0

- Г-н Тенев, кое ви накара да излезете от тихия пенсионен комфорт и да се присъедините към политическия екип на премиера акад. Николай Денков като негов съветник по въпросите на безопасността на движението по пътищата?

- Тридесет и три години се занимавам с безопасност на движението и контрол на пътя. Кариерата ми започна от РПУ-Димитровград като редови сержант. После завърших висше образование и ме назначиха в сектор КАТ в Хасково като инспектор в група регистрация.

После в група пътен контрол, магистрална полиция, районен инспектор в РПУ-Димитровград и издигане до началник група в охранителна полиция. Беше 2009 г., когато тогавашният министър на вътрешните работи Михаил Миков посети пожарната в Димитровград. Бях въвел стриктна организация, всяко паркомясто с табелка, автомобилите по конец.

Поговорихме, явно се бе впечатлил от методите ми на работа. На следващия ден получавам обаждане, викат ме на разговор в София. Така ме назначиха за зам.-шеф на КАТ-София. Мотивите бяха, че там трябва външен човек, от друг град, непознат, който да подхване корупционните схеми.

Това не може да се свърши от местен, който е затънал в самите схеми. После през годините вече като началник на КАТ-София постигнахме големи успехи. Пресякохме много схеми и намалихме драстично загиналите на пътя. През 2009 г. в столицата имаше 120 жертви, а през 2017 г. бяха 32 - така се наредихме на първо място в Европа по показател с най-малко убити на глава от населението в столиците на европейските държави.

Това е причината името ми да е символ на експертиза, що се отнася до пътна безопасност, дори и след като се пенсионирах през 2022 г. Затова и оттогава нататък често съм канен в ефира на национални медии, където ясно посочвам проблемите, както и решенията. И не ме е страх да казвам нещата, каквито са, дори и да са неудобни на някого.

- И Денков ви забеляза, както Миков навремето?

- Не знам точно как е станало, но вероятно така съм попаднал в полезрението на министър-председателя акад. Николай Денков и така се стигна до неговата покана да стана част от екипа му.

- И слуша ли ви премиерът?

- Мога да кажа, че доста добре се разбираме. Акад. Денков е много проницателен. Много бързо навлиза в материята на пътната безопасност и бързо вижда реалностите. Той искрено желае да се преборим с многото убити и ранени. Много бързо взема решения.

- Как стоят нещата сега? Какво казва статистиката?

През 2023 г. имаме с шестима убити на пътя по-малко спрямо 2022 г. Минимално намаление. Не е за някаква голяма радост. Същевременно обаче имаме със 700 ранени повече. Това е много лош показател.

- Как го разчитате това? Защо се случва?

- Заради недостатъчна компетентност на ръководните длъжности по пътна полиция по места. Ръководителите не знаят как да разпределят добре екипите по места и къде са най-уязвимите точки, подлежащи на засилен пътен контрол.

Същевременно имаме хроничен недостиг на полицаи на пътя. На много места един екип е и охранителна, и пътна полиция, особено в малките населени места. Дежурните нямат избор и ги пращат на семейни скандали, на побоища..., а пътният контрол остава на заден план. Как да водим война с джигитите така?

- Само в малките населени места ли е проблемът?

- О, не. В София също има прекалено малко екипи. Нощем са толкова малко, че основно се занимават с бумащините около пътнотранспортните произшествия и почти не се занимават с пътен контрол.

 - А тази некомпетентност, за която говорите, откъде идва?

- Идва оттам, че на неподходящи места се назначават хора, които само преди две години сме ги отстранявали и сме ги изобличавали като корумпирани.

Тук става дума за ръководни кадри, унищожили хиляди клипове в Единния център за обработка на нарушенията (ЕЦОН) към МВР. Унищожени като негодни в кавички, за да се спасят нарушителите.

Друг пък го погнахме за далавера с това, че помагаше на собственици на автомобили да спестят хиляди левове от данък МПС, като им пишеше камиона от „товарен“ в „специален“. Ето такъв човек сега пак е върнат на ръководна позиция, след като е бил разкаран.

Имаме и пример с човек, кoгото сме отстранили, защото с фалшиво медицинско си вади книжка кат. С (Ц)... Една дама, която лично съм я уволнявал, защото я хванахме пияна на смяна с 2,85 промила, сега е израснала до началник сектор в главна дирекция.

- Разбирам, че няма как да посочите имена, но все пак кога са отстранявани тези служители.

- По времето на министър Бойко Рашков. След това по времето на служебния министър Иван Демерджиев масово се върнаха на работа тези хора, които се спасиха от дисциплинарки чрез болнични листове.

