0

Н ова схема ошушква наивни граждани. Измамата е приложена вече на  пловдивчани.  Те осъмнаха с дългове, след като станаха жертва на бруталната схема. Тя работи като добре смазан часовников механизъм, а в нея са включени хора на най-малко две-три нива, пише “Марица“.

Най-ниското ниво е т.нар. „муле“, което зарибява хората с измислена благотворителна томбола в помощ на болни деца. Уловката е, че уж можело участниците в нея да спечелят един от последните модели айфон. Условията за участие са елементарни: снимате се в профил с конкретния айфон, а след това, за да се валидира участието в томболата, трябва да се снима личната карта отпред и отзад. Така хваналият се на въдицата уж има шанс да се сдобие с модерното устройство, но това си остава само илюзия. 

В конкретния случай измамата е ставала до големи търговски обекти на Асеновградско шосе. След като вече се е сдобил с данните и снимката, мулето ги предава по веригата. Следващият участник в схемата има за задача да направи онлайн регистрация в сайт на банка.

Следва откриване на сметка, също онлайн. Това става с лицева верификация и нужните лични данни. Тъй като те са налични, всичко с банковите операции се случва без проблем.

Последната стъпка - кандидатства се онлайн за кредит от името на жертвата. Одобрението не закъснява, както и превода на средства. Накрая наличната сума се прехвърля в сметката на "тартора" на измамниците и парите се изпаряват. 

Месеци по-късно човекът разбира, че всъщност е жертва на измама. Получава съобщение от съответната банка, че кредитът не е обслужван и че предстоят действия за принудително събиране на сумата. Измаменият подава сигнал в полицията и така започва разследване.

Служителите на "Икономическа полиция" са се захванали с този и други подобни случаи.  Остава въпросът дали банката на базата на това разследване и поради факта, че става дума за измама, ще предприеме действия за опрощаване на искането си към измаменото лице и дали ще заведе иск в бъдеще време към виновните за това престъпление. 

Измамите станаха повод от полицията да излязат с призив. "По няколко идентични сигнали за неправомерно изтеглени парични суми от банкови сметки на потърпевши граждани, добити без тяхно знание под формата на онлайн кредити, работят през последните месеци разследващи от отдел „Икономическа полиция” към дирекцията.

Активните действия за пресичане на измамната схема се осъществяват под наблюдение на Районна прокуратура – Пловдив, а усилията са насочени към разкриване на всички участници в нея. В тази връзка апелираме хората да бъдат внимателни, за да не станат жертва на измамния сценарий", гласи предупреждението.

След което е дадено описание на сценария, който в общи линии се припокрива с разказания по-горе, уточняват от „Марица“.