0

- Г-н Тенев, колко полицаи още трябва да се назначат за охрана на границата и за колко време могат да бъдат обучени, за да застъпят реално на работа?

- Недостигът за гранични полицаи е около 1200 души и МВР вече започна да си го признава. Периодът, в който реално ще могат да застъпят, ако се назначат, ще е поне две-две години и половина. Системата в министерството е мудна. Представете си само обявяване на конкурс, протичането му, след това обучение на кадрите. Поне две години ще минат.

- През тези две години какво ще се случва, как ще се противодейства на засиления бежански натиск?

- Както досега - с наличните сили и средства на състава в МВР, с постоянно командироване на служители от всички структури, което пък оказва и друго негативно влияние върху работата на полицаите. Защото, докато са командировка на българо-турската граница, където натискът е най-голям, вървят и други разходи. Те са за пътни, за дневни, за нощувка и ако се направи една проста математика, ако този процес по назначаване беше започнал по-рано с две години, както ние говорихме, може би отдавна щяхме да забравим за този проблем.

- Правилно ли е според вас да се командироват хора от вътрешността на страната да пазят границата и добре ли си изпълняват задълженията?

- То вече им стана навик. Почти не остана служител от ГДНП и от жандармерията, който да не е бил командирован. Говорим за охранителния състав. Тук възниква и друг проблем. Полицаят отива веднъж на едно място, друг път на друго, всяко е със специфика според района на държавната граница. Но кой му върши на него работата на мястото, на което е назначен? Особено проблеми има за колегите от националната полиция. Районните инспектори, или т.нар. квартални, като ги командироват, кой им изпълнява задълженията. Гражданите питат къде да си подадат жалбите, оплакванията, а никой нищо не прави. Е какво да направи този квартален, като е командирован на границата. Това е аспектът на служебната дейност. Отделно е личният живот. Няма сигурно държавна месторабота, в която да има такава продължителност на командироване, както в МВР.

- Колко време трае една командировка на границата?

- Средно е 15-20 дни. През 2013-2014 г. след наша намеса колегите бяха по 15 дни в командировка. Изнемогваха в един момент и в работата, и в личния живот. Сега се поразредиха малко - през един-два месеца ги пращат за по 15 дни.

- МВР даде официални данни, че бежанският натиск е скочил с 40%. Толкова ли е според вас?

- Математиките на МВР може така да излизат. В последната една година ние предупреждавахме, че ще се увеличи натискът, но всяко ръководство имаше странни възгледи. Докато не станаха инцидентите с полицаите, това не се оповестяваше. Така че математиката на МВР не знам как е правена, но няма да я коментирам повече.

- Хората всеки ден виждат как камиони с бежанци летят по пътищата на страната, понякога се гонят и с полицията. Това какво показва?

- Имайте предвид, че тези случаи, които се виждат от хората, са до 5% от това, което се възпрепятства да влезе в страната. Възпрепятстването се прави от граничните полицаи и от командированите им колеги.

- А армията как се справя на терен?

- Армията е само поддръжка. Нека да няма някаква илюзия, че има бронирани машини, оръдия, техника, картечници. Няма такова нещо. Това са едни служители с дълго оръжие да подпомагат нарядите на Гранична полиция. Това е пак поради недостига на хора. Нищо по-специфично не е. При случая, който стана в Елхово, когато застреляха колегата, с него имаше военен с дълго оръжие. Това по някакъв начин възпрепятства ли трагичния инцидент? Не! Те са там не заради друго, а заради липсата на служители от Гранична полиция. И не само това, но трябват и качествени автомобили за този терен и служебни кучета. Районът на Странджа и Сакар е особен.

- Колко кучета има Гранична полиция?

- Не знам, МВР да каже. И там имаше реформи. Изобщо министерството е най-реформираното. Както са го казали някои умни хора: „Колкото са ни по-хубави реформите, толкова повече ни са проблемите“. То и съкращаването на близо 3000 служители от Гранична беше след една такава хубава реформа. Вече 10 години не е решен проблемът с недостига на кадри.

- След убийството на двамата полицаи в Бургас, които гониха бус с мигранти, и граничаря, застрелян на Елхово, нещо промени ли се?

- Не забравяйте случая в София, както и този в стралджанското село, където беше блъснат и убит полицай, спрял мигранти. 5 смъртни случая има. А на въпроса нещо промени ли се – само времето и това, че МВР някак си започна да говори за този проблем с бежанците. На ведомството му трябваха 80 дни, за да ни каже какво е постигнато с проверката по случая с двамата загинали. Инцидентът стана на 25 август, а чак на 7 септември се образува някаква проверка. След 2 месеца започна да се търси дисциплинарна отговорност.

