0

- Г-жо Зайкова, трябва ли да има таван на обезщетенията при пенсиониране в държавните фирми? Как ще коментирате това предложение на „Продължаваме промяната – Демократична България“?

- Искам да припомня, че народните представители гласуваха и за миналата, и за тази година, че печалбата на държавните и общинските предприятия се изземва и се вкарва във фонд за реконструкция на енергетиката.

На пръв поглед е чудесно – взимат се тези пари и се слагат в този фонд, стига да се харчат то. Обективно, но точно там - в този фонд, за да отидат за нещо в енергетиката, има обществени поръчки. Всички в България обаче знаем, че голяма част от обществените поръчки са за „наши фирми“, като са предвидени тлъсти комисиони за част от същите тия умници, които ще увеличат многото пари, които са заграбили с още повече. И в рамките на тези пари ще бъде и тази част от обезщетенията, които не са платили на пенсионерите.

Архив

- Законно ли е някои пенсионери да са облагодетелствани по този начин?

- Тези, които са работили десет и повече години при един и същи работодател, имат право на шест брутни възнаграждения – обезщетения.

В член 228 на същия този кодекс пише, че тези обезщетения могат да бъдат увеличени, при условие че има сключен колективен трудов договор. Ако те сложат таван, независимо колко дълъг, защото никой не може да каже защо трябва да са 12, а не примерно 15 месеца, няма как да се аргументират, това означава, че се нарушава правото на колективно трудово договаряне и още повече правото на синдикално споразумяване.

Отварям скоба – брутните възнаграждения не са кой знае колко големи. Едва през 2024 г. минималната заплата става 933 лв., тя е брутна и това ще бъде размерът на едно от обезщетенията. Както е известно, 640 000 души взимат минимална заплата. От тях 10 или 8 процента да се пенсионират през тази година, те ще вземат 6 обезщетения по 933 лв., не повече. 85% от хората, които работят в момента, взимат заплати по-ниски или около средната работна заплата.

Само че средната работна заплата в София не е еталон, защото тя е 2060 лв. Но средната работна заплата в седем области в страната е близка до минималната. С други думи тези минимални пари, които те биха могли да вземат, ще отидат в печалбата на фирмата, и то на държавната и общинската.

- Къде е проблемът?

- Държавата може и да прилапа печалбата, но най-големият проблем при това е, че въпросните фирми, от които се изземва, ще останат без пари за обновление – техническо, технологическо, цифровизация, дигитализация и т.н., а те се нуждаят от това, за да могат да продават продукти, стоки и услуги с висока добавена стойност и да формират по-високи печалби.

Е, като нямат пари за всичко това те какво ще направят – ще вземат заеми. Тези заеми за държавните и общинските фирми се гарантират от държавния бюджет чрез държавни гаранции. Откъде Асен Василев ще вземе средства за тия държавни гаранции? Това са скритите разходи, които той не е отразил в бюджета.

Нито ред няма в бюджета за тези държавни гаранции, така че те могат да се вземат само от две места – от касичката на Асен Василев, това са капиталовите разходи. По този начин той ще ощети бъдещето на пътищата на държавните фирми, защото капиталовите разходи ще отидат не по предназначение. Но те няма да му стигнат и затова ще сключи заеми.

Само че България не е член на еврозоната и вече има предвид таван на заемите в бюджета 11 милиарда. Само че тези 11 милиарда ще се увеличат с още два милиарда-два милиарда и половина, защото не сме член на еврозоната и лихвите по тях няма да са три-три и половина, а ще бъдат осем, девет, дори до десет процента.

Всичко това ще го плащаме ние. Извинете, но фактически кой печели от това, че някои, които имат пари, ще напълнят джобовете си с още пари, че на пенсионерите няма да дадат достатъчно обезщетения, макар че, ако трябва да сме честни, тези обезщетения първо няма да бъдат високи, второ, има един огромен проблем, който се казва продължителност на живота и висока смъртност, която в България гони върховете.

- Това звучи много обречено – искате да кажете, че така или иначе няма да имат време да си похарчат обезщетенията?

- Средната продължителност на живота в България е 71 години. Тези, които сега ще се пенсионират и които ще ги лишат от част от тези обезщетения, особено ако са мъже, ще взимат пенсии средно три години и седем месеца. Защото средната продължителност на живота при мъжете е 68 години, а мъжете се пенсионират през 2024 г. на 64 години и седем месеца.

