1

- Г-н Райчев, какъв би бил най-страшният сценарий, свързан с войната в Украйна?

- Добър сценарий по презумпция няма. Най-лошият сценарий е, че този конфликт ще се задълбочава и ще се задълбочава. Аз не му виждам края. И в този смисъл никакъв хубав сценарий не очаквам, за да ви кажа кой би бил най-страшният. Истината е, че нищо добро не ни чака.

- Вече има математици, климатолози и дори астролози, които вещаят, че тази война ще приключи до десетина дни. Вие като социолог къде във времето виждате този край?

- Войната може и да приключи, ако по-силната армия разгроми по-слабата. Но това, което се случва между руския и украинския народ, никога няма да свърши. То сега започва! И последиците ще са катастрофални за всички – не само за воюващите страни.

- Близо 2 млн. души напуснаха Украйна. За хуманитарна катастрофа ли говорите?

- Сами по себе си емигрантите не са проблем – това са образовани хора, които се свикнали да работят, европейци, православни християни. Не виждам някаква драма в това. Те са много уплашени. Европа също е много уплашена. И с основание. Защото никой не допускаше, че е възможна военна агресия през XXI век. Това беше нещо немислимо, но то взе та се случи. Смятам, че сега не е моментът да мислим за себе си. Освен ако войната не излезе от границите на Украйна, естествено. Тогава ще трябва да мислим не само за евакуираните украинци, но и за собствения си народ, за българите.

- Санкциите ще дадат ли някакъв ефект? Това икономическо задушаване на Русия ще намали ли агресията от страна на Владимир Путин?

- Да, сигурен съм, че ще дадат ефект. Тези, които твърдят, че икономическите санкции няма да постигнат нищо, имат предвид предишните рестрикции, които само озлобяваха противника. Изолацията, в която влиза Русия, е много тежка. И със сигурност налаганите в момента санкции ще дадат резултат в средносрочен план. Не дай Боже те да продължат по-дълго – с месеци и дори с години, защото животът на около 130-140 млн. души ще се влоши много.

За мен има два народа, които трябва да решат какво ще става оттук нататък – това са руснаците и украинците. И нямам предвид войските.

Украйна е много корумпирана страна. Ако разпитате хората, те ще ви разкажат чудовищни неща за собствената си държава. У нас също говорим за корупция, но нещата са несравними, защото там размерите са гигантски – корупцията е в пъти повече в сравнение с България. Така че те имат донякъде основание да са разочаровани от управляващата класа.

Въпреки това обаче това, което виждаме, е, че украинският народ се консолидира, въоръжава се и се бие за родината си. В този смисъл, струва ми се, те създадоха проблема, погледнато през очите на Владимир Путин. Той си представяше как влиза на тяхна територия, размахва автомати във въздуха и тази корумпирана държавичка се разпада. Но не стана точно така – украинците оказаха съпротива независимо от вътрешното си недоволство.

- А пред какви решения са изправени руснаците?

- Руснаците, от друга страна, са изключително напомпани от пропагандата. На тях им се внушава, че Западът иска да види Русия мъртва и т.н. В този смисъл те вярват, че с това нашествие всъщност слагат край на тлеещ отдавна конфликт, който Западът генерира от години, а не че започват неоснователна война към братски народ. Ако те продължат да мислят по този начин, нищо добро няма да се случи. Напротив – ситуацията ще се влошава.

Тук обаче трябва да уточня, че не всички руснаци мислят по този начин. И вероятно може да се очаква някакъв обрат. Защото тази война не се води за пари, това е война за идеи. Корените й са заровени още в царска Русия. Тук не става дума за петрол, а за история и за дълго натрупвано напрежение.

Сега дали руският народ ще съумее да се освободи от това ръководство е много трудно да се каже. Но истината е, че ако не го направи, той ще изпадне в страшна изолация. От гледна точка на обикновените хора това е незаслужена изолация, но така или иначе санкциите ще засегнат всички, не само управляващите и кръга от олигарси около тях.

