0

Е дна от причините Китай да не заема категорична позиция по отношение на руската агресия в Украйна, колкото и странно да звучи, е казусът „Тайван“. По време на новогодишната си реч китайският комунистически лидер Си Дзинпин недвусмислено спомена, че обединението на Тайван с Китай е исторически неизбежно. В този ред на мисли е видимо, че китайският лидер внимателно наблюдава световната обществена реакция по отношение на руската агресия и явно, че се опитва да предугади каква ще бъде тя при евентуални китайски военни действия спрямо островната държава.

През 2024 г. предстоят изключително важни политически избори в ключови държави, от които зависят глобалните процеси. Първите такива са в Тайван на 13 януари.

Социологическите проучвания вещаят трета поредна победа на Уилиям Лай , кандидатът на Тайванската демократична независима партия.

Защо това вбесява Пекин?

Многократно китайските власти заявиха, че „нямат никакво доверие на Уилиям Ли“. Това послания по-скоро бе отправено към САЩ, защото под една или друга форма американците поддържат настоящия (бъдещия) президент (миналата година сключиха сделка за продажбата на 66 бойни самолети). Китайците безкомпромисно предупредиха, че при по-радикални действия от негова страна в посока изграждане за укрепването на пълна независимост на Тайван, те няма да останат в позиция на изчакване. Това определено звучи зловещо.

Политическите анализатори предвиждат, че това няма да стане съвсем директно в самото начало, а ще има погранични провокации, целта на които ще доведе до ескалиране на ситуацията. Старата изпитана стратегия, която използваха и руснаците в Украйна.

Между другото китайците се опитаха директно чрез Джо Байдън и неговата администрация да предотвратят номинацията на Уилиям Ли , но тези опити се провалиха.

През август имаше визита на тайванското правителство в САЩ. По неофициални данни тайванците са получили инструкции „да не дразнят Пекин с непремерени действия“. Това определено може да се тълкува и като намек, че американската подкрепа може да бъде ревизирана. Ако Доналд Тръмп спечели изборите за президент в САЩ почти сигурно е, че Тайван ще бъде изтъргуван. Китайците считат, че американската позиция по отношение на изборите в Тайван ще бъде тест за тяхната откровеност.

Джо Байдън направи е доста объркващо изявление преди няколко месеца, според което „САЩ не подкрепят независимостта на Тайван, но в случай на криза ще подкрепят острова без никакви условия.“ Колкото и да е сложен дипломатическият език, такъв тип изявления влияят определено негативно в толкова деликатна ситуация, колкото е „казусът Тайван“.

В интерес на историческата истина трябва да споменем, че през ноември 1943 г. на конференцията в Кайро, САЩ се съгласяват да върнат Тайван на Китай след като Япония бъде победена. Опасенията на президента Рузвелт са, че ако това не стане Китай ще поеме по свой път на развитие по отношение на изграждане на сътрудничеството с Япония и това ще го отдалечи от САЩ.

Трябва да споменем, че икономиката на Тайван е 8-та по големина икономика в Азия и 20-та в света. Тайван е един от най-големите производители в света на микрочипове. По време на ковид пандемията точно нарушените доставки на микрочипове от Тайван доведе до криза в автомобил производството в цял свят.

Изборите в Тайван със сигурност ще доведат до увеличаване на напрежението по оста Вашингтон-Пекин. Изключително рядко може да се види „нетърпелив китайски политик“. Темата „Тайван“ обаче прави китайските политици не само нетърпеливи, но и силно изнервени. На много международни конференции китайските делегати демонстративно напускат залата в момента, когато се изправи да говори представител от Тайван. Чувал съм от опитни политици следния израз: „По всички теми можеш да намериш общ език с китайците с изключение на темата „Тайван“.

Военните конфликти в света станаха прекалено много за кратко време. Още един подобен наистина ще вкара света в спиралата на тяхната неуправляемост. Европа категорично заема мълчалива позиция по темата и в този момент това ми изглежда като правилната позиция

Да видим дали „денят се познава от сутринта“ този път.

Дали изборите в Тайван ще изкарат китайците от състоянието си на мълчание, което ще се пренесе и на международната сцена?

Как ще реагира САЩ? Май станаха прекалено многото въпросите без отговори.

*Коментарът е написан специално за "Телеграф"!