0

- Г-жо Байкова, какви са опасностите, свързани с храните по празниците?

- Виждането на медицинските специалисти, лекарите по хранене и диететика, специалистите по стомашно-чревни болести и кардиолози, че ако не подходим разумно, т.е. информирано, имаме риск от свръхкомбинация и свръхколичество на приемани храни от различни видове групи и в по-големи количества. Гарнирани с разнообразни по вид алкохолни напитки и в по-голямо количество, имаме риск да отключим храносмилателен проблем, защото храносмилателната система – стомах-черва, реагират едновременно.

Проф. Донка Байкова съветва: 30 минути пауза между ястията

Това са три звена на системата – стомашно-чревен тракт, жлъчно чернодробно звено и панкреас, всички те образуват бермудски триъгълник. Ако ги поставим в условия на свръхработа, те са в риск да отключат възпалителен проблем. На второ място – ако повдигнем диафрагмата с едно пренапълване на стомаха с храни и напитки, затрудняваме работата на сърцето. То е поставено в условия на риск да повиши кръвното налягане и оттам нататък при по-голямо количество консумирана готварска сол тя има водозадържащ ефект, повишаващ кръвното налягане.

- Какво ще кажете за приема на алкохолни напитки?

- Алкохолните напитки затрудняват работата както на черния дроб, който трябва да ги обработва, тъй като субстанцията започва да се резорбира още от устната кухина. На второ място - алкохолът, попаднал в кръвта, веднага попада в черния дроб, който трябва да се метаболизира. В условия на свръхработа черният дроб понякога декомпенсира, т.е. има условия да направим възпалителен проблем и на паренхима на черния дроб. Панкреасът реагира и на мазнините, и на алкохолните субстанции. Ако там направим проблем с възпаление, това е едно много рисково заболяване, което поставя човешкия живот в риск. Не искам да плаша хората, искаме само да ги предупредим. Празниците са няколко дни. На трапезата ще седим няколко часа, домакинята да сервира и отсервира видовете храни и напитки, а ние през 30-60 мин. да сменяме храните и да хапваме малки количества със съзнанието, че в следващите дни може да се наслаждаваме на шедьоврите на кулинарното изкуство, приготвени от домакинята в нашето семейство. 

- Как да избегнем преяждането?

- Разбира се, че може да не преядем. Най-добре е домакинята да остави на видно място видовете ястия, които е приготвила, или просто да ни информира, за да знаем от кое може да хапнем малко повече и кое е необходимо само да опитаме. На Бъдни вечер са 7, 9 или 11 постни ястия, но ако от всичко хапнем по една чиния, може ли да си представим какво ще се случи в стомаха ни. Той е един кухинен орган със съответен обем. Основното ястие на Бъдни вечер е питата – по една хапка от нея, за да видим къде се пада паричката. За основно ястие избираме сармичките с ориз или порция боб. Половин или един час по-късно от всички 7 или 9 гозби по една хапка, просто за да спазим традицията. Десертът е или лек – на плодова основа – тиква, ошав, ако е Коледа или Нова година – порцията е малка, с цел да вкусим кулинарния шедьовър. Останалите неща ще ги използваме за закуска, за добавка към кафето в 10 или 16 часа. 

- Кое е по-калоричното – виното, ракията, водката, уискито?    

- 100 г концентирана напитка по калории е равна на две чаши вино, равна е на 500 мл светло пиво, равна е на 230 калории. Не е чак толкова калорийна бомбата, т.е. те не са най-значимото нещо. Ако обаче по българска традиция започнем с ракийка, която може да ни опияни, би трябвало да знаем, че той е аперитив и да приемем малко количество от нея. Ако традиционалистите се спрат на нея, трябва да знаят, че тя е основното им питие и тя трябва да върви с порция шопска салата, зеленолистна салата, туршия или салата от зеленчуци, в които има добавка на мазнина – било то олио или зехтин. Алкохолната субстанция е водно- и мастноразтворима. За да не усетят хората бързо опиянение, много бързо трябва да консумират ракията с вода и със салата, в която има малко мазно сирене или олио, зехтин.

- Похапвайки туршии и други храни, има ли риск да ни нападнат киселините?

