0

105 морски плажа остават без стопани, охрана и поддръжка към този момент. Това съобщиха от Министерството на туризма в отговор на запитване на „Телеграф“.

От данните става ясно, че неохраняемите ивици се увеличават с 11 спрямо обявените през миналата година. От министерството уточняват, че неохраняемите плажове са повече заради спирането на наемни и концесионни процедури по време на служебните правителства. 

Морските плажове, за които не е възложена концесия или не са отдадени под наем, се обявяват със заповед на министъра на туризма ежегодно до 31 март, гласи Законът за устройство на черноморското крайбрежие.

За тях съответният областен управител може да предлага за одобрение на министъра на туризма схема за обезпечаване с водноспасителна дейност през съответния летен сезон.

Схемата се представя в срок до 30 април на съответната година. Извършването на водноспасителната дейност се възлага от министъра на туризма и/или от областния управител чрез обществена поръчка. 

Настоящото ръководство на Министерството на туризма се опитва да компенсира това намаляване, като предприема всички необходими действия да организира обезпечаването на морските плажове с договори за наем или концесия, посочиха от ведомството. 

С оглед на това в началото на годината беше направен анализ и бяха предприети действия по стартиране на 30 наемни процедури и подновяване на всички висящи концесионни процедури.

Предстои стартирането и на нови такива. Вследствие на тези действия се очаква сключването на поне 13 договора за наем на морски плажове и 9 договора за концесия.

С договори за концесия са 88 плажа, а отдадените под наем са 34 или общо плажовете със стопани са 132 броя към момента, обявиха от Министерството на туризма. 

Относно това дали ще има намаления на таксите за стопанисване на ивиците с цел сваляне на цените на плажните принадлежности, както беше предходните две години по време на пандемията, от ведомството обявиха, че на този етап е рано въпросът да бъде коментиран.