0

С лед Васил Левски още едно българско име ще бъде обезсмъртено в Милано. На 6 март, на церемонията по отбелязване на „Европейския ден на праведниците“ ще бъде обявено името на новоизбраните такива. Сред тях е и Българският патриарх Кирил (1953-1971).

На този ден се почита паметта на хора, спасявали човешки живот по време на геноцид, масови убийства и други престъпления срещу човечеството. Процедурата  изисква разработване на подробно документиран материал. Одобрението на кандидатурата се взема от жури, съставено от представители на община Милано и фондация „Гариво“, предаде dveri.bg.

В началото на миналата година генералното ни консулство в Милано организира събирането на нужните сведения за заслугите на български патриарх Кирил за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

„Гариво“ е фондация, която се занимава с издирването и популяризирането на личности, които могат да бъдат наречени праведници на света. Неин основател и президент е Габриеле Нисим – писател, журналист, историк и есеист, автор на книгата „Човекът, който спря Хитлер“.

В нея Нисим разказва историята на зам.-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, който през 1943 г. спасява от депортиране в Аушвиц 48 хиляди български евреи, оказвайки въздействие върху цар Борис III и правителството да наредят спирането на влаковете преди тръгването им към нацисткия лагер. Наред с него важна роля в спасяването на българските евреи  изиграва и БПЦ и по-специално тогавашният Пловдивски митрополит Кирил.

През 2000 г. институтът  „Яд Вашем“ в Ерусалим,  който изследва съдбата на жертвите на холокоста по време на Втората световна война, присъди на патриарх Кирил титлата „праведник на народите“ за този му принос.

„Градина на праведниците“ в Милано е създадена през 2013 г. и втора след тази в Ерусалим. Това става по инициатива на самия Габриеле Нисим. За разлика от други градини на паметта, миланският парк отбелязва приноса не само на хората, спасили евреи през Втората световна война, а и на всички, които са се борили против формите на геноцид по света. Подобни „Градини на праведниците“ има и в други градове на Италия, а също така във Варшава, Сараево и Ереван. В момента такива се изграждат в Прага и в Руанда.