0

К онституционната криза в страната отдавна съществува, заяви пред „Телеграф“ конституционалистът проф. Пламен Киров.

„Това, че се наслагват някои събития, не придава някакъв особен нов чар на ситуацията. Има законови процедури, те ще си вървят във Висшия съдебен съвет. Другото политическо говорене, то си е политическо говорене. Ще изчакаме да видим какво ще се случи. С така изглеждащите бурни събития гледайте инфлацията, дефицита в бюджета, самия Закон за държавния бюджет, защото ще се окаже в един момент, че няма да има пари за заплати, няма да има пари за пенсии, което ще бъде по-страшното. Тогава да видите в каква криза ще изпаднем“, предупреди проф. Киров.

Кадровиците

„Искането за отстраняването на главния прокурор от номинираната за премиер Мария Габриел няма правни последици. Искането от членове на Прокурорската колегия обаче има“, коментира членът на Съдийската колегия във ВСС Атанаска Дишева пред Nova news. Процедурата вече е в ход, след като бе инициирана от 6-ма членове на Прокурорската колегия. Предстои искането да му бъде връчено, а след това Гешев има 7 дни да се запознае с него и да направи свои бележки и възражения. Първото заседание е по допустимост на процедурата, на следващото заседание се обсъжда самото предложение. „Предложението на членовете на Прокурорската колегия е добре мотивирано и систематизирано, те са изложили правни аргументи и фактически основания и ако те се докажат, според тяхното виждане би могло да има такова освобождаване“, каза още Дишева.  

Процедурата

Процедурата е свързана с изслушване и събиране на доказателства. „Това е доста сложна процедура - зависи от това как ще бъдат установени твърдените обстоятелства в предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Нека да видим какви са фактите и обстоятелствата, на които се позовават 6-имата колеги в предложението си“, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред Би Ти Ви. Той допълни, че на този етап може само да се предполага как ще бъдат доказани твърдените факти. „Те трябва да бъдат доказани“, заяви Магдалинчев. Според него Гешев не е уронил престижа на съдебната власт.

Цялата процедура отнема около месец и половина. За предсрочното освобождаване на Гешев е необходимо да гласуват 17 от членовете на ВСС.