0

- Г-н Божков, каква цена на тока да очакват битовите потребители след 1 юли?

- Предвижданото средно увеличение на цената на електроенергията за бита е 1,39%. То е значително по-малко от годишната инфлация в страната.

- Нощната тарифа и на трите ЕРП-та се увеличава с повече проценти, отколкото дневната. Очаква се нощната тарифа да отпадне от следващия юли 2025 г. Вие пръв пред нашия вестник прогнозирахте, че може да се появят други тарифи - примерно уикенд тарифа, тарифа за пиков ток… Какво да очакват битовите потребители и какво бихте ги посъветвали?

- С бурното въвеждане на възобновяеми източници на електрическа енергия през последната година рязко се измени 24-часовият профил на производство на електроенергия за страната. За пролетните и летните месеци производството на енергия в светлата част на деня (периода на най-интензивно слънцегреене) рязко се увеличи и тя поевтинява на платформите на БНЕБ (Българската независима електроенергийна борса).

Обратно, в полутъмната и тъмна част на денонощието производството намалява, а потреблението на енергия за бита даже се увеличава. Отпада необходимостта за стимулиране на нощното потребление на енергия за бита с по-ниски цени. Очевидно е, че дори при запазване на регулирани цени за бита нощната тарифа ще отпадне.

Pixabay

Това кога и какви нови подходящи тарифи ще се появят зависи от три основни фактора: първият е цифровизацията на мрежите ниско напрежение и измерването на енергията, вторият е интензивността на навлизане и функциониране на гражданските енергийни общности и децентрализираното производство на енергия, а третият е портфолиото и финансовите възможности на съответния търговец на енергия.

С използването на различни комбинации от тези три фактора гражданинът ще може да избира от кой търговец в кое време на денонощието да купи енергия или да ползва електрическа енергия от енергийната общност, на която е член.

- Какви цени на електроенергията да очаква бизнесът?

- Трудно е да се прогнозира какви ще са цените за небитовите потребители, защото трябва да се отчитат множество фактори, които ще влияят върху тях. Такива фактори са цената на природния газ, цената на електрическата енергия в съседните държави, темпът на въвеждане на нови ВЕИ през годината, ревизирането или не на „Зелената сделка“ от новата Европейска комисия, темпът и интензивността на декарбонизация, войните в Украйна и Газа и много други фактори.

Ако цената на базовата енергия на платформата „ден напред“ се задържи в рамките на 170-200 лв./мВтч, ще можем да говорим за стабилност и прогонозируемост на пазара на електрическа енергия.

- С какво се отоплявате - с парно, с климатик, термопомпа, печка? Кой топлинен източник предпочитате?

- Отоплявам се и ползвам услугите на „Топлофикация София“.

- Бихте ли си монтирали слънчев колектор или панел на балкона?

Pixabay

- За да илюстрирам дали има смисъл в един вертикален монтаж на фотоволтаични панели на терасата, ще ползвам като пример апартамента, в който моето средномесечно потребление е 400 кВтч, или 4800 кВтч годишно.

На терасата ми с изложение на изток могат да се монтират два панела по 450 Вт. За по лесно ще приема, че общата им мощност е 1 кВт. При вертикален монтаж на панела производството на 1 кВт инсталирана мощност намалява от 1250 кВтч на 750 кВтч годишно.

Тоест двата панела, дето нямат и киловат, ще ми произвеждат около 750 кВтч енергия годишно, или около 7% от годишното ми  потребление.
Като цена ще спестя 750 х 0,22 = 165 лв. за енергия, която съм си произвел сам, а инвестицията ще ми се изплати за 11 г., защото общата цена на дребно на двата панела плюс инвертора е 1800 лв. Ако сложа същите панели на западната тераса, вече ще произвеждам 14% от необходимата ми енергия.

Но простият период на изплащане на инвестицията пак ще остане 11 години поради двойното оскъпяване на енергийното оборудване.

