0

Н АСА обяви тревожни новини свързани с Луната. Според ново проучване, естественият спътник на нашата планета се свива и това може да се окаже голям проблем за бъдещи космически пътувания и за хората, които искат да се установят на небесното тяло.

НАСА търси кандидати за симулация на живот на Марс

Учените смятат, че когато свиването на Луната води до свлачища, трусове и други форми на разрушения. През последните сто милиона години обиколката на Луната е намаляла с около 46 метра, като това се дължи на крехката ѝ повърхност.

Регистрираните лунни земетресения.

 Регистрираните лунни земетресения.
SWNS

Според изследователи от Университета на Мериленд, САЩ, свиването променя начина, по който изглежда повърхността на Луната в близост до южния й полюс. Именно там НАСА планира да изпрати мисията "Артемида III", насрочена за септември 2026 г.

ЩРАК! НАСА снима Космоса

Учените свързват някои пукнатини в този район с наистина голямо лунно земетресение, случило се преди повече от 50 години, което е било засечено от апаратите на "Аполо".

При проверка на безопасността на почвата в района се установява, че някои места са по-податливи на разрушения при нови трусове. "Нашето моделиране показва, че плитките лунни земетресения, способни да предизвикат силни земни трусове в южната полярна област, са възможни в резултат на приплъзването на съществуващи разломи или образуване на нови настъпателни разломи. Трябва да се вземат предвид разпределението на потенциално активните млади разломи, образуването на нови такива и непрестанното свиване на спътника, при планирането на местоположението и стабилността на постоянните аванпостове на Луната.", разяснява д-р Томас Уотърс.

Астрономи откриха нов източник на звезден прах

Плитките лунни земетресения се случват само на около 180 км дълбочина в лунната кора. Те се причиняват от разломи и могат да бъдат достатъчно силни, за да повредят оборудване и структури, създадени от човека. Земетресенията обикновено продължават само няколко секунди или най-много минути. Плитките лунни земетресения могат да продължат с часове и дори цял следобед. Това може да създаде проблеми за мисиите на НАСА "Артемида", които се надяват да установят дългосрочно присъствие на Луната и в крайна сметка да се научат да живеят там чрез базирани на Луната обсерватории, аванпостове и селища.

НАСА изстреля сателит за изследване на океаните и атмосферата (ВИДЕО)

*Източник: dailystar.co.uk