0

В ид оси, живеещи в Япония, са разработили доста нетрадиционен метод за отблъскване на нападения, съобщи "Сайънс алерт".

Изследователи са наблюдавали как мъжкият от вида масонска оса Anterhynchium gibbifrons използва шипове, разположени около пениса, като оръжие - с различна ефективност - срещу гладни жаби, които смятат, че насекомото може да бъде вкусна закуска.

"Това изследване", пишат еколозите Шинджи Сугиура и Мисаки Цуджи от университета в Кобе, Япония, "подчертава значението на мъжките гениталии като защита срещу хищници и предоставя нова перспектива за разбиране на екологичните роли на мъжките гениталии при животните."

Някои насекоми от разред Hymenoptera - оси и пчели - могат да нанасят отровни ужилвания като атака или защитен механизъм срещу плячка и хищници. Само женските представители на тези видове обаче имат отровно жило.

Смята се, че мъжките оси са безвредни, и в някои случаи това е вярно: те наистина не разполагат с апарат, който да нанесе болезнено ужилване. Но при изучаването на A. gibbifrons - вид, открит през 2015 г. - Сугиура и Цуджи забелязват нещо странно. При работа с мъжки екземпляр от вида той нанася доста болезнено убождане на Цуджи с помощта на шипове, стърчащи близо до пениса на насекомото. Такива шипове се наблюдават при някои видове оси и са известни като "псевдоубождане". Заинтригувани, след като се оказали в ролята на получател, изследователите решили да проучат подробно функцията му.

На седемнадесет дървесни жаби била предоставена по една мъжка оса. Всички дървесни жаби отворили устата си, за да изядат осите, които се отбранявали, използвайки долните си челюсти и шиповете. В крайна сметка 35,3% от жабите се отказали и осите избягали. Като контролен вариант на 17 различни дървесни жаби били предоставени мъжки оси, чиито гениталии били отстранени. Всичките 17 оси били погълнати с лекота. На други 17 дървесни жаби били предоставени женски оси. Само 47,1% от тези жаби направили опит да изядат женските оси и повечето от тях се отказали, след като били нападнати.

На езерните жаби, от друга страна, просто не им пукало. Те изяли всички оси при всички условия. Изглежда, че езерните жаби се присмиват както на жилещите, така и на псевдожилещите.

Въпреки това успехът на мъжките оси да се освободят от дървесните жаби в значителен процент от случаите предполага, че гениталните им оръжия наистина са важна защита за някои видове мъжки оси.

"Въпреки че се смята, че мъжките оси имитират морфологията и поведението на жилещите женски оси, ние доказахме, че гениталните шипове на мъжките A. gibbifrons могат да функционират като противодействие на хищници", пишат изследователите, цитирани от БГНЕС. "Защитната роля на мъжките гениталии като устройства за контраатака е открита при много видове оси, чиито мъжки имат псевдожила в гениталиите си."