0

- Г-н Георгиев, чисто ли е българското море и имаме ли повод за тревога?

- Категорично мога за заявя, че морето ни е чисто. Казвам това на базата на резултатите от всички периодични изследвания, които ни предоставят от регионалните здравни инспекции и на база на допълнителни изследвания които се правят от независими лаборатории. Така че нямаме ни най-малък повод за тревога. Фактите са такива и всичко останало е просто инсинуации и злонамерени интерпретации.

- Има ли някаква евентуална опасност или дори и минимален риск от замърсяване, който да е свързан с взривения язовир в Украйна или с друга причина?

- Не мисля, че има някакъв бъдещ риск, нито косвена опасност. Към момента опасенията са нещо подобно, изказвани от зложелатели и псевдоспециалисти се опровергават по категоричен начин, с доказателства. Сериозните експерти и държавните институции работят с доказателства, а не със сензации и предположения. Черно море е един много динамичен организъм и въпреки екологичните кризи, които са се случвали в минали години, към момента водите са кристално чисти.

- Откъде тогава идват тези слухове?

- Аз няма как да проследя източника и проводниците на тези измислици и откровени лъжи, но, логически погледнато, те идват от конкуренти, които целят да пренасочат туристическия поток в друга посока извън България. Разпространяват се също така и от хората на принципа „чу ли какво е станало“, които вместо да се доверят на мнението на експерти с опит и авторитет и на българските официални институции, ангажирани да следят качеството на водата, вярват на неверни постове във Фейсбук. Постовете не са достоверен източник на информация. Постовете са за забавление през свободното време.

- Защо се случи така, че в публичното пространство да се разпространява информация, която не отговаря на истината?

- Защото, както посочих, някой е споделил в социалната мрежа една невярна информация, която после лавинообразно се тиражира. Масовите потребители и читатели се активизират от негативни новини, много са чувствителни на тема „опасност“, каквато и да е тя. Лично на мен много журналисти са ми задавали въпроса: дали създалата се ситуация означава край на туристическия сезон и на програмата „Син флаг“ в България? Не, не значи край нито на туристическия сезон, нито на програмата. Това няма как да се случи, не и с провокации, колкото и умело да са изфабрикувани. Изследванията, които са направени и се правят, опровергават всички тези безпочвени слухове. И самото море опровергава тези слухове, защото всички проверки, които правим, показват, че морето е кристално чисто. Това вече се каза и потвърди многократно от всички компетентни органи в държавата. Същото потвърждават и резултатите от изследванията на морската вода в Румъния, където се провежда също мониторинг от колегите от програмата „Син флаг“.

- Как точно се провежда мониторингът от „Син флаг“ в България?

- Програмата „Син флаг“ следи за изпълнението на общо 33 критерия на всеки от сертифицираните плажове, които са получили приза на движението. Тези критерии засягат предоставяна на туристите информация, екологично образование, екологосъобразно управление и услуги и безопасност. Но най-важните критерии засягат качеството на водите за къпане. Защото те пряко влияят върху здравето и благополучието на хората – това е най-важно за нас. И в тази връзка, всеки концесионер или наемател на сертифициран плаж носи отговорност и задължение да оповестява публично резултатите от изследванията на водата.

Това се изисква и се прави с цел, за да могат туристите да знаят дали е безопасно да плажуват на тази ивица. Отделно от това има директива на ЕС за водите за къпане, която задължава регионалните здравни инспекции в областите Бургас, Варна и Добрич да извършват мониторинг на всички плажове, които се използват от туристите, и данните от тези изследвания се публикуват на сайтовете на всяка РЗИ и са публични. Всеки има достъп до тях и може да ги провери във всеки един момент. Освен тези национални изследвания, провеждани от държавните органи, концесионерите са длъжни да следят качеството на морската вода и чрез контрол от независими лаборатории, които сами финансират. Тези изследвания не са никак евтини, но концесионерите ги правят, за да предоставят на хората пълна и достоверна информация. Проби се вземат и изпращат за изследване приблизително на всеки две седмици. Но предвид истерията в момента сега някои по собствена инициатива поръчват и по-често.

И всъщност наша отговорност на движението „Син флаг“ е да следим резултатите от тези периодични изследвания на пробите от морската вода за тези плажове, на които се развява „Син флаг“. Този сезон, предвид опасенията на хората, доброволно следим и на всички останали плажове, които не са сертифицирани. На база на тези изследвания, които показват, че получените резултати са в пъти под нормата, може да се заключи, че водата е чиста и безопасна за хората.

- Колко са плажните ивици в България, удостоени със „Син флаг“?

- През сезон 2023 г. „Син флаг“ имат 21 плажа и едно яхтено пристанище. Три флага има в област Добрич, четири в област Варна и петнадесет са в област Бургас. В сравнение с минали години този сезон е рекорден по брой плажове със „Син флаг“ за България. Никога през годините назад не е имало толкова много плажове със „Син флаг“, което е знаково. Това показва добре свършена работа и от държавните институции с контролиращи функции, и от концесионерите и наемателите на плажни ивици, които много се стараят и не жалят инвестиции, а да покрият критериите. Освен това тази година ни е юбилейна – честваме 30 години от създаването на българско движение „Син флаг“ и аз приемам факта, че толкова много плажове носят екологичния приз като голям успех за България и за движението.