Pixabay

Жените живеят малко повече и ще взимат скромните си пенсии, лишени от обезщетенията си, малко повече – 11 години и десет месеца. Защото те живеят 74 години, а се пенсионират на 62 години и два месеца. Предстои постепенно увеличаване на възрастта и на годините на стаж за пенсия и това нещо ще спре след няколко години – през 2030 г., на 65 години.

Само че нито условията на живот, нито парите, които получават нашите пенсионери, ще повишат качеството на живота, така че още тази година вече се предвижда от два милиона и 37 хиляди пенсионери, те да бъдат по-малко догодина с 400 000, тоест част от тях да се преселят в един по-добър свят. 

Тогава няма да се чудим защо догодина, като дойде грипната ваканция, къде нямаме работна ръка, къде много майки и бащи ще бъдат принудени да вземат отпуска, защото ще трябва да седят при децата си при отсъствие на баби и дядовци, които ги гледат. Ето така от нещо, което те мислят за малко – малка поправка, може да стане голям проблем, ако се разнищи до края.

- Кой подлъга управляващите, че това ще има добър отзвук в обществото, особено като се подчертае как някакви хора от РВД са взели едни милиони?

- Ако погледнете структурата и функциите на РВД, те се доближават по важност и отговорност за държавата до функциите на държавните служби. Както знаете, Законът за МВР предвижда 20 брутни работни заплати обезщетение. Затова казвам, че няма как да докажат дали, ако има таван, той трябва да е 12, 11, 8 или 15 месеца.

Това, че РВД взимат високи заплати, не е осъдително. Когато фирмата просперира и може да си го позволи, и това е написано в техния колективен трудов договор, то е съвсем законно. Не се чудят как един депутат от онези парламенти, които просъществуваха само по няколко месеца и взимаше по 5400 лв. заплата и 2000 лв., ако си вземеш сътрудник, а ако не си го вземеш, ги взимаш ти. Как един депутат за три месеца депутатстване прави 111 или 110 милиона? Откъде, питам аз. Прави ги от това, за което говорим.

От това, че се изтегля печалбата на държавните фирми, независимо дали фирмата се казва РВД или АЕЦ „Козлодуй“, няма значение. Важното е, че им изземват печалбата и ги карат да взимат заеми, за да могат да си поддържат и реновират техниката и технологиите, за да продават продукти с висока добавена стойност, защото и промишленото производство спада, и износът спада.

Откъде Асен Василев ще направи пари за 3,2 процента ръст на брутния вътрешен продукт? Отникъде. Приходите няма да бъдат тези, които са предвидени в бюджета. Но разходите ще бъдат. Даже може да се увеличат, защото непрекъснато има искания за увеличаване на заплати, за подобряване на условията на труд – ето сега ще купуваме нови вагони за БДЖ. И изобщо се искат пари, за да може тази държава да функционира.

Е, разходите ще си останат, даже може да се увеличат, но приходите няма да бъдат тези. И тогава ще бръкнем в касичката, а като я изчерпим, защото тя е 9,9 млрд., ще прибегнем до заем. И много бързо това, което Бойко Борисов за 12 години успя да задържи, може всякакви кривици да има неговото правителство, но той успя да задържи нивото на външния дълг на много ниско равнище, докато тези само за две правителства успяха да увеличат екстремно и фактически нашият дълг през 2030 г. ще стане 40 и повече процента.

Пак ще бъде под 60, но това не е хубаво, защото се увеличават лихвите, защото целият свят върви към криза. Ето това е, което се прави сега. Защото тези хора не знаят какво е държава, та камо ли как се управлява.

Не знам каква ротация ще правят, не ми е работа да се бъркам, но ако те оставят същите министри, които всеки сам за себе си гледа да тегли и нещо да прави, нищо хубаво не я чака тази държава. Много съм притеснена, защото сглобката гледа само как да има властта.

Това е единственото, което я интересува – властта, защото от нея идват парите. Дали чрез корупция, дали чрез картели, това не ги интересува. Защо нашата инфлация е двойно по-голяма от тази в еврозоната и 1,5 пъти половина по-голяма от тази, която е в Европейския съюз? Защото няма ред, защото регулаторите не работят, защото никой не мисли за държавата и какво трябва да прави. Много съм притеснена, много. И сега ще ги подменят, ще си сложат техни хора. Има много поводи за притеснения!

