0

П рез декември 1973 г. крадци проникват в музей във френската община Шатийон-сюр-Сен в източната част на страната и открадват пет хиляди римски монети, както и малка (висока около 38 см) бронзова статуетка на Бакхус, бога на виното. Скулптурата, изобразяваща бога във вид на дете, е открита през 1894 г. при разкопки в гало-римското селище Вертилум.

С течение на времето находката, датираща от I век, придобива статут на едно от основните съкровища на Франция: тя е специално изложена на Световното изложение в Париж през 1937 г.

След кражбата, статуетката е смятана за безвъзвратно изгубена - но на помощ идва "Индиана Джоунс от света на изкуството", холандският детектив Артур Бранд. Специалистът по престъпления, свързани с изкуството, вече е открил, наред с други, откраднат портрет на Дора Маар от Пикасо и византийска мозайка с изображение на Свети Марк, изчезнала от Кипър през 1974 г. Картината е издирвана в продължение на 20 години, а мозайката - 44 години.

Откриването на откраднатия Бакхус става случайно: към Бранд се обръща колекционер от Австрия, който го моли да провери статуята, която наскоро е купил законно. След няколкомесечно издирване артдетективът открива снимка на скулптурата в брой на археологическо списание от 1927 г. По-късно той намира и полицейския доклад от 1973 г. Бранд информира клиента си, че статуетката, която е купил, е била открадната преди почти половин век.

Колекционерът веднага изявява желание да върне Бакхус на музея, но според френското законодателство той трябва да получи малка такса за отговорното съхранение на находката. Вярно е, че предвид значението на статуетката сумата все пак е "значителна", пише Би Би Си, но не я назовава. Част от парите са платени от общината, а друга част - от представители на аукционна къща от английския град Харуич, която е специализирана в античното изкуство.

Директорът на музея Катрин Моне е изключително доволна от находката. "Когато видях статуетката в куфара, осъзнах колко по-красива е от копието, което имахме", - цитира думите ѝ Euronews. А на Бранд е предоставен безплатен достъп до музея в Шатийон-сюр-Сен до края на живота му.