0

А стероидът, убил динозаврите, не е бил сам. Огромно чудовище ни е нападнало със скорост от 72 000 км в час.

iStock

Добре известно е, че царуването на динозаврите приключва, когато гигантски астероид се разбива в Земята преди 66 милиона години.

Но ново проучване предполага, че този огромен астероид не е бил сам. Имал е "помощник" в унищожаването на 75% от живота на планетата Земя, в това число и динозаврите.

Учени от университета Heriot Watt са открили доказателства, че втора опустошителна космическа скала се е разбила в Земята през същата година, в която пада първият астероид.

Този втори астероид-чудовище бил широк около 1640 фута (500 метра) и удря Земята точно до бреговете на Република Гвинея в Западна Африка.

„Най-близкото нещо, с което хората могат да го сравнят, е събитието в Тунгуска през 1908 г., когато 50-метров астероид навлиза в земната атмосфера и избухва в небето над Сибир“, казва д-р Уисдийн Никълсън, който ръководи изследването.

Тунгуският метеорит

Тунгуски метеорит е хипотетично наименование на небесно тяло, летяло над Сибир, взривило се в земната атмосфера и паднало край река Подкаменная Тунгуска на 30 юни 1908 г. на територията на днешния Красноярски край, Русия,  Естеството на явлението и неговият причинител все още не са еднозначно определени.

Мощността на взрива се оценява на 10 до 50 мегатона тротилов еквивалент. Взривът става на височина 7 – 10 km над земята над незаселена тайга.

В резултат от взрива дърветата са повалени на площ над 2000 km². Стъклата са избити в радиус от 200 km от епицентъра.

Взривът е чут на разстояние до 800 km от епицентъра, взривната вълна е регистрирана от обсерватории на много места по света. Сеизмична вълна след взрива е регистрирана от сеизмични станции в Иркутск, Ташкент, Тбилиси и чак в Йена.

Поради слабия научен интерес по онова време към такива събития, първата експедиция от Академията на науките на СССР е изпратена в района чак през 1927 г. След нея следват и други.

Космическото чудовище отпреди 66 млн. години

Първите доказателства за този втори астероид, ударил земята по времето на динозаврите, бяха открити през 2022 г., докато д-р Никълсън и неговият екип изучаваха данните за сеизмичното отражение на морското дъно на Атлантическия океан.

Данните разкриха вдлъбнатина с дълбочина почти пет мили (9 километра), за която екипът подозираше, че може да е кратер от удар на астероид.

Сега изследователите са направили нови 3D сеизмични изображения с висока разделителна способност на падината, които потвърждават техните подозрения.

Кратерът е наречен кратерът Надир и е издълбан, когато астероид удари Земята преди около 66 милиона години – на същата възраст като астероида, убиец на динозаврите.

„Кратерите на повърхността обикновено са силно ерозирани и можем да видим само това, което е изложено, докато кратерите на други планетарни тела обикновено показват само изражението на повърхността.

„Тези данни ни позволяват да изобразим това напълно в три измерения и да отлепим слоевете от седиментна скала, за да разгледаме кратера на всички нива.“

Още през 2022 г. изследователите предположиха, че астероидът би бил широк около 400 метра.

Новите изображения обаче потвърждават, че е било дори по-голямо от това.

Д-р Никълсън каза: „Сега смятаме, че е бил широк 450-500 м, поради по-големия размер на кратера, както се вижда от 3D данните.

„Можем да кажем, че е дошъл от около 20-40 градуса на североизток, поради спираловидни хребети, генерирани от тласък, обграждащи централния връх на кратера - те се образуват само след наклонен удар под малък ъгъл. И смятаме, че е ударил Земята с около 20 км в секунда, или 72 000 км в час, въпреки че все още трябва да потвърдим това с нов набор от модели на удара.“

Въз основа на данните учените са създали график на това, което смятат, че се е случило – от първоначалния сблъсък до цунами с височина над 800 метра, което би преминало през Атлантическия океан. Унищожен бил  75% от живота на Земята, включително динозаврите.

„След удара и формирането на централното повдигане, меките седименти, заобикалящи кратера, се вливаха навътре към евакуираното дъно на кратера, създавайки видим „ръб“, обясни д-р Никълсън.

„Разтърсването от земетресението, причинено от удара, изглежда е втечнило утайките под морското дъно по цялото плато, причинявайки образуването на разломи под морското дъно.

„Ударът бил свързан и с големи свлачища, тъй като границата на платото се срути под океана.

„Освен това виждаме доказателства за поредица от вълни цунами, които се отдалечават от кратера и се връщат обратно към кратера, с големи белези от възобновяване, запазващи доказателства за това катастрофално събитие.“

Въпреки че са изминали 116 години, откакто е бил забелязан астероид като този, вероятно няма да мине много време преди друга огромна космическа скала и да удари нашата планета, според НАСА.

Американската космическа агенция прогнозира, че астероидът Бену има вероятност едно към 2700 да се разбие в Земята на 24 септември 2182 г.

Динозаврите

Динозаврите са властвали на Земята преди около 66 милиона години, но внезапно са изчезнали в това, което е известно като изчезване от Креда-Терциер.

Дълги години се смяташе, че променящият се климат е разрушил хранителната верига на огромните влечуги. 

Въпреки това през 80-те години на миналия век палеонтолозите откриха слой от иридий - елемент, който е рядък на Земята, но се среща в огромни количества в космоса.  

Когато това бе датирано, то съвпада точно с времето, когато динозаврите изчезват.

Десетилетие по-късно учените откриха масивния кратер Чикулуб на върха на мексиканския полуостров Юкатан, който датира от въпросния период. 

Научният консенсус сега казва, че тези два фактора са свързани и двата вероятно са причинени от огромен астероид, който се разбива в Земята.

С предвидения размер и скорост на удара, сблъсъкът би причинил огромна ударна вълна и е вероятно да предизвика сеизмична активност. 

Предполага се, че е имало облаци пепел, за които се смята, че са покрили цялата планета, правейки невъзможно оцеляването на динозаврите. 

Други животни и растителни видове са имали по-кратък период от време между поколенията, което им е позволило да оцелеят.

Има няколко други теории за това какво е причинило смъртта на динозаврите. 

Една ранна теория е, че дребните бозайници са яли яйца на динозаври, а друга предполага, че токсичните покритосеменни (цъфтящи растения) са ги унищожили. 

Засега обаче доминира теорията за астероида, който ги е избил и който, оказва се не  е бил сам, а е имал "другар" чудовище - много по-мощно, страшно и смъртоносно.

*Източници: Daily Mail, BBC, The Encyclopaedia