0

- Адвокат Найденов, Софийският градски съд призна за виновни Орлин и Пламен Владимирови за убийството на Евгения и ги осъди на доживотен затвор, но все пак даде възможност за преоценка на наказанието. Близките на Евгения обаче настояваха за доживотен затвор без право на замяна. Ще обжалвате ли?

- Да, съдът постанови обикновената доживотна присъда, тоест след 20 години изтърпяване на наказание може да се направи искане да бъде заменена с 30-годишна присъда. Да, ние настоявахме за наказание доживотен затвор без право на замяна и ще обжалваме решението в тази му част. Смятам че затворът няма да превъзпита нито Орлин, нито Пламен. Но тази присъда е сигнал за много хора да се замислят какво ги чака. Важно е да се каже също, че това дело влезе в съда в кратки и разумни срокове и съдът също в разумен срок го разгледа. Това е един добър знак и хората не трябва само да ругаят съда, защото в тази ситуация магистратите за по-малко от година се произнесоха с присъда. Съдът беше безупречен в това отношение и преди това в МВР бързо успяха да приключат досъдебното производство.

- Защо мислите, че няма да се превъзпитат?

- Правя този извод на базата на всичко, което са направили. В крайна сметка не може само защото смяташ, че ако се разведете, ще се наложи да разделите едни имоти и само заради това да минеш на такъв шпионски режим и да обмисляш тези действия. Не смятам, че е нормално и не смятам, че този човек, както и моята доверителка Капка Чорбанова - майката на Евгения, не смята, че Орлин ще се промени. А пък Пламен като негов баща мисля, че е два пъти по-виновен. Един баща само при мисълта, че синът иска да извърши подобно тежко престъпление - аз ако съм - взимам го, заключвам го вкъщи, като преди това единствено ще го заведа в гражданската колегия на Софийския районен съд на бул. „Цар Борис III” да си подаде исковата молба за развод. Това е единственото, което бих направил. След това ще го прибера вкъщи и няма да го пускам да излезе, докато не се разведат. Пламен не само че не го е направил. А той реално го е стимулирал и му е давал линия на поведение. Продължавам да твърдя - казах го и в пледоарията си пред съда, спорно е дали Евгения е била мъртва, когато и Пламен се е появил. Знаете, според обвинението Орлин се е обадил на баща си, който е дошъл, за да се отърват от тялото. Аз смятам, че Пламен е участвал в увиването със стреч фолиото и сгъването на тялото в куфара. И вещите лица, изготвили допълнителната съдебномедицинска експертиза, казват, че извършителите може да са двама. Те обаче не могат да кажат точния час на настъпване на смъртта на Евгения.

- Казахте, че Пламен му е давал линия на поведение. Какво в делото го доказва?

- Има доказателства в тази посока. Давал му е не само линия на поведение. Нали разбирате, че Орлин не е измислил сам всичко, което се е случило. Той се обажда вечерта след убийството на 13 октомври 2021 г. да твърди, че съпругата му е изчезнала. Преди това още има данни, че Пламен го е водил до мястото, където ще бъде изхвърлено тялото. Оставили са си телефоните на други места, за да не бъдат проследени по клетките. Орлин е подслушвал телефона на Евгения. Сложил е камера, за да разбере паролата за отключване на лаптопа й. Има експертизи, както и множество косвени доказателства за това, че Пламен е бил наясно с абсолютно всичко. Затова съдът справедливо наложи такова наказание. Моите доверители смятат, че трябва да бъде наложено най-тежкото наказание и това ще е причината в законен срок да го обжалваме.

- Прокуратурата обаче твърди, че доказателствата относно Пламен са косвени. В пледоарията си държавното обвинение поиска от съда по-ниско наказание за него.

- Аз също твърдя, че има косвени доказателства. Никой не го е видял, но клетките на телефоните показват, че вече след посегателството на Орлин над Евгения в един период, в който тя е била все още жива, Пламен е пристигнал в жилището. За мен той е участвал във физическото умъртвяване. Друг е въпросът защо прокурорът смята, че наказанието на Пламен трябва да е между 15 и 20 години лишаване от свобода. Държавният обвинител остана изненадан, когато съдът постанови доживотен затвор и за бащата на Орлин.

- Заговори се за използването на шпионски софтуер. Какъв точно?

- Има техническа експертиза и на лаптопа на Орлин, която доказва, че той е влизал в сайтове, предлагащи такава шпионска техника или по-скоро той се е информирал. А отделно има и гласни доказателства, че той е успял да шпионира телефона на Евгения и дори е пуснал запис на разговор между нея и една от нейните приятелки, която й е и съседка от блока. По-късно той пуска този запис на мъжа на тази приятелка. Това го твърдят и двамата свидетели - приятелката й Диана Стоева и мъжът й. Въпросният мъж разказа, че Орлин го е извикал и от друг телефон е пуснал този запис на разговор между двете. В него те си споделят неща, свързани с познанства с мъже. Така явно Орлин е целял да настрои Диана срещу Евгения. Двете са изключително близки приятелки. Децата им растат заедно. Именно Диана взима малкия Марти - сина на Евгения и Орлин, и го качва до входната врата на жилището в 17 часа в деня на убийството. Тогава Орлин се показва на вратата и взима Марти. Така тази свидетелка всъщност вижда Орлин в този час, когато Марти вече е прибран и когато тялото на майка му вече го няма, то вече е било изхвърлено. Отделно от това Орлин е изключил Диана от общата чат група на хората, които са обикаляли след това да издирват Евгения и да преглеждат камерите в района. Това става вече след като Орлин бие тревога, че Евгения не се е прибрала и всички тръгват да я търсят. Та след като Орлин пуска въпросния запис на мъжа на Диана, той вече ги моли да напуснат тази чат група, тоест той вече е резервиран към тях, защото явно е разбрал, че мъжът на Диана няма да го вземе присърце и че е интригантствал пред него. Което показва, че самият Орлин има такова желание да настройва хората едни срещу друг. Манипулативен тип. Има доказателства, има и разпити в тази насока. Отделно от това по делото са представени и чатове, в които Орлин твърди, че ако Евгения се разведе с него, ще я убие.