Съвсем по друг начин ще стоят нещата, ако заедно с моите съседи се възползваме от възможностите, които дава Законът за етажната собственост, и основем гражданска общност, чрез която да станем собственици и производители на енергия от фотоволтаична централа, разположена на плоския покрив на блока ни, като използваме тази енергия за собствено потребление, а в часовете, когато има излишъци, продаваме тази енергия на мрежата.

- Г-н Божков, а защо толкова пищят търговците и производители на слънчева енергия? Новата методика за балансиране ли им пречи?

- Нищо не пречи. Новата методика има учудващо дисциплиниращ ефект по отношение на намаляване на небалансите. При направени големи нарушения на прогнозираните графици цената за балансиране сега има възпиращ ефект. Тя е наказателна цена.

Pixabay

- Какво означава нарушение на графика?

- Всеки координатор на балансираща група, който обединява група от потребители, или комбинирана група, в която има и производители, подава за следващия ден почасов график как ще се движи неговото потребление и генерация (производство на електроенергия) в рамките на 24 часа.

Графикът се приема от националния преносен оператор ЕСО и става задължителен за него, както и за всички координатори на балансиращи групи. Всички графици се сумират и представляват графика на електроенергийната система за следващите 24 часа.

При отклонение на действителния график на натоварване на електроенергийната система от заявения обединен график се получават небаланси. Те могат да бъдат в посока нагоре или надолу. Енергията, влязла в системата, може да е над графика – тоест да е произведена повече електроенергия, отколкото се потребява, и обратното - да е необходима повече енергия, отколкото се произвежда.

Когато се налага да се даде допълнително енергия за балансиране на електроенергийната система нагоре, е необходимо повече производство и се използват така наречените генериращи мощности в посока нагоре. Те се избират на ежедневни търгове, които се провеждат от ЕСО, и се определя кои генериращи мощности ще дават енергия нагоре в зависимост от това как са подредени по търговете и колко енергия ще дават.

- А при новата методика ?

- В нея е предвиден праг. Когато небалансът в цялата ни система надмине 200 мВт за час, се появява коефициент, с който се умножава цената за небаланс. Този коефициент е 2. Оттам идва голямата цена при небаланса, защото този, който е причинил недостиг, цената му се умножава по две. Ако системният небаланс стигне 1000 мВт, тогава коефициентът става 5, защото имаш 5 пъти по 200 мВт недостиг.

- Сега искат промяна на методиката. Какво е редно да се направи?

- Има ВЕИ производители, които имат въведени вече 300 мВт от фотоволтаичен парк, които се справиха учудващо добре.

Очевидно е, че те следят реално в къс срок метеопрогнозите. Не използват само месечна или седмична прогноза за времето и въз основа на нея да определят графика, а съобразяват графиците си с краткосрочните прогнози на авиодиспечерите например. Ако внезапно прогнозата не се сбъдне, координаторът трябва да е готов, знаейки тенденцията, която се получава, да купи бързо от пазара необходимата му енергия за следващите часове.

Фактически той разполага с време от 2 часа, в които може да реагира чрез пазара „в рамките на деня“, за да „настигне“ графика си.

Примерно, ако липсват 200 мВт, те веднага се търсят на пазара „в рамките на деня“. Купуват се и се добавят към непроизведената енергия в групата и така влиза или поне се доближава до графика си. Това се вижда в едномесечните графиците на небаланс, с които ЕСО разполага. Просто те трябва да се покажат. Председателят на КЕВР Иван Иванов ги има.

В националния системен график се вижда колко често, да кажем, през април e имало отклонения с недостиг, които достигат 1000 мВт. Един ден е имало и 3000 мВт за съвсем кратко. Виждат се отклоненията от графика. Тези графици много приличат на кардиограма, в която изненадващо се появяват „екстрасистули“. Внезапно, без никаква логика. Тези “екстрасистули“ се дължат на метеорологичните особености, на непрогнозируема и слабо прогнозируема генерация от фотоволтаичните или вятърни централи.

- А възможно ли е, ако имаш батерии и те са пълни, да реагираш?

- Разбира се, че е възможно. Това е и целта. Или да пуснеш енергия, или ако работи ПАВЕЦ „Чаира“, да се произведе енергия от нея веднага, разчитайки, че след това водата ще може да се върне обратно в горния изравнител за повторно и многократно използване за генерация.

