0

„Фургоните, които докараха, не стават за нищо и може да ги използваме единствено за външни тоалетни. Не ги искаме. Трябва ни спешен ремонт на къщите, които всеки момент могат да паднат, тъй като основите са поддали“. Това заявиха пред „Телеграф“ жители на едно от най-тежко пострадалите след наводнението карловски села, Каравелово. Думите им подкрепиха и хората от Богдан и Слатина.

Местните жители споделиха, че се чувстват напълно изоставени от държавата, а от 22-те фургона, които бяха обещани, едва шест семейства са приели да се настанят временно. Хората определят предоставената помощ като чиста подигравка с тях и са обидени. „Тези фургони не стават за живеене, дори не са нови. Разбрахме, че са били предвидени за бежанци, но дори и мигрантите не ги искат, че какво остава за нас“, ядосваха се бедстващите. Те споделиха, че изобщо не е преценено колко човека ще живеят вътре, а се е гледало на бройка да бъдат раздадени, колкото да се отчете дейност.

Условия

Хората се оплакаха още и от изключително лошите условия в тези пригодени за временно настаняване постройки от ПВЦ. „Всеки фургон има по три разглобени легла с три пружини, а ги дават на семейства с 4-5 човека. Трима като легнат, другите къде отиват? Тесни са, не е предвидено къде да си оставим дори дрехите вътре. Печката пък е само на котлони, няма фурна. Има два конвектора, трябва да се греем на скъпия ток, не може да се ползват на дърва“, коментираха още жителите на селата. Най-фрапантното е, че тези фургони са доставени само с отводнителен канал за тоалетна, но не и с тръби за чиста вода и мивките към тях няма как да се вържат с канализацията, която тепърва на места се изгражда наново в опустошените села.

Пустиня

Пострадалите от невижданото досега наводнение от 2 септември карловски села приличат на пустиня. Всичко е в пясък, дребен чакъл и търкалящи се трупи. Насред нищото просто като в някакъв фантастичен филм са изникнали къщи. Те обаче имат зловещ вид, нямат врати и прозорци, а основите им са подкопани, често въобще няма основи, а само останки от нещо, на което се крепят. „Минаха оценители, някакъв инженер дойде, погледна и почти подигравателно каза: Я вижте колко греди е докарала реката, ще не ги използвате за подпори и да си укрепите къщите“, оплакаха се местните. Ток вече има във всички пострадали села, но заради разрушената инфраструктура няма улично осветление. Водата също е проблем, въпреки че екипите на ВиК продължават работа, все още на места стоят водоноски, които са осигурени от Българската армия.

Доставки

По-голямата част от възрастните жители на селата са настанени при свои близки и роднини в съседни села, Карлово, Сопот и Пловдив. „За нас няма хотели, държавата не я е грижа. Ние не сме украинци - ядосваха се местните и добавиха: - Идваха тука доброволци, дори от бежанците от Украйна идваха да помагат, представяте ли си? Те на какво дередже са, а идват на нас да помагат, значи ние сме по-зле от тях, без да има война“. Местните се оплакаха, че сами си осигуряват бяла и черна техника, но им се налага да мъкнат печки, перални и хладилници на собствен гръб и частните си коли. „От големите вериги осигуряват транспорт, но щом разберат, че е за тези села, отказват – пътят е лош, разбивали си камионите“, оплака се жител на Богдан. Подобно било и положението с доставките на храна за магазините. Доскоро хлябът се докарвал от военни. Друг местен възнегодува, че им давали консерви като помощи, вместо да пратят повече работници. „Десет години няма да се оправим, а държавата след изборите ни забрави, преди това се изредиха тука да се снимат всички политици, телевизии, сега никой не идва“. Хората благодарят най-вече на доброволците, които идват всяка събота и неделя от цяла България и помагат. „Без тези момчета и момичета нямаше да се справим, благодарим им от сърце, нека са живи и здрави!“.

100 безработни помагат на аварийните екипи

100 безработни са наети в аварийни екипи да помагат в пострадалите от наводнението населени места в община Карлово. Предвидено е 3 месеца екипите да подпомагат възстановяването на дворовете на засегнатите къщи, както и да почистват улиците и тротоарите в бедстващите села.  Безработните са наети по Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица, която е част от Националния план за действие по заетостта. Финансирането идва от Министерството на труда и социалната политика. Досега в помощ се включиха, над 600 доброволци, над 100 военни, които в продължение на седмици разчистваха и подпомагаха възстановяването на над 200 засегнати къщи.