0

Ц ветята са красиви и ароматни. Те са знак на любов и благодарност. С тях даряваме щастие, засвидетелстваме съчувствие, любов и приятелство, красим градините и домовете си.

В навечерието на християнския празник Цветница обаче решихме да ви запознаем и с една друга тяхна черта. Тези прекрасни растения могат и да лекуват. Терапията с цветя, позната още като флоротерапия, е един от най-естествените и универсални начини, чрез които едновременно изразяваме чувствата си и лекуваме. Дали става дума само за едно диво цветенце, голям букет или екстракт от някоя билка, тези дарове на природата имат силата да церят, вдъхновяват и да докосват сърцата ни.

Понякога, когато не можем да се изразим с думи, оставяме да го сторят цветята. Букет от червени рози говори за любов и страст. Амарилисът и коледните звезди са глашатаи на зимните празници. Маргаритките и незабравките сякаш нашепват: „Съжалявам, нека си спомним щастливите мигове”. Красотата и опияняващият аромат на люляка и орловите нокти пък са идеалното средство за прогонване на тъгата, тъй като те възвестяват началото на топлите дни. Не е чудно, че флоротерапията е форма на лечение, позната от векове. В зависимост от това кои цветя използваме, те въздействат върху организма ни на физическо или енергийно ниво (виж карето). Например билките, облекчаващи стреса, приемани като тинктури или чайове, успокояват нервната система.

Маслата и мазилата са полезни за външна употреба. Те могат да се използват за лечение на рани, отпускат мускулите, лекуват акне и др. Пресни или сушени цветя се накисват в т. нар. маслоносител като зехтин, жожоба, кайсия и гроздови семена. Две лекарствени цветни масла са тези от невен и глухарче. Чудотворният мехлем от невен със свинска мас е добре познат на нашите баби, които са го използвали за лечението на повърхностни и дълбоки рани, както и на разширени вени, хемороиди и мускулни болки. Подходящ е за целулит и стрии.

За чайовете и запарките трябва да се ползват сухи цветя и растителни части. В противен случай клетъчните стени остават непокътнати и хранителните вещества се губят във водата, а при сушене клетъчните стени се разграждат. В настойките лесно се абсорбират витамини и минерали. Например чаша ароматен чай от жасмин рано сутринта кара човек да се чувства свеж и бодър, въпреки че това цвете не е толкова силно като кафето. Чашата мляко с лавандула пък преди лягане премахва напрежението от деня и дарява здрав сън.

За приготвянето на билкови тинктури се използва етилов спирт или глицерин, тъй като по-голямата част от летливите компоненти на лекарствените растения са разтворими в тях. Билката се накисва в разтворителя за известно време, след което се пресова. Тинктурите са лесни за използване и безпроблемно се абсорбират. Понякога за изработването на висококачествени тинктури се използват сухи цветя, но свежите са най-добри за тази цел. На психическо ниво. Някои цветя и смоли, като ливан и жасмин, понякога се използват като вибрационни средства за духовно изцеление.

Жълтото успокоява, червеното повишава апетита

Багрите на цветята са един от начините, по които те ни въздействат. Жълтите цветя например носят топлина и щастие, успокояват нервната система и прогонват стреса. Червените пък стимулират хормоналната активност и повишават апетита. Сините ни отпускат и умиротворяват, а зелените от своя страна ни събуждат и мотивират. Белите цветя внасят хармония и помагат да подредим мислите си. Лилавите стимулират секрецията на ендорфини, а оранжевите разпалват сексуалните желания. Комбинацията на цветя с различни багри в букет също има благотворен ефект. Изследователи твърдят, че хората, които работят до ваза с разноцветен букет, са по-спокойни и фокусирани.

Ароматът им помага

Много хора може би не знаят за съществуването на флоротерапията, но със сигурност всеки поне веднъж е чувал за ароматерапията. Понякога двете са свързани, тъй като именно мирисът на цветята е една от силите, които те използват, за да ни помагат. Розата стимулира производството на феромони и ни придава увереност. Ароматът на жасмин пък има действието на афродизиак, той стимулира сетивата и прогонва меланхолията. Сладкият мирис на лавандулата гони безсънието, а ароматът на мента премахва умората. Уханието на цветята възвръща общото равновесие и нормализира психическото състояние. Регулират кръвообращението, поддържат концентрацията, самочувствието и работоспособността.
Важна особеност е, че действието на ароматите на цветята може да е индивидуално за отделните хора.