- Раздадоха ли шипове и други адекватни помощни средства на полицаите?

- Не навсякъде. И това са приказки. Но даже да ги има, въпросът е в приложението им. Шиповете невинаги са ефикасни на границата. В закона е записано, че служителят е длъжен да пази живота и здравето на този, срещу когото ги използва. Нека направим въображаема ситуация. Движи се бус с мигранти със 100 км/ч. Решават колеги да ползват шипове, защото не спира. Пукат се гумите, водачът губи управление, бусът става на търкалета, има ранени или загинали. Знаете ли какво ще стане с тези, които са използвали шиповете?

- Какво? Ако сме в САЩ, няма и да се стигне до шипове, защото стрелят директно.

- Там да, но у нас държавата и МВР абдикират в такива случаи. Полицаите ще бъдат разпънати, ако го направят това нещо. Колегите се чувстват обидени и несигурни за това, че никой не им оказва помощ, когато са си изпълнили задълженията. Всичко се изсипва върху тях и ще предпочетат да не са живи, отколкото да преживеят всичко.

- Извинявайте, г-н Тенев, но това адекватно поведение на МВР и на държавата ли е и какво трябва да се промени?

- Ние като синдикат сме казвали какво трябва. Всички много искат, ама нямат желание, нали я знаете тази приказка. Законодателството трябва да се промени на първо място и на второ - служителите да усещат сигурност.

- Служебният министър Иван Демерджиев каза, че трябва да се вдигнат присъдите за трафикантите. Възпиращ ефект ще има ли?

- Какво им пречеше да го направят досега? Принципно би имало някакъв възпиращ ефект, ако се сложи долна граница от ефективен затвор, а не условна присъда. Това би трябвало да е инициатива на МС.

- Г-н Демерджиев каза и друго след случая със задушените мигранти в камион, че е толкова голяма пресата върху трафикантите, че се наложило да използват тайници. Как приехте думите му?

- Това не е благодарение на МВР, а на служителите. Да спрат да говорят за МВР като тяхно. Това чувство за собственост на политическо и професионално ръководство трябва да спре. А знаете ли кой ще понесе отговорност за двамата загинали колеги от Бургас? 9 човека, които бяха наказани за глупости. Бяха намерени например нередности, че някой не контролирал дневниците на наряда или от този сорт. Нито едно от действията на наказаните няма пряка връзка с причините за случая на убийство на двамата полицаи.

- А кой е виновен и кой трябва да понесе отговорност?

- Започва се обратно – кой ръководи системата - политическо и професионално ръководство, след това са директорите. МВР си призна, че до инцидента е нямало никакви тактически планове за подобни ситуации. Чак след това се разработиха и направиха нещо. Да не съм лош пророк, но е въпрос на време да има нов инцидент.

- Защо?

- Защото нищо не се е променило от миналата година, а и полицаите не се чувстват уверени и сигурни в действията си, както и не усещат подкрепата на държавата и ръководството в себе си.

- Извън въпроса с бежанците да ви попитам по другата скандална тема. Уволнената полицайка Симона Радева обжалва. Морално ли е това според вас и има ли нещо сбъркано при подбора на кадри за МВР?

- Тя има законово право да обжалва. По принцип МВР ги отсява, но самоконтролът в системата отдавна не е това, което трябва да бъде. Това е другият голям проблем. Първо подборът и после контролът върху тях. При една деградирала ценностна система в държавата какво може да очаквате от МВР, като то е част от обществото. Ние няма как да бъдем по-различни. Министерството е около 49 000 души. Униформеният състав, разследващите, пожарникарите са около 20 000. Знаете ли, че се налага по двама души да ходят на пожар понякога. Няма униформи, няма оборудване, няма автомобили. Едно голямо нямане е.

- Нека ви върна към думите на бившия министър Бойко Рашков, който каза, че 98% от МВР е реформирано.

- Това са неговите съновидения. Така го реформира МВР, че не се оправя.

- Започна ли тестването на полицаите за наркотици вече по влязлата в сила наредба от 3 февруари и колко души са хванати дрогирани?

- Да, правят се тестове. Ако има наличие на наркотици, веднага се взима кръвна проба. Но нека кажем, че както на гражданите, така и на служителите резултатите се бавят еднакво дълго, защото и лабораториите са почти едни и същи. Досега не ми е известно да има хванати полицаи с наличие на наркотици в кръвта.

Това е той:

Роден е на 19 юни 1971 г. в Бургас

Завършил е Академията на МВР

Работи в МВР от 01.04.1992 г.

В момента е разследващ полицай в ОДМВР-Бургас

Зам.-председател на УС на най-големия полицейски синдикат СФСМВР