- Геополитиката обаче дава отражение и върху вътрешнополитическите събития – видяхме как беше поискана оставката на министъра на отбраната. Стефан Янев пък направи заявка за нова партия, но ще има ли тя място на политическия терен у нас?

- Мисля, че медиите говорят повече за този нов политически проект, отколкото самият Янев. Все още не е ясно ще прави ли партия или не. Ще видим. Този въпрос някак не ми стои на дневен ред в момента. Но иначе оставката беше нещо правилно. При цялото ми уважение към Стефан Янев единственото, за което съжалявам, е, че не си я подаде сам, а изчака да му я поискат. Защото той се размина генерално с позицията на правителството. Това е едната страна на въпроса.

В тази изключително сложна ситуация най-важното нещо е единството на нацията. Ще го обясня така – ако дадено семейство се сблъска с тежък проблем, всички негови членове трябва да се обединят и да се справят с него. Тук ситуацията е същата. Страните в ЕС и членуващите в НАТО трябва да са единни. Това обаче не означава всички вкупом да започнем да хвалим правителството. Става дума за друго.

Не бива да се забравя, че в България има тежки русофили и тежки русофоби. Това разделение някак беше позабравено – някакви хора се изказваха по този въпрос от време на време и всичко свършваше дотук. Но войната подейства като катализатор и риториката стана доста агресивна. Според мен няма да е лошо всички да замълчат или поне да се изказваме малко по-обрано. Защото, от една страна, е чудовищно, когато една голяма държава нападне по-малка, а, от друга – жалко е да се трупат политически дивиденти точно сега.

Тук искам да кажа, че съм много приятно изненадан от опозицията, която не се опитва да нагнетява ситуацията, прави всичко възможно да преведе нацията през този период заедно с управляващите. Важното е да се реагира спокойно, без излишни пози, без антируски истерии и т.н. Защото не мисля, че Русия е лоша. В тази ситуация Владимир Путин е лошият – той воюва с Украйна, а не руският народ.

- Може ли тази война да се разглежда като крайъгълен камък за коалицията предвид малко по-нюансираната гледна точка на БСП? Какво обединява и какво разединява правителството?

- Единственият смисъл на тази коалиция беше да свали ГЕРБ от управлението на страната. Не успяха да го направят на два пъти, затова се наложи сформирането на тази доста широка коалиция. На третия път направиха някакво правителство, което действително е от кол и въже. Това са много различни субекти, които трябва да управляват страната. 

Аз обаче не виждам какво би ги разединило. Независимо че електоратът на БСП по дефиниция е русофилски. Въпреки това в партията правят максималното, дори премълчават някои неща само и само да не се стигне до някаква истерия. И тук трябва да посоча една грешка на премиера Кирил Петков, който разказа едни виц, че Русия била бензиностанция с ракети. Истината е, че ситуацията е доста тежка и сега не му е времето за шеги. Но както и да е, това мина и замина. Трябва обаче да реагира малко по-спокойно, дори да се мълчи, когато се налага, и в никакъв случай не бива да се тикаме напред. Добър пример в това отношение са унгарците – те са лоялни, но без да изпадат в излишни истерии.

- А как ще преживее българинът инфлацията? Ще му издържат ли нервите?

- Да, инфлацията е нещо неприятно. Но този процес не е само български. Моята интуиция сочи, че са напечатани прекалено много пари. И това води до т.нар. изгаряне. Но не съм сигурен – всичко това може да е само мит. Но все пак логиката води натам. Всяка криза се покрива с печатането на пари. Така направиха по време на пандемията, така ще решават проблемите и в сегашната ситуация. Ако съм прав, то Запада не го чака нищо добро, да знаете. Очаквам голям катаклизъм. Ако има такъв катаклизъм, то ние също ще го преживеем, защото сме част от ЕС. А когато си част от една общност, ти споделяш съдбата си с нея. 

​КОЙ Е ТОЙ:

Завършва философия и социология в СУ

Доктор на философските науки 

Старши научен сътрудник II степен в БАН

Съсобственик на „Галъп интернешънъл – България“

Съсобственик е в различни бизнеси – строителство на хотели, голф игрище и издателска дейност