- Част от хората негодуват и срещу условията, при които се пенсионират работещите в МВР и отбраната. Трябва ли да има такива разлики с останалите?

- Тези момчета работят при невъзможни условия, аз съм склонна да ги защитя. Първо, нямат дрехи, второ, нямат оборудване, трето, нямат коли, четвърто – пращат обикновени пътни полицаи да пазят границата. Извинете, но това е безобразие. Ние сме външна граница на Европейския съюз, а те ги пращат с голи гърди да гонят обучени престъпници. И после пък и не ги защитават.

Нищо не може да компенсира стреса, при който работят граничните полицаи

 Нищо не може да компенсира стреса, при който работят граничните полицаи
МВР

Ето сега на тези полицаи, които са защитили нашата граница от бандити и по една случайност са убили някой от другата страна, ако ги екстрадират в Турция и попаднат в тамошен затвор, да не дава Господ, какво ще им се случи. Пращат ги да се борят с престъпници с автоматични оръжия, пари, транспортни средства, канали. Как да се борят? Затова ги трепят като мухи и майките плачат.

Вярно, трябва да има баланс на доходите. Но все пак не може да се сравнява един IT специалист и един ръководител въздушно движение или един полицай с този, който копае канала във ВиК дружеството. Това, питам, не е ли дискриминация? Този, който копае канала във ВиК, и този, който копае канал в неговата си частна фирма, единият няма право да получава повече от тавана, ако го направят, но другият има право. Това не е ли дискриминация?

Истината е, че ги интересува само властта и понеже имат 160 и кусур гласа, могат да правят каквото си искат и да приемат каквито си искат закони. Те не се съобразяват с решение на Конституционния съд, който казва 7 години мандат за новите конституционни съдии, те си пишат в решението 9. Какво се чудим? Те не се съобразяват с върховния орган в държавата.

И понеже ще започне така наречената съдебна реформа, и съдиите, и прокурорите се страхуват и гънат – има ли сигнали, няма ли, дали Копринката краде или не и какво общо има президентът с това, не знам. Ще има ли нова партия, няма ли да има нова партия. Аз ако съм на мястото на Радев, няма да направя такова нещо.

- Предстоят евроизбори, има ли смисъл да се гласува на тях?

- Живяла съм дълго на този свят и знам, че децата на активните борци станаха първи евроатлантици и русофоби. Светът се е подпалил от четирите си краища. Виждаме какво става в Америка, Близкия изток, Украйна, Тайван, Индия, Пакистан – навсякъде избухват в горещ мащаб проблеми, а ние се хващаме за глупости.

Държавата се разпада и това е нещото, за което трябва да ни е грижа. В 90 процента от страните се смениха правителствата и там има крайнодесни, крайнолеви, съставът на Европарламента няма да е този, идват съвсем други хора. Вместо да седнем да помислим кого да пратим там, така че да ни защитава, а не да ходят и да си защитават собствените интереси и по знак да вдигат ръка.

Затова призовавам българите този път да излязат и да гласуват. Да гласуват, ама за кого – ей това се питам. 60 процента от хората не гласуват. Те стоят, засега мълчат или ръмжат. Но ще дойде време и ще им прекипи чайникът. Може да не се случи толкова скоро, но ще стане все някога. Затова нека хората да гласуват и да внимават за кого и какво, важно е кого и защо пращаме в Европарламента.

Това е тя:

Мика Зайкова завършва Минно-геоложкия институт, а после и Икономическия институт „Карл Маркс“ (днес УНСС)

От 1964 до 1967 г. работи в ТЕЦ „Марица-изток“ като инженер

Между 1967 и 1981 г. е проектант в ИПП „Заводпроект“

От 1981 до 1989 г. е експерт в Комитета по химия и металургия

През периода 1989-1994 г. е началник-управление в Комитета по промишлеността

От 1994 до 2017 г. е икономически съветник на президента на Конфедерацията на труда „Подкрепа“

Два пъти е депутат от ИТН след изборите през април 2021 г. и през юли 2021 г.