0

Н ай-богатият човек в света - Бернар Арно подновява борбата между своите наследници, като сложи двете си най-големи деца на стратегически позиции в рамките на групата за луксозни стоки.

Арно е най-богатият човек в света и един от най-влиятелните хора във Франция, почти на нивото на президента на републиката. Компанията, която основава, е национално знаме и ключ към бизнес завладяването на Ориента, сочен пазар за големи луксозни марки.

Поради тази причина наследяването на Бернар Арно, основател и президент на LVMH (съкращението на Louis Vuitton Moët Hennessy), най-голямата регистрирана компания във Франция и собственик на такива емблематични марки като Dior или Vuitton, е толкова сериозен въпрос, почти държавен, пише El Mundo.

На 73 години френският бизнесмен, който през последните месеци измести гиганти като Джеф Безос и Илон Мъск в класацията на най-богатите на планетата, отново разпали полемиката кой ще наследи командния пост в империята му.

През последните седмици той постави двете си най-големи деца (той има пет) на стратегически позиции в двете ключови марки на групата - Dior и Vuitton, отприщвайки всякакви спекулации и догадки.

На единствената си дъщеря - 47-годишната Делфин Арно, той повери ръководството на Christian Dior Couture, бижуто на LVMH, само месец след като назначи сина си Антоан (две години по-млад) за главен изпълнителен директор и вицепрезидент на борда на директори на холдинга Christian Dior SE, който контролира LVMH.

„Наследяването на едно или повече от моите деца ще се основава на техните способности, талант, а също и на тяхното желание, защото трябва да разберете, че това е почти като свещеничеството“, призна френският бизнесмен в един от малкото случаи, в които взема отношение по темата.

Бижуто Dior

Дъщеря на Арно става първата жена начело на Dior, първата марка, придобита от баща й, и перлата на неговата империя. Делфин Арно поема поста на 1 февруари. Aнтоан не е в по-лоша позиция, тъй като държи Vuitton, другата най-емблематична марка, и тази, която представлява половината от печалбите на групата.

„Не е избор между Делфин или Антоан, тъй като Арно има много деца и всички те са позиционирани в марките на групата. Вярвам, че в тези действия има повече твърда воля да се опита да запази групата в ръцете на семейството, за гарантиране на приемственост на децата си, които да останат начело“, обяснява Алин Поцо, експерт от университета Париж-Сорбона, пред Economic News.

За да се разберат паниката и суматохата, които настават всеки път, когато се забелязва промяна в групата, трябва да се разбере кой е Арно.

Той е най-богатият човек в света, с приблизително състояние от 170 милиарда евро, той основава своята империя в края на 80-те години и благодарение на уникалния си усет за бизнес и страхотната си способност за присъединяване на компании, като през тези четири десетилетия той изгради най-голямата луксозна империя в света.

Наричан още „Вълкът в кашмир“, няма области, в които да не присъства - той има фондация, посветена на меценатството и изкуството, хотели, небостъргач в Ню Йорк и е първият, който направи многомилионно дарение за възстановяването на катедралата Нотр Дам след пожара от 2019 година.

„Той е най-могъщият бизнесмен във Франция, ключов човек в луксозната и модната индустрия“, казва експертът, който припомня, че Арно „е променил структурата на компанията, за да гарантира, че тя остава в ръцете на семейството и че не се раздробява".

Империята LVMH

С работна сила от 175 000 души в света LVMH е най-голямата листвана компания във Франция и нейната стойност се оценява на 400 милиарда евро. Включва повече от 70 марки мода, козметика, а също и напитки. Освен Dior и Vuitton, имате Moët & Chandon, Shepora, Bulgari или Loewe. Също Fendi, Givenchy, Veuve Clicquot и Dom Perignon.

Делфин досега беше заместник-директор на Louis Vuitton, въпреки че преди това изпълняваше различни постове в Dior през последните 12 години. Учи в London School of Economics, а преди да се присъедини към LVMH е работила в консултантската компания Mckinsey. В Dior тя работи с белгиеца Раф Симонс и Сидни Толедано, и двамата звезди на модната къщата. Тя е първата жена, която е член на борда на директорите на LVMH.

Баща й даде ясно да се разбере, че Делфин е незаменима, когато изтъкна след назначаването й в Dior, че нейната кариера и работа й „са помогнали компанията да върви от рекорд към рекорд“.

„Нейните познания и опит ще бъдат решаващи в стимулирането на непрекъснатото развитие на Christian Dior“, каза Бернар Арно в изявление.

Много експерти почти приеха за даденост, че юздите ще бъдат поети от неговия син Антоан, който освен че ръководи холдинга, има и други позиции в други марки на групата. Антоан е и част от борда на LVMH.

Арно има три други деца - Александър, на 30, който пое Tiffany, когато LVMH го закупи марката за бижута през 2019 година. Тогава неговият баща му го предизвика, като му възложи интегрирането на луксозни бижута в рамките на групата. След това са Фредерик (27 години), който управлява Tag Heuer, марката часовници, и Жан, най-младият, който на 24-годишна възраст отговаря за отдела за маркетинг и развитие на Louis Vuitton.

Наследството

„Някои смятат, че Делфин е в по-добра позиция, защото тя е най-голямата от петимата, по-малките деца на милиардена са едва на 30 години, но тези маневри не трябва да се разбират като война за наследство“, казва Поцо, която вижда паралели в това наместване с тези в Inditex, където испанският милиардер Амансио Ортега назначи дъщеря си Марта Ортега за ръководител преди година.

„По този начин милиардерите се стремят да гарантират, че компаниите остават в ръцете на семейството, преди всичко на тези бизнесмени, които са ги изградили тухла по тухла и в крайна сметка са го превърнали в империи“, казва Поцо.

За Арно подготовката за неговото наследяване беше почти жизненоважна работа - децата му бяха стриктно обучени да работят в групата и да поемат контрола. Обучени в елита и за да ръководят елита, те са учили в най-добрите училища, имат престижни магистърски степени в чужбина, свирят на пиано и имат блестящи кариери.

През 2017 г. Бернар Арно даде на всяко от децата си около 73 милиона евро в акции на групата. Същата пролет той гласува в Общото събрание изменение на устава, в което се предвижда, че „всяко преотстъпване на акции, дори между акционерите или техните съпрузи, ще бъде предмет на съгласието на Общото събрание“. Също и да може да се пенсионира по-късно – до навършване на 80-годишна възраст.

Това лято той направи още една стъпка за своето наследство, като преобразува Agache - компанията, която контролира LVMH, в дружество с ограничена отговорност, което „не променя настоящата си акционерна структура, но гарантира дългосрочна устойчивост“ на неговия контрол върху групата.

„Това предпазва от евентуална оферта за придобиване и гарантира приемственост в рамките на семейната група, тъй като капиталът ще бъде разделен по равно между петте деца“, обяснява експертът от Сорбоната.

Семейство Арно държи около 47% от капитала на LVMH и 63% от правото на глас в компанията.

Според доклада The State of Fashion на консултантската фирма McKinsey & Company и Business of Fashion, луксозният сектор ще нарасне между 5% и 10% през 2023 г., воден от силната инерция, постигната в Китай (прогнозира се растеж между 9% и 14%) и в Съединените щати (предвижда се растеж между 5 и 10%).