0

Н ад 600 са досега регистрираните наблюдатели за изборите на 2 април. Към момента заявки са дошли от 13 български и 3 чужди организации. 70 човека изпращат от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), както и от Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС). Сред тях има представители от Германия, Франция, Швейцария, Турция, Украйна, Молдова, САЩ и други. Наблюдатели обаче се регистрират до самия изборен ден и общата бройка може да набъбне. 

Преди самия вот те се срещат с родните институции, отговорни за организацията, както и с основните политически формации с амбиции да намерят място в парламента. Такива разговори бяха проведени вече и с прокуратурата. 

Защита 

Вчера „Информационно обслужване“ (ИО) представи всички стъпки, в това число и програмата за обработка данните от гласуването. От ведомството имат отделни центрове във всяка районна комисия, както и в Централната избирателна комисия (ЦИК), където се извършва повторно въвеждане на резултатите. Данните се препращат към ЦИК чрез електронен подпис, част от тях са криптирани, операторите работят на отделни вътрешни мрежи и сървъри, така че при евентуална хакерска атака това да не попречи на тяхното въвеждане в системата. Флашките от машините също се верифицират с електронен подпис, за да са сигурни експертите от ИО, че тази флашка е от конкретно устройство и секция. От ведомството очакват забавяне на обработката на резултати и по-бавно предаване на протоколите от секциите. Причината са последните промени в Изборния кодекс, с които се въвежда ръчно броене на хартиените и машинните бюлетини. Това налага и по-дълги протоколи. Отделно от това за първи път ще има и видеоизлъчване при броенето „Очакваме, тъй като е нов процес, който допълнително гарантира прозрачността, това да забави малко обработването“, коментира шефът на ИО Ивайло Филипов. 

Проверка 

Иначе всички мобилни устройства, с които ще се извършва стриймът от секциите, вече са доставени. Приложението, чрез което ще се излъчва видеото, вече е инсталирано на тях. Сега се извършва повторна проверка на самите телефони, а след седмица ще се направи и демонстрация как работят. Целта е да се види дали работят качествено, има ли сигнал, батерията заредена ли е на 100%. Филипов добави, че при напълно заредено устройство и при едновременно видеоизлъчване и заснемане, батерията издържа над 8 часа и половина. Членовете на секциите ще бъдат обучени как да използват телефоните.