0

Техническият директор на Лудогорец Козмин Моци даде интервю за румънското издание Libertatea от лагера на „орлите“ в Турция.

- Козмин, какво научи в чужбина? Не непременно във футбола, но полезни неща за ежедневието.
- Много неща. Да оставя разочарованията от стадиона, от работата, да не ги нося с мен вкъщи. Да се държа много по-добре като човек, да уважавам хората, дори и те да не са ме уважавали в даден момент. Не ме интересува какво прави един човек и всички трябва да бъдат уважавани, от жената, която чисти съблекалните до президента на клуба, те трябва да бъдат уважавани.

- Какво да вземем ние, румънците, от българите?
- Мисля, че ежедневната тишина. Те са по-спокойни, по-тихи от нас. Те се интересуват от собствената си личност.

- Чувствахте ли се по-уважаван в България, отколкото в Румъния?
- Там, в Разград, ме ценят повече. Но имам уважение и в страната ми.

- Как ви виждат вашите съперници в България?
- Имах някои проблеми. Нормално е феновете на ЦСКА или Левски да не ме обичат. Това, което ме притеснява, е, че те се интересуват повече от това, което се случва в другите клубове, отколкото в собствения им двор.

- Виждате ли се да се върнете в страната в скоро време?
- Не и в близко бъдеще. Но ще дойде момент, когато определено ще го направя. Не знам дали с някакъв отбор или просто със семейството, за да сме у дома, близо до семействата си.

– Как се адаптира семейството ви в България?
- За мен адаптацията не беше много трудна. Жена ми застана до мен от самото начало. Момиченцето ми е на детска градина от 3-годишна, а от миналата есен е първи клас в България. Там се чувства като у дома си. За съпругата ми е малко по-трудно, тя няма много работа там, но винаги е била до мен и ми е помагала през всички трудни моменти в живота.

– Вие вкъщи, помежду си, на какъв език говорите с децата?
- Румънски.

- Говорят ли го перфектно?
- Добре са, много добре, момиченцето говори перфектно! Тя е на 7 години и половина, искам да е здрава и да научи всичко, което може.

– Какво най-много харесвате в българите?
- Тишината. А това, че никой не гледа в градината на съседа, другият какво прави до него, не го интересува наляво, надясно.

Цялото интервю четете в днешния брой на Мач Телеграф