0

К олекцията от пеперуди на цар Фердинанд ще бъде показана в музея в Пазарджик.  Изложбата "Епохата на Фердинанд" е на Регионален исторически музей-Велико Търново и гостува по повод 135-ата годишнина от избора на Фердинанд Сакскобургготски за княз на България. В 28 информационни табла е представен документален и снимков материал от фондовете на Централния държавен архив и Националния политехнически музей.

Бръмбари

Снимки показват личните колекции на цар Фердинанд от пеперуди и бръмбари. Някои от изложените снимки разкриват непозната страна от личността на Фердинанд - като природолюбител и учен, разказа пред „Телеграф“ уредникът на изложбата в пазарджишкия музей Георги Геров. „Още преди да се възкачи на българския престол, принц Фердинанд фон Сакс-Кобург-Гота е вече изграден естественик. Притежава богата колекция от събирани от него пеперуди и бръмбари, отглежда във Виена 210 вида папагали и други дребни европейски и тропически птици. Неговият зоопарк включва някои много редки и непознати за науката видове и е по-богат в това отношение от повечето зоологически градини в света. Не е много известен фактът, че вестта за избирането му за български княз го застига по време на екскурзия на лов за пеперуди.

Заслуги

Установил се в Кобург след абдикацията си, Фердинанд има повече свободно време, което да посвети на някои от младежките си интереси – отглеждането на птици и пътешествията с научна цел. Между 1927 и 1929 г. посещава Африка и Южна Америка – Египет, Судан, Кения, Бразилия, Аржентина и Чили. По време на тези експедиции той е на възраст между 65 и 70 години и се налага да преодолява сериозни опасности и да понася несгодите на горещините. За познанията и интересите си към естествените науки Фердинанд Сакскобургготски е избран за почетен член на ентомологични, орнитологични, ботанически и дендрологични дружества в Германия, Франция, Швейцария и България. Като признание за заслугите му на негово име са наречени няколко вида насекоми и други безгръбначни животни и 15 нови за науката вида и подвида растения. Изложбата може да бъде посетена до 11 март 2022 г., уточняват от Регионалния исторически музей в Пазарджик.