0

С тартираха разкопките на Калиакра под научното ръководство на директора на Националния исторически музей (НИМ) доцент д-р Бони Петрунова.

Ето какво обясни тя пред „Телеграф“: Днес започнахме разчистване на терена и набирането на работници. Но средствата ни са ограничени, тъй като МК още не е разписало утвърдената вече сума за обекта. Засега стартираме само с пари от НИМ и община Каварна. Надявам се да ни стигнат поне до края на август, ако парите от министерството не бъдат най-сетне преведени. Същото е положението и с парите за реставрация и консервация, които са по друга програма на МК. Затова ще ограничим разкопките само в сектора, в който преди почти точно 4 години - на 17 август 2018 г., бе открита т.нар. Татарска плячка.

Съкровище

„Телеграф“ припомня, че тогава археолозите се натъкнаха на гърне с 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато. Откритите монети бяха определени тогава от учените като изключително ценни, защото носят информация за епохата, в която са сечени. Около 60 на сто от тях са турски, около една четвърт - български, останалите са византийски, венециански и влашки. В този сектор археолозите се натъкнаха и на погребението на знатния Георги със златен пръстен печат. Според доцент Петрунова той е по-добре изработен и по-красив от Калояновия.

Наследник

Всички хипотези и аргументи за това кой е положен в богатия гроб са представени в новата книга "Георги. Един неизвестен аристократ от Калиакра", каза Бони Петрунова в съавторство с Иван Чокоев, изследовател на тъкани, и археолога Росен Пеевски. Според нашите последни изследвания на пръстена е изписано "Георги - управител на Калиакра". Нейната версия е, че аристократът, починал само на 27 години, е внук на Добротица и е подготвян от него да го наследи на престола на Добруджанското деспотство. Другата хипотеза е Георги да е племенник на Добротица - син на неговия по-голям брат Балик.