0

О т поколения 1 април се възприема за ден, в който близки и познати си правят шеги един на друг. За тази дата хората се подготвят предварително с дни, като хрумванията са  добронамерени лъжи, но понякога преминават червената линия на шегата.

Въпреки че е един от най-популярните неофициални международни празници, малко хора знаят, че времето за шеги е само до 12 часа на обед.

Но кога и как е възникнал Денят на лъжата и защо точно на 1 април? Нека да проследим няколко хипотези, достигнали до наши дни.

БИБЛИЯ

Първата хипотеза е, че произходът на този международно признат ден датира още от библейски времена. Ной за първи път пуснал гълъб, за да провери дали водата от Потопа се е оттеглила. Че това се случило на 1  април, е потвърдено и в еврейската Библия, както и в 71 сури на Корана. Тук обаче шега няма и надали това е генезисът на Деня на шегата.

По-вероятна е версията за връзка с последните земни дни на Исус Христос. Според Евангелие от Лука (23:6), не знаейки какво решение да вземе за Исус, Пилат го изпраща до Ирод. Това обаче се оказва напълно безсмислено, тъй като Ирод няма власт да го съди.

След като се разочарова, че Исус не иска да направи чудо пред него, Ирод го изпраща обратно при Пилат.

Според мнозина точно оттам произлиза традицията на Деня на шегата. И до ден-днешен в Германия, Дания и други северноевропейски страни е популярна фразата „разкарват ме между Пилат и Ирод“ за обозначаване на безсмислено размотаване. 

РИМ

В древния Рим се смятало, че римляните и келтите имали фестивал на шегите по време на пролетното равноденствие, което е около 1 април. По време на фестивала работата спирала и са били разрешени всякакви шеги. Например слугата да командва наужким господаря си! Или децата да командват родителите си!

АНГЛИЯ

Една от теориите е свързана с английски крал от ХIII век. Веднъж на 1 април, пожелал да мине през Нотингам. Когато чули за плановете на краля, гражданите, които го недолюбвали, решили да му попречат да влезе в града. Кралят изпратил войска, за да проучи какво се случва, но когато войската стигнала, заварила хората да ловят риба в една пресъхнала река.

Научавайки какво правят жителите, кралят обявява града за твърде глупав и недостоен за него. На 1 април 1713 г. пък авторът на "Пътешествията на Гъливер" Джонатан Суифт обявява, че един от обезглавените престъпници ще се върне от мъртвите, за да пие бира в местен пъб. На този ден всички кръчми били пълни с хора, които искат да видят как мъртвец пие бира.

През 1749 г. в един от лондонските всекидневници излиза обява, че ще има специална вечер на трикове и номера. Коронният номер ще бъде на човек, който ще влезе в бутилка вино и ще изпълни цяла песен. Публиката ще може да предава бутилката от човек на човек, докато артистът пее. През целия ден това била тема на разговор навсякъде, а когато дошло време за представянето на номерата, никой не се появил.

Лъвове

В друга история се разказва, че през 1860 г. английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония, завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупаците.

През 1957 г. в телевизионното предаване "Панорама" на британския канал Би Би Си се разказала история за "безпрецедентна реколта от спагети" в Швейцария. Текстът на разказвача бил придружен с предполагаеми документални кадри от събирането на "реколтата".

За успеха на измамата подпомогнало и това, че през онези години спагетите били екзотична храна за жителите на Великобритания и се продавали в консерви. След излъчването на репортажа стотици зрители се обърнали към канала с въпроса откъде могат да си закупят фиданки за спагети. 

В Шотландия на празника са посветили два дни. 1 април още се нарича  Ден за лов на кукувици, като най-близкото по смисъл е „да пратиш някого за зелен хайвер“. На втория ден традицията повелява тайно да закачиш на нечий гръб табела като „Ритни ме“.

ФРАНЦИЯ

Във Франция и Холандия през Ренесанса 1 април е познат като Ден на риболова. И защото рибите са достатъчно „глупави“, за да се хванат на въдица, се зародила традиция и хората да се ловят така на шеги. И до ден днешен във Франция и на други места в Европа има практика на 1 април на гърбовете на хората да се закачат незабелязано рибки, направени от хартия.

В Холандия пък е много възможно да ви се обадят, че „колата ви е открадната“ или „часовете в училище днес са отменени“.

На 1 април 1987 г. френският в. "Паризиен" съобщил на читателите за решението на правителството Айфеловата кула да бъде демонтирана. Плановете били прочутото съоръжение да бъде преместено в строящия се по това време близо до столицата Дисниленд, а на мястото на кулата щял да бъде създаден стадион с 35 хиляди места за Олимпийските игри през 1992 г. Хиляди парижани се „хванали на въдицата“ и организирали протестни шествия.

През 1950 г. пък холандската национална телевизия обявява, че се е сринала наклонената кула в Пиза. Тогава нямало интернет и не могло информацията да се провери бързо, което предизвикало истински шок в страната на лалетата. 

ШВЕЦИЯ

През 1962 г. по шведската телевизия, която по това време имала само един черно-бял канал, съобщили за появата на нова технология, която прави изображението цветно. За целта било необходимо зрителите да сложат на приемника си чорапогащник и да го гледат под определен ъгъл. Хиляди зрители последвали съвета на водещия. Всъщност цветната телевизия в Швеция се появила точно на 1 април, само че 8 години по-късно.