0

П о случай Националния празник на България и 146-годишнината на Априлското въстание Историческият музей в Панагюрище гостува в Димитровград с изложбата „Реликви от Априлската епопея”. Най-интересен експонат е револверът на Райна Княгиня и автобиографията й, написана в Русия през 1877 г., и част от въоръжението на поп Груйо Бански – заклинателя на оборищенци.

Сред експонатите са кокардите – лъвчета за униформите на въстаниците, между които се отличава златното лъвче на Георги Нейчев – участник на събранието на Оборище. 

В цялата страна ще има прояви за Националния празник 3 март.

В Кюстендил ще бъде издигнат националният трибагреник пред паметника на Левски. По традиция 16-те претендентки за короната „Девойка Кюстендилска пролет“ ще раздадат над 1000 знамена на централния площад „Велбъжд“ за всички жители и гости на града. 

Ученици на Природо-математическата гимназия „Иван Вазов“ в Добрич ще поведат празничното шествие „Първите“ на Националния празник 3 март. В ръцете си те ще носят портрети на първите: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Екзарх Антим І, Г.С. Раковски, В. Левски, Л. Каравелов, Хр. Ботев, както и на онези българи, които са свързали своето име с освободителните борби на Добрич и Добруджа.

16 от 17-те камбани на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка ще зазвънят на 3 март, съобщи Старозагорският митрополит Киприан. На камбанарията по традиция ще бъде 76-годишният незрящ звънар бай Дечко Гърбатулов, който управлява сложния механизъм от лятото на вече далечната 1966 година. Няма да се използва единствено най-голямата камбана, т.нар. Цар Колокол, която тежи 77 пуда или 11,6 тона заради опасност за скелето, издигнато за ремонт. Нейният глас ще бъде чут от богомолците за тържественото честване по повод 120-ата годишнина от освещаването на храма тази есен. 

На хоро по повод 3 март ще се хванат в старозагорския парк „Артилерийски“ любителите на фолклора, инициативата е на читалище „Настроение 2017“ и се провежда за трета поредна година. Организаторите молят хоротропците да не носят със себе си лозунги или транспаранти, както и да не развяват други знамена освен националното. Честването за националния празник под липите ще започне с молебен за България, отслужен в катедралния храм „Свети Николай“ от владиката Киприан, който веднага след службата ще отпътува за Паметника на свободата на връх Свети Никола.

На Националния празник на България Трети март за седми път ще се проведе инициативата „Заедно в теснолинейката“, която обединява хора от различни краища на страната и създава нови приятелства и неподозирани емоции. Това съобщиха от сдружение “Родопска теснолинейка“ и уточниха, че крайната спирка на живописното пътуване през три планини ще приключи в Якоруда.

„На фона на продължаващата трета година световна пандемия всички ние имаме нужда от положителни емоции и разходка сред природата. На площада пак ще се повеселим с традиционно празнично българско хоро. Ще остане време и за обяд. Вземете усмивките, знамената, българския си дух и предпазните маски, и ви чакаме на гара Септември на 03.03.2022 г., откъдето в 08:50 ч. ще отпътува влак „Родопи” за Якоруда. Може да пътувате с влак до Септември от София (в 06:20 ч.), Пловдив (в 08:00 ч.), Пазарджик (в 08:20 ч.) и други гари“, споделят от сдружението.

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Пловдивския митрополит Николай, в Пловдив ще бъде отбелязана 144-тата годишнина от Освобождението от турско робство и Националния празник на България – 3 март. И тази година преди началото на тържественото честване членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в Поход на свободата – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на Българското опълчение.

Мавзолеят в Плевен осветен в бяло, зелено и червено

Кметът на Плевен Георг Спартански заяви, че храм-мавзолеят „Св. Георги Победоносец“ в центъра на града няма да бъде осветен нито сега, нито в бъдеще в национален флаг на друга държава, освен в цветовете на българския. Това не е просто някаква обществена сграда, а именно мавзолей, в който се покоят костите на загинали за освобождението на Плевен и България войници и офицери. Костите са на воини от различни националности - има и руски, и украински, и други, достатъчно е да прочетете имената на паметните плочи. Недопустимо е да делим костите на тези солдати - всички те се биха братски рамо до рамо и загинаха геройски в името на една обща цел - освобождението на Плевен, заявява Спартански.

Искат бойкот на националния празник

Възмущението на българите за руската агресия и последните събития в Украйна доведоха до призиви за бойкот на наближаващия Национален празник на България - 3 март. Български интелектуалци и обществени активисти призовават във Фейсбук за бойкот на честванията на 3 март в България, след тях са проф. Ивайло Дичев и проф. Евгений Дайнов.

По темата работиха: Северина Димитрова, Нели Колева, Христо Христов, Ива Димитрова, Диана Варникова