Хора, които бяха замесени в корупция, масово се връщат, и то на ръководни позиции. Аз просто виждам как се възстановяват схеми, които ние разбихме. Което изобщо не е добре. Редовите полицаи са обезверени, като виждат това.

- Вие алармирате ли премиера за тези кадрови решения?

- Съвсем ясно съм го казвал на Денков. И на министъра Калин Стоянов съм го казвал. На среща с него съм му насочвал вниманието, че в системата влизат хора, които са писали „негодни“ хиляди читави клипове на нарушители. Защо са им се сторили „негодни“, можете да се сетите сами...

- На тема корупция... защо ми се струва, че са доста малко 197 отнети автомобила на пияни и дрогирани водачи, откакто влезе в сила правилото, че на такива им се отнемат колите? Идват по 30-40 коли на месец...

- На първо място нека не забравяме, че това е една доста сериозна санкция и тя бе въведена именно с цел превенция. Когато знаеш, че може да останеш без автомобил, просто се замисляш дали е разумно да караш под въздействието на алкохол.

Ефект има върху поведението на водачите, категорично. Факт е, че по-малко хора вече хващат колегите с над 1.2 промила. Увеличават се случаите под 1.2 промила, при които возилото не подлежи на отнемане. Т.е. пие се, но се пие по-малко.

Ако тази крута мярка нямаше възпиращ ефект, нямаше да са 197 отнетите коли, а 397 примерно. Но от страх, че ще им вземат колата, или пият по-малко, или пък си викат такси. Нормално. Има хора с коли за по 100 000 лв. Как да не ги е страх?

Според Тенев санкцията да загубиш автомобила си има огромен превантивен ефект за употребата на алкохол на пътя

 Според Тенев санкцията да загубиш автомобила си има огромен превантивен ефект за употребата на алкохол на пътя
Телеграф

- А има ли отнети коли по 100 000 лв.? Защото има слухове, че масовият отнет автомобил си е стара трошка, а тези със скъпите автомобили някак си все се измъкват...

- О, има и много нови автомобили. Има поршета, тойоти ленд крузър, мерцедеси нови модели... Просто съдът още не ги е присъдил, за да стигнат до обявяване на публична продан. Но са по паркингите на МВР и могат да се видят.

- Т.е. няма начин да бутнеш нещо на полицая, за да си спасиш скъпото возило?

- Е, има го и този момент. Този водач с малкия и евтин автомобил няма такава възможност да плати подкуп, докато този с големия, като е изправен пред избора да загуби кола за 100 000 лв., може да извади от джоба си сериозни средства, с които да изкуши колегата на пътя.

- Как трябва да се противодейства на това?

- С крути мерки от инспектората. Да проверяват по всички направления, цялостно. Както и „Вътрешна сигурност“ да подхващат всеки конкретен сигнал за корупция. Ключово е тук да се въведат т.нар. боди камери. Камера на ревера, която да снима всичко от мига, в който полицай застъпва смяна, до края на смяната му. Това ще сложи край на такива схеми.

- Защо се бавят тия камери?

- Аз това не мога да кажа. Министерството питайте. Аз знам, че в най-кратки срокове те трябва да се въведат. На всички полицаи - пътна, охранителна, специални полицейски сили, включително и жандармерия. И то не само видео, но и звук да записват. Да се чува всичко. Много схеми и много нарушения така ще отидат в историята.

- Не си ли вредите, като говорите толкова открито? Създавате си врагове...

- И какво може да се случи? Например да убедят Денков да ме махне от екипа си. Добре, но аз няма да спра да говоря истината. Защото аз мразя корупционните схеми и съм се борил с тях през цялата си кариера. Както на пътя, така и при регистрациите и схемите с крадените коли с пренабити номера.

По мое време 100-150 крадени коли спасихме, преди да минат през канала на КАТ. Уволних 4 служителки, защото разкрих, че през техните акаунти са правени регистрациите. Цели схеми се изместиха от София към по-малки градове, защото видяха, че в София номерът не минава.

По мое време хванахме и прословутия полицай Тръпков с подкупа, случай, който доби голяма медийна популярност. При сигнали за корупция - веднага служебна проверка и директно уволнявахме. Нулева корупция е моето верую. И да гледам как хора, замесени в корупция, се връщат на началнически места, няма как да остана равнодушен.

- Сега как стоят нещата със схемите с крадените коли?

- Имаме системен проблем, който не може да се реши с епизодични акции. Системата продължава да е уязвима и отворена за корупционни схеми с регистрацията и вноса на крадени коли. Трябва да се промени редът - не механик на канала, а униформен служител на МВР трябва да разписва на канала и да носи отговорност за регистрацията. Това ще има голям ефект. Въобще честни и почтени хора трябва да се тикат напред, за да се изчисти името на КАТ и да спре да е символ на корупция. 

