0

К онете са по-интелигентни, отколкото сме смятали, показа ново проучване, което наблюдавало адаптирането на животните към игра, базирана на лакомства.

Изследователи от университета Нотингам Трент (NTU) казаха, че са били изненадани от това как конете бързо са схванали играта, разбивайки предишни теории, че мозъците на конете реагират само на незабавни стимули и не са достатъчно сложни, за да изготвят стратегия.

Новите открития могат да доведат до по-хуманни режими на обучение на конете и подобрения в тяхното благосъстояние, казаха изследователите.

Проучването включва 20 коня, които първо са били наградени с лакомство за докосване на парче карта с носа си.

Във втория етап беше въведена „стоп светлина“ и правилото беше променено, така че наградата се дава само ако докоснат картата, докато светлината е изключена.

Това не промени поведението на конете, тъй като те бяха наблюдавани да докосват картата, независимо от състоянието на светлината. Това е, докато правилата не се променят за трети път.

В последния етап изследователите въведоха наказание от 10 секунди таймаут за докосване на картата, докато стопът свети, предае Би Би Си.

Екипът наблюдава бърза адаптация към поведението на конете, сега има цена за грешката, всички те бързо се научават да играят по правилата, за да избегнат таймаута, казаха изследователите.

„Очаквахме представянето на конете да се подобри, когато въведохме тайм-аут, но бяхме изненадани от това колко незабавно и значително беше подобрението“, каза водещият изследовател Луиз Еванс.

Изследователите вярват, че фактът, че конете са се адаптирали толкова бързо, показва, че те са разбирали правилото на стоп-светлината през цялото време, но не са имали причина да следват правилото, когато не е имало последствия за грешката.

Проучването, публикувано в списанието Applied Animal Behavior Science, показва, че конете са по-напреднали в когнитивното си отношение, отколкото им се приписва, каза д-р Кари Иджичи, старши изследовател по конете в NTU.

„Това ни учи, че не трябва да правим предположения относно интелигентността или чувствителността на животните въз основа на това дали те са „изградени“ точно като нас“, каза тя.