- Какво означава „Син флаг“ и какви гаранции дава?

- „Син флаг“ означава високо качество на услугите, които се предлагат на ивиците, гарантирана безопасност, означава още здравословна среда, но означава също и грижа за заобикалящата среда. Като искам да подчертая, че тази грижа не е ангажимент само на концесионера, който управлява плажа, но на посетителите, на всички туристи. Казано накратко - „Син флаг“ е гаранция за безопасна почивка.

- Ако се установи, че един плаж със „Син флаг“ в даден момент не отговаря на изискванията, какви ще бъдат последиците?

- Флагът се отнема веднага, незабавно и това се афишира чрез медиите. В зависимост от тежестта на допуснатите нарушения и в зависимост кои точно критерии на движението не са изпълнени, може да бъде даден срок за отстраняване на забележките. Но ако повече от важните критерии не са изпълнени, флагът се отнема за целия сезон. И този акт се огласява публично, а плажът губи право да кандидатства през следващия сезон за „Син флаг“, което е много строго наказание и носи последици. Реално ние провеждаме мониторинг и правим проверки по линия на българско движение „Син флаг“ на национално ниво, но паралелно се извършват и международни проверки, които могат да бъдат оповестени предварително, но могат да бъдат и тайни. През август очакваме международна проверка, за която сме информирани. Тя ще се проведе на всички български плажове, отличени със „Син флаг“ от експерти на Международната координация на програмата „Син флаг“, които след това ще обявят и резултатите от нея.

- Туристите разпознават ли марката „Син флаг“ и знаят ли какво означава?

- Мисля, че хората вече знаят какво стои зад понятието „Син флаг“ и е хубаво да имат увереността, че когато посещават плаж, на който се вее „Син флаг“, могат да бъдат спокойни и сигурни за здравето на децата си и своето собствено здраве, както и за безопасността си. Могат да са сигурни и че ще получат услуги на световно ниво. Програмата „Син флаг“ обучава, за да защитава. Да защити не само околната среда, но и хората, които живеят в нея, общностите, които зависят от нея, бизнеса, който печели от нея, и екосистемите, които разчитат на нея!

- Кой е първият плаж в България, удостоен с приза „Син флаг“?

- Първият „Син флаг“ заслужено е връчен на плажа в курорта Слънчев бряг през далечната 1995 г., а на следващата годна вече са били седем ивиците, удостоени с приза. В онзи период ивицата в Слънчев бряг е била само една, не е била разделена на Северен, Централен и Южен. Любопитен факт е, че оттогава до момента има плажове, които вече 27 години получават приза без прекъсване. Това са ивиците на Слънчев бряг, на в.с. Дюни, на Слънчев ден и плаж „Поморие-Изток“.

- Разпознаваем ли е в чужбина нашият туристически продукт и в частност морските ни курорти?

- Не мисля, че са достатъчно популярни за голямо наше съжаление. Този извод правя на база международните проверки, провеждани през годините от чужди експерти. Когато дойдат тук, те остават изключително изненадани какви плажове имаме и като географска даденост и като инфраструктура и като ниво на обслужване. Впечатлени са и много им харесва, а това са хора с богат опит и с широк поглед върху плажовете в цял свят. Винаги са много впечатлени.

- Какво не достига на българските плажове?

- Не достига единствено нужната популярност и реклама зад граница, които в наше време са много важни. Не може да искаш и да очакваш от някого да закупи продукт, когато той изобщо не знае, че такъв продукт съществува. Рекламирането на плажовете ни и на българския туризъм е ангажимент на държавата и на Министерството на туризма. Рекламата в чужбина отсъства. За съжаление дори и по нашите телевизии гледаме реклами на Турция и Гърция, но български плаж никога не е рекламиран в национален ефир. Проверявал съм чужди плажове и мога да кажа, че нашите пажове са на много високо ниво – особено тези, които са отличени със „Син флаг“.

Водното ни спасяване и медицинско обслужване са на изключително ниво. Международните експерти, с които работим по линия на движението, са изненадани от това, че на плажовете ни има лекари, линейки, реанимационна апаратура. В чужбина на ивиците има просто по една аптечка. И това ме стимулира на една от нашите международни срещи да направя презентация на тема „Медицинското обслужване на плажовете в България“. Аз реално споделих опита и наложилите се практики на плажовете със „Син флаг“ пред присъстващите представители на 50 държави на програмата „Син флаг“. И всички до един бяха изумени от високото ниво на медицинското обслужване у нас, за което получихме големи похвали. Никъде другаде няма линейки и лекари на плажовете в чужбина, аз поне не съм виждал, нито съм чувал.

- Да бъдат ли спокойни туристите, които са избрали българското море за лятната си почивка?

- Могат да бъдат напълно спокойни и да се забавляват. Ако има някаква опасност, ние първи ще я съобщим. Реално „Син флаг“ е един световен стандарт - утвърден, признат и разумните туристи, които правят избор къде да почиват, откриват търсения плаж на сайтовете на пограмата „Син флаг“.

Това е той:

  • От 27 години сътрудничи на програмата „Син флаг“
  • От 2010 г. заема председателския пост на българското движение
  • Завършил е хидротехническо инженерство в УАСГ
  • Притежава и магистърска степен по специалност „Финанси“ от БСУ
  • Семеен е, има един син
  • Живее в Поморие и работи като строителен инженер