0

"Родители за кратък период сменят няколко антибиотика на детето и често те не са изписани от лекар. Това води до една бактериална резистентност, която е негативен фактор в живота на всеки пациент.". За това алармира в интервю за "Телеграф" д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.

Ето и цялото интервю:

- Д-р Здравков, според заповедта на РЗИ-София във вашата болница трябва да бъдат разкрити 9 педиатрични легла за деца с COVID, 4 интензивни и 2 неонатологични. Достатъчни ли са те?

- Да, по мое мнение разкритите легла са достатъчни. В момента при нас има три свободни легла и за щастие нямаме деца, които са с нужда от реанимация и интензивно лечение.

- В същото време средно на ден регистрираме между 1500 и 2000 заразени в детска възраст. Какви са характерните прояви на вируса при малките пациенти?

- Хубавото е, че на фона на наистина високия брой заразени малка част от тях са с нужда от болнично лечение, защото децата карат по-леко инфекцията с новия вариант на вируса. По-голямата част от пациентите преминават амбулаторно и остават на домашно лечение. Това, което прави впечатление при Омикрон, е, че той засяга в по-голяма степен горните дихателни пътища - възпаляват се лигавицата на гърлото, ларинксът - входът преди трахеята. При по-малките деца се наблюдава и бронхообструктивен синдром. Това е т.нар. бронхиолит, който може да е причинен от много вируси, но се наблюдава и при Омикрон. Заболяването засяга предимно деца до 2-годишна възраст. Те имат учестено и затруднено дишане. С влошаване на състоянието температурата се покачва до 39 градуса. Детето става бледо, а в тежките случай - със синкаво оцветяване по устните и пръстите.

- А имате ли бебета с коронавирус, приети за лечение?

- Имаме, да. Близо 24 новородени са минали през нашия сектор. Това са бебета до 28 дни. Още около 53 са преминалите деца до 1 година.

- След положителния тест какво трябва да подскаже на родителите, че е нужно да потърсят лекарска помощ?

- Когато заболяването протича само с хрема, кашлица и високата температура се повлиява от парацетамол и ибупрофен, детето остава на домашно лечение. Ако температурата се покачи значително и не се повлиява от стандартните лекарства, е добре родителите да заведат детето на лекар. Ако то започне да диша много учестено, повърхностно, ако е изпотено и бледо или устата му посинее, това е индикация за нужда от спешна помощ.

- Напоследък се говори за едно усложнение при децата - мултисистемен възпалителен синдром. Какво трябва да знаем за него?

- Мултисистемният възпалителен синдром се проявява след преболедуване или контакт с коронавирус, но обхваща нисък процент от децата. Важно е, че той може да се развие дори при деца, които са прекарали вируса безсимптомно. Проблемен е, защото, както става ясно и от името му, възпалението може да обхване всички органи и системи в организма. Започва с отпадналост, висока температура, която продължава дни наред, има и характерен обрив. В тези случаи родителите бързо трябва да потърсят лекарска помощ, защото в не малък процент от болните, може би над 70%, при това усложнение се засяга сърцето. При такова засягане възможността му за изтласкване на кръв намалява и това може сериозно да се отрази на здравето на децата. Затова родителите трябва да реагират навреме.

- Имали ли сте случаи на деца с това усложнение във вашата болница?

- Да, имаме много такива случаи, защото те пристигат от цялата страна. При нас се лекуват в Клиниката по детска ревматология и кардиология, където колегите имат голям опит с лечението на това заболяване. Хубавото е, че и при лечението на коронавирусната инфекция, и при лечението на деца с мултисистемен възпалителен синдром резултатите ни са много добри. Всички пациенти са изписани излекувани. Нямаме деца, които се е налагало да интубираме по спешност, да превеждаме в други лечебни заведения и т.н. Но сме подготвени и за тежки сценарии.

- А какво разбираме под домашно лечение, след като не разполагаме с медикамент конкретно за коронавирус?

- Лечението най-често е симптоматично, но е важно да се случва след преглед и по предписание от лекар. Много е важно да обърнем внимание, че не следва децата да бъдат лекувани с антибиотици, ако те не са изписани от специалист. Вариантът да се дават антибиотици на детето, които то е взимало по една или друга причина в миналото, е груба грешка. Напоследък имаме случаи, в които родители за кратък период сменят няколко антибиотика на детето и често те не са изписани от лекар. Това води до една бактериална резистентност, която е негативен фактор в живота на всеки пациент. Антибиотици се включват само когато инфекцията персистира за по-дълъг период от време и имаме опасения, че към вирусната инфекция може да се насложи и бактериална.

