0

„Да се върнем на А-отбора, както самопровъзгласихте бъдещия кабинет. Към този момент – дано ме опровергаят бъдещите ви действия – А-отборът ми се струва по-скоро „Ужас“ – Марчаево или отбора „Крила на съветите“ от село Бяла река, Първомайско. Впрочем бившето име на този отбор беше Магарешко текме…“

Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов – син едва ли подозира как е развълнувал футболната общност в споменатото в речта му по време на дебатите за избора на правителство в края на есента село Бяла река. Справката в интернет обяснява, откъде писателят-сатирик е потърсил допълнителна оригиналност в подсилването на метафората в изказването. Да, но в достоверността на Уикипедия по отношение на атрактивните имена на клубове очевидно има солидни пробиви.
„Никога нашият отбор не се е казвал Магарешко текме“, един през друг свидетелстват бивши футболисти и деятели в селото, след като се свързаха с в. „Мач Телеграф“ чрез известният пловдивски треньор Тенчо Тенев. Неговата майка е родом от Бяла река, Първомайско и там той прекарва повечето време от годината в наследствената си къща.

Футболистите от Бяла река уточняват, че преди техният отбор да получи името Крила на съветите, с което е култов по времето на тоталитарния режим у нас, в най-ранните си години е бил Лъв Нубийски, но никога не е имал магарешко прозвище. Думата текме е турцизъм и означава ритник. Другаде казват „къч“, но в Бяла река претендират да са разполагали с далеч по-големи футболни достойнства, докато отборът и все още е играл, което за последно се е случвало преди десетина години. Лъвското име се с мъжеството и силата, а според интернет една от котките от този вид, обитаващ Източна Африка, използван в лого на Metro-Goldwyn-Mayer. Така че приятелите на „Мач Телеграф“ от този край на страната имат още един повод да се чувстват специални.

Ветераните от Бяла река с екипи, подарени им от ветераните на Ботев Пловдив

 Ветераните от Бяла река с екипи, подарени им от ветераните на Ботев Пловдив

Всъщност през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век в Бяла река са играли доста футболисти от пловдивските Ботев, Локо, Марица,  и Спартак, както и от Хасково, а и други по-големи клубове в района. Практиката професионални футболисти да участват в аматьорски мачове като „нередовни“ е позната из цяла България в онези романтични футболни времена. Един от големите успехи, дошъл без чужда помощ, е триумфът за Купата на АПК „Първомай“ през 1976 година, преди това през 1973 за успеха има и малка външна помощ, включително и от Тенчо Тенев, който по онова врече е юноша на Локомотив Пловдив.

По-старите футболисти припомнят, че още  през 60-те години в селото е имало един даскал Киро, който е бил голям левскар и приятел с Христо Илиев – Патрата и Гунди. Заради неговите контакти за приятелски мач е гостувал Левски, ЦДНА, както и шампиона от 1963 година Спартак. Вратарят на този легендарен пловдивски състав – Цоньо Стойнов е бил треньор на Крила на съветите.
Една от последните запомнящи се изяви на местните футболисти е през 2008 година, когато в мач между ветерани излизат с екипи на Ботев Пловдив.