Схемата с регистрацията на крадени коли все още е възможна, твърди Тенев

 Схемата с регистрацията на крадени коли все още е възможна, твърди Тенев
Телеграф

- Заплатите нямат ли също роля тук?

- Разбира се. Трябва да се увеличат заплатите в пътния контрол и за да стане той привлекателно място за професионално развитие и кариера, и за да се намали корупционният натиск. Защото сега колегите на пътя с 10 години стаж вземат чисто 1700-1800 лв. Крайно недостатъчно е това. Поне с 30% трябва да се вдигнат заплатите, за да не се изкушават колегите и да са добре материално осигурени.

- Недостигът на униформени на пътя обаче няма как да се навакса така. Какво е решението?

- Като например в най-кратки срокове се вкарат камерите на тол системата в контрола. Защото екипите на пътна полиция са крайно недостатъчни за физически контрол по линия на скоростта. Не достигат екипи. В момента има вече сертифицирани няколко камери. Тези дни ще говорим с пътната агенция, за да се ускори процесът и по-бързо всичките 300 камери да се сертифицират от метрологията, за да могат законно да се ползват за контрол.

Това ще има огромен ефект върху безопасността. Разбира се, трябва да се промени и Законът за движението по пътищата в тази си част, но аз имам гаранции, че има политическа воля това да се случи скоро. Промените ще позволят и общините с техните камери да започнат да засичат нарушения и да ги пращат към МВР за санкция - минаване на червено, опасно минаване на зебра. Може дори и за скорост, ако решат да си закупят и сертифицират свои камери. Това си зависи от местната власт.

Внедряването на тол камерите срещу нарушителите на пътя ще има бърз ефект, смята Тенев

 Внедряването на тол камерите срещу нарушителите на пътя ще има бърз ефект, смята Тенев
Телеграф

- Кога да очакваме тол камерите да се задействат за средна скорост?

- До 2-3 месеца трябва да се случи това с тола. До май месец максимум. Тогава този с 260 км/ч на магистралата, който сега трудно може да бъде хванат, защото няма достатъчно камери, вече ще знае, че от София до Бургас има над 20 места, където да го уловят.

- И като го уловят, какво? Ще си плати глобата и пак ще нарушава...

- Да, точно затова трябва и промяна в закона. За крути нарушения, драстични, не може санкцията да е само парична. Там трябва да има и отнемане на книжка. Точно както е в града при превишение с над 50 км/ч, то така трябва да е и на магистралата. Примерно за 60 км/ч над ограничението, а именно 200 км/ч скорост, трябва за 6 месеца да губи книжката си.

Това ще има мигновен ефект върху тези, които днес карат с висока скорост със съзнанието „имам пари, ще си платя“. Като остане 6 месеца без книжка, ще се замисли дали да кара така.

- Познат сте и като голям привърженик на кръговите кръстовища.

- Да, по принцип съм радетел на по-голямото внимание към инфраструктурата, защото тя е ключова за пътната безопасност. Кръговите кръстовища премахват светофарната уредба с опасността от странични удари и минаването на червено.

Доказани са с годините по целия свят и всеки лев, налят в преустройства към кръгово движение, е умно инвестиран. Да не говорим за ефекта върху градския трафик и задръстванията. Разбира се, светофарите няма да изчезнат. Даже има места, на които трябва да се поставят.

Примерно там, където в момента голям булевард с натоварено движение се пресича от зебра, там задължително трябва да има светофар с бутон. Няма как целият градски трафик да спира заради един или двама пешеходци - това е опасно. Затова трябва да има умни светофари с бутон, които да са преценени според пешеходния трафик - да пускат зелено за пешеходците съобразно натовареността и броя пешеходци на час. А не както сега, тръгне един да пресича и спира 100 автомобила.

- Като говорим за светофари - мигащото зелено ли да се върне или часовникът?

- Мигащото зелено не може да се върне, защото не отговоря на международните спогодби за движение по пътищата, които България е подписала. Там пише, че зеленото е непрекъснат сигнал. Обратно броящият секундарник обаче може да се върне, защото той дава полезна информация на водачите, приближаващи кръстовището. Той ще е законен и ще допринесе за намаляване на преминаванията на червено, които носят риск от тежки ПТП.

Това е той:

Минава всички кариерни стъпки в системата на МВР

Започва като гл. сержант в РПУ Димитровград през 1990 г.

От 2002 г. началник група “Специализирана охрана на обществения ред” в РПУ Димитровград

От 2009 г. зам.-началник на отдел “Пътна полиция” в София

През 2014 е назначен за началник на отдела

Пенсионира се през 2022 г.

От 2023 г. съветник на премиера Николай Денков по въпросите на пътната безопасност