- Какво става с искането на търговците и на собственици на фотоволтаични паркове ЕСО да им върне пари?

- Тези искания са необосновани. Показват как някои бизнесмени, загубили 1 млн. лв. наказателно, принудиха КЕВР само за 19 май да преразгледа сетълмента и да го коригира, така че да им намали наказанието. В същото време търговци, които са пострадали по същия начин, защото не са успели да реагират на лошото време, плащат като попове. Мълчат и се коригират и тръгват да се оправят.

Корпоративният натиск върху независим регулатор създава редица опасности, като например такъв натиск за преразглеждане на сетълмента да се повтори при подобни обстоятелства.

Pixabay

Другата опасност е, че тези, които са си свършили коректно работата по балансиране и са се справили блестящо, при корекция на общия график и намаление на коефициентите ще се наложи и те да плащат, въпреки че са си спазили графика. Те ще имат пълното право да осъдят ЕСО и КЕВР и ще трябва пак държавата да плаща пари заради немарливостта на други, които не са коректни.

- Може ли да променят наредбата?

- Не. Наредбата е много добра. Тя е по една немска методика и върши прекрасна работа.

- Как да направим нашата енергийна система балансирана?

- Като се спазват графиците. Ще се спазват, когато се правят с разум, точни метеорологични прогнози и се използва докрай търговията „в рамките на деня“, която дава Българската независима енергийна борса и другите борси, с които сме свързани.

- А когато имаме излишък на енергия?

Когато има излишък на енергия, е относително по-лесно. Въпреки че има един случай отпреди въвеждането на методиката, при който ЕСО загуби 2 млн. лева.

- Какво се случи?

- В един ден фирма внася голямо количество енергия на отрицателна цена от скандинавска страна. Тоест тази фирма получава пари за тази сделка. Сделката се осъществява в последните минути от търговската сесия. Проблемът е, че енергията е изтъргувана, без да има потребител за нея тук или в друга държава. Така тя се явява в излишък и ЕСО плаща за непланиран износ огромни пари. Фирмата се облагодетелства, а ЕСО плаща наказанието. Това се нарича манипулация на пазара и случаят трябва да се разследва.

Pixabay

- 50% от изкривяванията в европейската електроенергийна система били по наша вина.

- Вярно е. Ние имаме един много голям проблем.

Другите европейски държави имат голяма степен на цифровизация. На ниво преносна мрежа и ние имаме добра цифровизация. Нашите диспечери могат да управляват централите, които са присъединени към преносната мрежа на ниво от 110 киловолта нагоре, на 220 и на 400 киловолта, тъй като има цифровизация и там се получава непрекъснато информация онлайн за всичко. Но в България имаме много голям брой ВЕИ-та, присъединени към ЕРП-та на ниво средно и ниско напрежение.

Техните диспечери почти не могат да ги управляват. Освен това те не могат да изключват принудително голяма част от тях и нямат пряка субординация с централното и с териториалните диспечерски управления. Цифровизацията на мрежите средно и ниско напрежение е на много ниско ниво. На нас ни трябват интелигентни мрежи на ниско напрежение. Защото в момента ЕСО разбира с 10 дни закъснение какво е станало на ниско и средно напрежение с изпълнението на графиците.

Това е той:

- Завършил е Висшия машинно-електротехнически институт, сега Технически университет – София

- До 1989 г. е пусков инженер и научен сътрудник

- 1990-1991 г. е зам.-председател на Комисията по енергетика във ВНС

- 1993-1997 г. - член на Съвета на директорите на НЕК

- 1995-1997 г. - главен секретар на Министерството на енергетиката

- 2002-2003 г. - директор на „Енергопроект“

- 2003-2006 г. - проектен мениджър по рехабилитацията на ТЕЦ „Марица-изток 3“

- 2006-2010 г. - член на Надзорния съвет на „ЕНЕЛ-Марица-изток 3“

- 2013-2014 г. - член на ДКЕВР

- 2023-2023 г. - служебен заместник-министър на енергетиката