0

С ъстоянието на Републиканската пътна мрежа е катастрофално, браншът е пред фалит и Българска браншова камара „Пътища“ няма друга възможност освен да продължи с ефективните национални стачни действия до достигането на решение на всички поставени проблеми. Това се казва в декларация на пътищарите, които обявяват национален протест на 20 април, сряда.

От камарата припомнят, че след близо една година липса на разплащания от страна на държавата към сектор „Пътища“ в Народното събрание постъпи проект за решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна Инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, който получи подкрепата на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Проектът беше окончателно бламиран в пленарна зала в четвъртък, поставяйки 100 хиляди души заети в пътно-строителния бранш в безизходица. Липсата на политическа воля, доведе сектора до колапс, създаден от бездействието на държавните институции, заявяват от  БКК. 

Припомняме, че вчера депутатите оставиха пътните фирми без пари. Спор между коалиционните партньори от „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ остави изненадващо пътните фирми без пари. Малко преди полунощ депутатите отхвърлиха всички предложения за отпускане на средства към тях, макар премиерът Кирил Петков да обеща от държавата да се разплатят до две седмици половината от задълженията.

Малко след решението премиерът написа в профила си във Facebook, че предложението за изплащане на обещаните 655 млн. лв. към пътните строители ще бъде повторно внесено днес. „Обещах на строителните фирми, че 655 милиона лв. ще бъдат разплатени веднага, и останалите 50% - след проверка и одобрение на парламента. Това решение гарантираше, от една страна, 655 милиона лв. веднага за строителите, а от друга - работещ механизъм за прозрачно изразходване на средствата пред очите на цялото общество. „Продължаваме промяната“, БСП и ДБ направиха точно това, което днес обещах на строителните фирми. Партиите, които гласуваха против, се виждат долу на таблото“, посочи Петков, като публикува снимка от гласуването в пленарната зала.