- А освен с технически средства Евгения била ли е следена?

- По делото има един свидетел, това е човекът, с когото Евгения е имала връзка. Той твърди, че са й се обаждали да й кажат, че джип я следи, а джип има бащата на Орлин - Пламен. Това е било при последната им среща предишния ден. Преди това също е имала такава индикация и по думите на свидетеля Евгения е била притеснена. Въпросните индикации са от август 2021 г. Друго доказателство по делото е едно съобщение, изпратено на Капка - майката на Евгения. То е изпратено от телефона на Евгения, когато тя вече е била убита. Изпратено е от Орлин. Той отговаря от нейно име на покана на майката за предстоящо събиране на цялото семейство на обяд. Това показва, че той още тогава ги манипулира. Същото важи и за Пламен. В деня, когато той отива заедно с полицаите да правят оглед на апартамента, след като вече всички търсят Евгения, за да се види с какви дрехи е била и т.н. Тогава Пламен започва непринуден разговор с една от свидетелките. Пита я: „Как са майка ти и баща ти“.

- По време на процеса стана ясно, че парите, които Орлин и Евгения са дали като капаро за предстояща покупка на жилище, са изтеглени и се оказват у майката на подсъдимия. Как се е случило това?

- Това нещо става по банков път. Някой е ходил във фирмата, разбрали са се и фирмата е върнала капарото на сметката на Орлин, а той от своя страна е дал достъп на майка си до електронното банкиране и самата тя каза пред съда, че си е прехвърлила парите от неговата сметка. Тя просто не е трябвало да се разпорежда с тези пари. Още в самото начало на делото обаче моите доверители са възбранили недвижимите имоти на Пламен и Орлин. Те не могат да се разпореждат с тях, защото съдебен изпълнител е наложил запори за един бъдещ иск. Единствено тези пари, които са внесени за апартамента, не са. Не може да се възбрани сметката на самите строители. Но на мен винаги ми е било чудно капаро в България дали се връща. Това е може би първият случай, в който фирмата, след като вече няма плащания от страна на купувача, връща парите. Обикновено, независимо че е предварителен договор, с тези пари от капарото гориш. Но строителят в случая ги е върнал обратно. Това е предмет на една друга проверка, която ще инициираме по наша молба, защото явно прокуратурата не иска да инициира, за да се види в кой период тези пари са постъпили по сметката на Орлин и съответно майка му се е разпоредила с тях. Във всички случаи това е станало след задържането на Орлин. И нека тези от фирмата да обяснят каква е била причината те да върнат тази сума. Ще се занимаваме и с това, защото тези пари, половината от тях, не са само на Орлин, а и на неговия син и на наследниците на Евгения. Тук не е въпрос само на право, а и на морал. Да ви кажа, без да цитирам имена на хора, но собственик на един от двата най- големи футболни отбори в България ми се обади специално да ме пита как е възможно да се е случило всичко това с Евгения. Казах му, че е възможно. Реакцията му към подсъдимите не беше особено добра. Чисто човешката му реакция. Както и тази на много хора.

- На фона на този случай какво мислите за приетите тази година промени в Закона за защита от домашно насилие? Ще имат ли ефект според вас?

- Според мен общата картина няма да се промени. При мен идва едно момиче, чийто съпруг си беше позволил да подходи с насилие, и то пред детето им. Аз й казах: „Ставай и си тръгвай. Той веднъж направил ли го е, не можеш да очакваш да се промени. Може да стане по-лошо“. Тя обаче се колебаеше. В интерес на истината много жени, а и деца не смеят да се оплачат. Само увеличението на наказанието няма да помогне, няма да спре домашното насилие. Трябва да се говори, да се разяснява и това не трябва да става само веднъж. Трябва да се работи много с хората. Наказанието е последното нещо.

- По какво конкретно трябва да се работи?

- Първо трябва да се работи още от училище с децата в тази насока. Те трябва да могат да споделят за тези неща. Следващото нещо е по някакъв начин да се спрат тези филми с насилие. По много от телевизиите основните филми, които се пускат, са свързани с насилие. Знаете, че има ограничение и тук трябва да се включват институциите като СЕМ например. Не трябва лошите момчета да бъдат герои. Медиите много често се занимават повече с обвиняемите, а по-малко с пострадалите. Много са нещата, това е тема на един много, много дълъг разговор. Само полицията и прокуратурата няма да разрешат този проблем, както и увеличаването на наказанията в Наказателния кодекс. Това е горе-долу същото с пияните и дрогирани шофьори. Само наказанията не решават проблема. Трябва да има и нетърпимост от обществото. Като го видиш, че пие и се качва в колата, да се обадиш и това да не се тълкува, че ти си едва ли не доносник. Не, ти евентуално може да предотвратиш едно ПТП със сериозни травми за някого. Това е истината. И самоконтрол. Наказанието е първото, което може да плаши един мислещ човек и да го възпре. Но говорим за човек, който разсъждава какви може да са последствията за него.

Това е той:

От 1982 до 1994 г. е работил в отдел "Убийства" в МВР

Адвокат от Софийската адвокатска колегия от 1995 г.

Бил е адвокат по едни от най- шумните и тежки дела