- Значи прилагането на самолечение се наблюдава и при малки пациенти?

- Да и това е много пагубна практика. Тук нашите колеги от фармацевтичния бранш трябва да следят и да изискват лекарско предписание при закупуването на антибиотици, особено за деца!

- По отношение на болничното лечение разполагате ли с необходимите медикаменти за лечение на деца?

- Да, болницата е снабдена с абсолютно всички медикаменти, необходими за лечение на COVID. Имаше период, в който някои групи медикаменти бяха по-дефицитни и трудни за намиране, но те бяха основно за симптоматично лечение на дихателната обструкция - пулмикорт, вентолин. Изпълнителната агенция по лекарствата предприе много бързи действия и в рамките на 2-3 дни се набавиха тези лекарства, а в нашата болница реално липса не е съществувала.

- Разполагате ли с всичко необходимо като оборудване за лечението на малки пациенти с коронавирус?

- От гледна точка на апаратура за нас единственият проблем остава образната диагностика, защото разполагаме само с един конвенционален рентген, което е сериозен проблем, особено за деца с белодробни заболявания. Но инвестицията в една модернизация в тази посока няма как да бъде посрещната със средства на болницата. Трябва Министерството на здравеопазването да вземе енергични мерки по този въпрос.

- Детската болница е и един от пунктовете за ваксинация на най-малките на възраст между 5 и 11 г. Колко ваксини са поставени до момента при вас?

- До момента имаме 250 ваксинирани. Екипите ни, които извършват имунизацията на деца, правят много щателен преглед преди поставянето на ваксината, защото е важно децата да са абсолютно здрави. Разговаря се подробно и с родителите, че децата трябва да бъдат опазвани от експозиция сред много хора в срок до 2 седмици след втората доза, до изграждане на устойчив имунитет. Подготвили сме и изненади за децата, така че ваксинационният план върви много добре при нас.

- В същото време обаче процентът на ваксинирани деца е много нисък. Каква според вас е причината?

- Липсата на доверие във ваксините у родителите. Няма как да имаме около 35% ваксинирани възрастни и да очакваме, че процентът при деца ще бъде по-висок. Това, което наблюдаваме в клиникат, е, че най-често хоспитализираме деца на неваксинирани родители. Това важи и за новородените.

- Освен нов рентген от какво друго имате нужда?

- Имаме нужда от изцяло нова Клиника по образна диагностика, което да ни позволи целият пациентопоток на лечебното заведение да се изследва в тази болница, а не, както е в момента, да караме децата в различни болници в София. Друг много голям проблем е основният ремонт, който се налага, тъй като сградата е от 1937 г. Тя дори не е проектирана за болница и за съжаление всички наши пациенти и техните родители търпят неудобствата в битовите условия на сградата. Ние сме подали един аналитичен доклад към министър Сербезова и очакваме нейното становище по този въпрос, така че се надяваме с общи усилия да подобрим значително нещата.

- А какви са най-сериозните проблеми пред лечението на деца в България?

- Липсата на комплексна грижа за децата остава най-големият проблем. От една страна, това се обуславя от липсата на национална детска болница, която под един покрив да събере всички специалисти. От друга страна, е дефицитът на кадри, който е резултат от много години абсолютно недалновидно отношение към кадровата политика в системата на здравеопазването. Това са спънки, които ще изправят системата пред много сериозно изпитание.

- При наличието на национална детска болница обаче вашето лечебно заведение на практика ще спре да съществува. Това не ви ли притеснява?

- Не, защото нашата болница и по-скоро екипът й ще бъде ядрото на националната детска болница. При нас работят най-добрите педиатри и е без значение адресът, на който ние ще лекуваме децата. Важното е те да получат комплексна медицинска грижа и това да стане в едни максимално добри условия и в среда, в която пациентът да е в центъра на медицинската грижа.

- Смятате ли, че това ще се случи в обозримото бъдеще?

- Към този момент съм малко скептично настроен, тъй като все още не е ясно каква е политиката в това направление. Затова за нас е важно като първа стъпка да подобрим условията в нашата болница, тъй като това може да стане бързо и да повиши функционалността на обслужването, което веднага ще се отрази и по резултатите, и по доверието на хората в системата.

Това е той:

Завършва медицина през 2009 г.

Започва работа като анестезиолог-реаниматор в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Св. Анна”

През 2015 г. придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение, а по-късно и квалификация по детска кардиоанестезия

Магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт

Съдебен експерт към СГС за дела с медицинско естество

През 2017 г. става част от екипа на Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛСМ „Пирогов“

От миналата година заема поста на изпълнителен директор в СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“