- Хората, които имат хронично заболяване на храносмилателната система – гастрит, колит, жлъчно-чернодробен проблем като камъни в бъбреците, холицистит, панкреатит, би трябвало много да внимават. Туршиите, киселото зеле могат да направят от киселините, които съдържат, те дразнят стомаха. Салатата при тях не трябва да бъде в сурово състояние, а да бъдат печени чушки, задушени зеленчуци, задушени броколи, карфиол, печена чушка, домати. В никакъв случай не трябва да приемат солени и кисели зеленчуци.

- Ако обаче пък преядем, как бързо да се освободим от товара?

- Моят съвет е да подходим стъпаловидно, а не от следващия ден да сменим модела на хранене – от една свръхкомбинация да минем към гладолечение. Това би било стрес за организма в период, когато има по-ниски температури, започват различни вирусни инфекции. Първо да изключим мазните храни, свинското с кисело зеле, капама, печено зеле със свинско месо, т.е. мазните храни. Добре е да минем към по-ниско калорийните и по-лесно смилаемите други животински храни – мляко, млечни продукти, но не мазни сирена и кашкавали, а извара, кисело мляко, риба – тя е лесно смилаема, яйца, от месата избираме постните меса – заешкото. След няколко дни вече може да махнем и животинските храни, да останем три дни на плодово-зеленчуков режим – постни манджички, може да добавим кисело мляко и извара, и така ще разтоварим. Каквито и мастни капки да сме добавили - в мастните ни клетки да сме образували заради празничните дни, с много преяждане, организмът първо тях разгражда, защото те още не са станали структурен елемент на тялото, т.е. ние много бързо ще влезем в онези килограми, с които сме влезли в празничния период, няма да имаме покачване на килограмите. 

- Има ли храни, които може да ядем, без това да води до покачване на килограмите?

- По време на празниците специалистите по хранене и диететика не даваме съвети за спазване на диетични рамки. Казваме – яжте умерено, не мислете за ограничения, защото периодът е празничен. След това спазваме правилото, че не всеки ден е празник, българите казват Великден, аз казвам Коледа. Даже Великден не е толкова рисков от преяждане, отколкото Коледа, защото на Великден имаме месо – агнешко, зелени салати, имаме яйца и единственият риск е козунакът, който трябва да ядем умерено. На Коледа обаче е много по-рисково, защото консумираме мазни колбаси, сега се ядат всякакви суджуци, наденици, бекони, сланинки, туршии, кисело зеле, ядем баници със сирене и масло и имаме по-големи предизвикателства пред качване на килограми и риск за здравето. Единствено мога да препоръчам на хората да съблюдават умереността и ще се справят. В дните между Бъдни вечер и Нова година може да си върнем килограмите, защото „тежките“ моменти са Бъдни вечер и Коледа, и Нова година, но след пауза от няколко дни.  

- Няколко пъти казахте, че има опасности за здравето ни, какви са те?            

- Първото е храносмилателен проблем – гастрит, колит. Стомашно-чревните клиники, гастроентерологиите, чернодробните отделения, кардиологиите, токсикологиите са пълни с пациенти. Кардиолозите се оплакват от това, че се повишава броят на пациентите с високо кръвно налягане, хипертонични кризи и инфаркти и инсулти, холестеролът се покачва. Бъбреците също могат да създадат проблеми. 

- Можем ли и как да намалим лошия холестерол в организма си?   

- 85% от стойността на холестерола е лично производство на черния дроб на човека, само 15% е с външен, хранителен произход. Кои са храните – това са мазните сирена и кашкавали, това са мазнините – сланинките и Е-тата в храните, които са технологичните подобрители в съвременното промишлено производство на храните и напитките. Даже свръхконсумацията на захар и сладки неща също води до повишено производство на холестерол от черния дроб по простата причина, че когато се задръсти от захари, той ги превръща в мазнини и става стеатозен – омазнен черен дроб. Ето защо в никакъв случай не трябва да ядем много захари и промишлено преработени храни, в които скритите мазнини са в голямо количество. Празни калории има и в алкохолните напитки. 

- А има ли такива, които да ни помогнат да намалим нивата на холестерола?

