да не заспим“. Идеална работа за хора, изповядващи тази философия, предлагат дoста прoизводители на матраци, спално бельо, собственици на хотели. Те ще ви платят за приятна дрямка, за да кажете колко добри са продуктите им, като после попълните грамотно анкета за нивото на комфорт, качеството на съня и други фактори. Така производител на луксозни легла плати на студентката от Бирмингам Ройзин Мадиган 1600 долара за месец спане. И ако тази работа се води временна, то американецът Рубенс Рейносо е късметлия да получава по 42 000 долара годишно, за да подскача по матраци, тествайки здравината им.

Сред най-странните обяви за работа определено се нарежда и наблюдател за сушене на боя. Да, има и такива хора, които само не бива да са далтонисти. Те си изкарват прехраната, като тестват за колко време изсъхват нови смеси бои и следят дали променят цвета си. Пионер в областта е бpитaнeцът Toмac Kepвeн, нает през 2010 г.


С наближаването на лятото мнозина ще поемем към водните атракциони из родни и чужди курорти. За да напипат ваксата на пързалките, големите компании наемат тестови “пилоти“. Един от тях е американецът Томи Линч. Той следи за височината на атракционите, скорост, количество вода и начин на приземяване в улея.   

Панда бавачка

В случай че обичате животните, то следващата работа е само за вас. В китайската провинция Съчуан често се търсят пазители на малките панда. Този тип професия стана известна още като панда бавачка. Кандидатите трябва да имат основни познания за този вид животни, както и да притежават добри умения за писане на текстове и фотография, за да публикуват своите преживявания. Панда бавачките печелят около $32 500 годишно, като получават служебна кола, както и безплатни стая и храна.

Храната за домашните любимци е индустрия за милиони долари, така че не е изненада, че някои компании наемат хора дегустатори. Ако имате остро обоняние, то може да се цаните и за подушвач на пот. Доста козметични компании наемат служители, които да миришат подмишниците на хора, тествали даден продукт, за да установят дали формулите за дезодоранти са достатъчно ефективни.

Опашки

Чакането по опашки за различен тип стоки, услуги и административни документи може да изяде целия ден на човека, а и не само. Предприемчиви хора за първи път във Великобритания преди близо век открили, че от това могат да се изкарват пари. В наши дни в Полша болничната система произвеждала доста опашки. Човек на име Тадеуш Зак започва да се реди вместо своите сънародници срещу заплащане. Човекът споделя, че рекордът му е да чака на опашка 40 часа!  

Жив тракер

Доста по-приятно от това е да се разхождате из екзотични кътчета като Хавай, Гранд каньон, джунгли и т.н. Това е възможно, тъй като технологичният гигант Гугъл (Google) понякога търси живи „Мап Тракери“, които да пътешестват и да картографират терена, докато вие си седите в офиса и цъкате върху техните карти. От кандидатите се изисква само да носят раница с гигантска камера на гърба си. Работата се смята идеална за авантюристи, туристи и изследователи на открито.

Вредители

Със старта на активния земеделски сезон стопаните кичат нивите с плашила. Те обаче рядко вършат работа срещу птиците вредители. Британецът Джейми Фокс печели около 15 000 британски лири годишно, за да играе ролята на живо плашило. Той носи ярки дрехи и свири силно на китарка.  
Сега е времето и на подводните спортове. Глен Бергер е станал милионер, докато търси загубени голф топки из игрищата и водните им препятствия във Флорида. Глен се хвали, че в кариерата си е събрал 15 млн. топки, които продава до 2 долара бройката. Тарифата му за чистене на голф игрище пък е 100 долара на час. Но има и риск да попадне на някой алигатор. Пак във Флорида водолази се гмуркат на 6,5 м дълбочина, за да доставят пици на туристите, отседнали в подводен хотел. Доставката  на храна на сушата особено в големите градове със задръствания все по-често става с велосипед. Годишно заплатата на този тип куриери на Запад се движи около 29 000 долара. В България и София тази дейност също се разраства, при доста по-скромни заплати.

Блогъри

Някои интернет платформи предлагат работа на професионални рецензенти и блогъри, които могат да пробват дадена стока (от телефони до вибратори). След това трябва просто да напишат статия за това.  Финлaндcĸи xoтeл, например пyблиĸyвa oбявa за човек, който да спи във всичките му 35 стаи, а после да опише преживяването си в социалните медии.
Доста по-динамична е работата на ошияс – хората в Япония, чиято работа е да натъпкват пътниците във влакове и метро. Те също трябва да бдят и за предмети и крайници, блокиращи вратите.    
Между 40 и 80 долара на час пък се движи тарифата на професионалните гушкачи. Тези хора оказват подкрепа на самотници или на хора, изпаднали в депресия.

Хипотерапевти помагат с езда

Следващата работа съчетава разходките сред природата и ездата. Напоследък по света доста модерна става хипотерапията, а хората, които я предлагат, са доста търсени. Оказва се, че общуването с коне е полезно за пациенти с физически и неврологични увреждания. Повлияват се благотворно пациенти с множествена склероза, аутизъм, синдром на Даун и други състояния.