- Много са. На първо място това са пробиотиците -  кефири, айряни, растителни пробиотични култури има и в зелевия сок, в сока от туршиите, стига той да не е много солен. Когато ги приготвяме през есента, трябва да ги осоляваме с 1,5%, а не по рецептите с 5%, като в действителност солеността на зелевия сок стига до 10-15%. Това означава на 1 л вода да добавим 15 г едра сол, а за да не се смие рано зелето, тогава добавяме хрян или джинджифил, дюля. На второ място - жълтъкът на соята помага за намаляване на нивата на холестерола. На трето място са Омега-3 мастните киселини, които се намират в морските и океански риби и морските деликатеси. И разбира се, антиоксидантите, които се намират в плодовете и зеленчуците, но от различните цветове, и за да сме максимално информативни – цветовете на светофара. Когато са за празничната трапеза, избираме ги с цветовете на светофара – червени чушки и домати, оранжеви моркови и тикви; зелени броколи, праз лук, зеле. Аз лично добавям виолетово – цвекло, морав лук, мораво зеле, морави боровинки, аронии. Всичко това допринася за потискане нивата на производството на холестерол в черния дроб. 

- Може ли хората, които имат по тялото си мастни точки – липоми, да ги премахнат?

- Липомите зависят от модела на хранене. В помощ идва хирургическата интервенция. Добре е хората да знаят кой е първият липом, който се е появил на тялото. Много често, когато го махнат, останалите губят своята сила и по-лесно се резорбират заедно с диетата. Няма да ядем сланина и мазни колбаси, а ще се придържаме към натурални храни, без видими мазнини, с изключение на млечните продукти, които трябва да консумираме в умерени количества – 50 г на ден сирене, 40 г кашкавал, 350 г кисело мляко, винаги добавям и извара, защото тя е храна лекарство за черния дроб – биохимичната лаборатория в човешкия организъм, и него трябва да го пазим. 

- Има ли опасност, ако хапваме много яйца, да си навредим?            

- Жълтъкът на яйцето има холестерол, но има и шест пъти повече фосфолипиди, които извеждат този холестерол с фекалната маса извън тялото на човека. Проблемът не е в холестерола, а в бялата част на яйцето, която е 90% вода, може да предизвика отключване на алергична реакция. По-рискови за холестерола в кръвта са мазнините, които са скрити в колбасите, суджука, луканката – пълна е с мазнини, шарените меса, вратните пържоли. Колко по-мазно е едно сирене, тъй като вкусът идва от мазнините, но те са рискови за повишаване на холестерола, затова се ядат като деликатеси, в много малки количества. Колкото е по-мазно, толкова е по-вкусно. Ако кравето масло има 80-82% чиста мазнина, то в тези жълти сирена 78%, то си е масло.

- Лекари алармираха, че се наблюдава ръст на диабет и хипертония при децата. На какво отдавате това?

- Задължително на свръхтеглото. То не е проблем на козметиката, това е заболяване. Обръчът от мазнини тук и там, същото е положението и върху вътрешните органи. Сърцето е обвито в мастна капсула, работи затруднено, това означава високо кръвно налягане. Черният дроб е инфилтриран с мазнини, това означава високи холестероли и плаки. Освен това говорим за уголемените мастни клетки - стават ендокринни жлези, те започват да отделят хормони, които могат да отключат инсулинова резистентност, която е предиабетно състояние. Първата степен на диабета е, когато още кръвната захар е ниска заради инсулина, обаче много скоро той ще бъде недостатъчен като секреция и ще развием диабет тип 2, който е свързан със затлъстяването заради обездвижване и хапване на вредни храни. 

- Какво ще пожелаете на читателите ни?

- Да бъдат много щастливи, да имат крепко здраве, да са спокойни, да са в добър биотонус, да са смирени. Пожелавам им успехи и една мирна 2025 г. - да няма стресът на войните, на несигурната икономика, да знаем, че здравето е на първо място, най-голямата ценност, и когато го имаме, да подобряваме качеството си на живот, за да го съхраним за дълъг период от време. 

Това е тя: 

Тя е професор по хранене и диететика, доктор по медицина

Завършила е немска езикова гимназия със златен медал

През 1976 г. завършва медицина в София

През 1981 г. защитава дисертационен труд след редовна докторантура

В момента е консултант в медицински център

Участва в различни проекти със своята експертиза

Консултира научни и други организации