0

Р азтърсени от паниката, породена от нарастващата вероятност да не играят в Шампионската лига през следващия сезон, новите собственици на Челси се хвърлиха в консуматорски водовъртеж безпрецедентен в историята на футбола, анализира Диего Торес в испанския в. „Ел Паис“. 

Подписването на украинеца Михайло Мудрик миналата неделя повиши общата сума, инвестирана в наемане на играчи и треньори, до 470 милиона евро, което ще надхвърли 493 милиона приходи, регистрирани в края на финансовата 2020-21 година. 

Милиони купуват успеха

Никога клуб не е харчил толкова много през сезона – от летния до зимния трансферен пазар. Но сметката ще се увеличава през следващите 2 седмици.

Източници, близки до лондонския клуб, посочват, че ненаситният лидер на инвестиционните фондове от новата собственост - американският банкер Тод Боели, е настоял да наеме Моис Кайседо от Брайтън преди февруари.

„Нашата цел е да развиваме младите хора, като им даваме време за игра“, обяви Боели, като презентация, когато през септември обясни основните линии на плана си. Който, според него, имаше за цел да възпроизведе модела на компанията Red Bull, която обменя играчи между двата си клуба - Лайпциг и Залцбург. 

„За да развием нашите играчи“, продължи той, „най-добрият начин е да придобием друг клуб (и да ги дадем под наем) в много силно първенство, може би някъде в Европа.“

Това, което наследникът на Роман Абрамович не обясни, е, че онова, което той цени най-много в системата на „Ред Бул“, не е нейната школа за играчи, а икономическият растеж, който той демонстрира благодарение на постоянното си участие в Шампионската лига. 

За клуб като Челси, който едва достига 40 000 абонати и който по социална маса не е дори сред първите пет в Англия, търговските приходи и телевизионните права, получени от най-важното състезание в Европа, са еквивалентни на застраховка живот. 

Шампионската лига е химера

След изплащането на 5 милиарда при закупуването на клуба миналото лято, единственият начин да се възстанови инвестицията е да се достигнат първите четири места във Висшата лига, врата към Шампионската лига. Една химера, с оглед на претърпяния крах на отбора, в момента десети в Премиершип. 

Отборите, които са на върха на класирането, не показват сривове и слабости, а повечето от тези, които са по-надолу — като Астън Вила на Емери или „Вълците“ на Лопетеги — се развиват положително.

Контекстът е неблагоприятен и стратезите на Челси са объркани. Бойли, защото той признава всеки, който се доближи до него, за да му даде съвет, и Греъм Потър, треньорът, защото той сменя системи и играчи, без да осъзнава, че показването на съмненията му има опустошителен ефект върху отбора.

Мудрик (70 милиона евро плюс 30 милиона променливи), Уесли Фофана (80), Кукурела (70), Стърлинг (55), Бадиашиле (40), Кулибали (40), Чуквемека (20), Сантос (12), Датро Фофана ( 12) и Обамеянг (12), съставляват, според портала Transfermarkt, най-скъпия трансферен списък в историята за един сезон.

Изненадващо за феновете и плашещо за професионалистите от техническото ръководство, които посочват, че колкото по-висока е инфлацията, толкова по-лошо е качеството на пристигащите подкрепления.

„Трябва да бъдем търпеливи“, казва Роберто ди Матео, треньорът, който изведе Челси до първата им Шампионска лига през 2012 г. „Трябва да им дадете време на треньора и президента да наложат своя авторитет.“ 

Времето обаче работи подло. Потър се износва ден след ден. Английският треньор не е в състояние да различи полезното от неполезното.

Съкрушен, той се е оставил да бъде изкушен от демагогия. Осъзнавайки желанието си да угоди на публиката и собственика, той насърчава местни играчи като Люис Хол в първия отбор, момчета, които се готвеха да отидат под наем в отбор от долна дивизия и които внезапно се озоваха да спасяват тима от кризата във Висшата лига.

Деморализация

Деморализирани са вече и играчи, за които Бойли е платил с цената на златото, обезкуражени от липсата на последователна режисура и завладени от чувството, че вече нямат място в проекта. 

Ако фигури като Хаверц, Жоржиньо или Пулишич, всички те хора от ерата на Абрамович, вече се чувстваха странно през лятото, сега усещането за отхвърляне се разпростира и върху някои от подписаните от Боели. Футболисти като Обамеянг или Кулибали забелязват, че Потър ги оставя настрана, за да намести последните, които кацнат на „Стамфорд Бридж“.

40 милиона за Араухо

„Ако продадеш Кулибали, ще се прикова към вратата“, каза Лучано Спалети, треньорът на Наполи, на неговия президент Аурелио де Лаурентис, когато преди година продължиха да пристигат оферти за централния защитник, когото много експерти смятат за най-силния в света в собственото наказателно поле при гостувания.

Де Лаурентис, според замесен агент, е отхвърлил оферти от 90 милиона евро за сенегалеца, модел на уравновесеност и професионална почтеност. Спалети се примири да го загуби едва когато играчът поиска да бъде продаден. Но тази скала като психика изглежда разколебан и се разпада в спортната база на Челси в Кобъм.

Служителите на клуба виждат 31-годишния футболист за пръв път в кариерата му обзет от безпокойство.

Потър е подозрителен към всички. Също и към Кулибали. И ако поиска повече защитници, няма да бъде отрязан от Боели. 

Заради слабите резултати на отбора на 5 януари той плати 40 милиона за Беноа Бадиашиле, централен защитник на Монако без забележителни качества, и на същата дата изпрати емисар с предложение за Роналд Араухо, централен защитник на Барселона. 

Той му предложи трансферен бонус от 40 милиона евро плюс десет милиона нетна годишна заплата за пет сезона. Адвокат, който познава операцията, посочва, че Араухо е законно упълномощен да преговаря и подписва с който си поиска, тъй като договорът, който Хосеп Мария Бартомеу му направи, изтича през юни и подновяването, което Лапорта му обеща през април 2022 г., още го няма.

И сега най-добрият защитник в Ла Лига продължава да печели това, което печелят в школата: 800 000 евро бруто, според Лигата.

Челси е клубът, който е похарчил най-много пари през последното десетилетие – 1,815 милиарда евро, малко повече от Барса (1,811 милиарда), според Международния център за спортни изследвания. 

Цифрата нараства. Заплашва да се раздуе още повече - страхът на Тод Боели струва милиони.

Класация на отборите, подписали най-много за един сезон:

1. Челси 22/23 467 (включва подписването на мениджъра Греъм Потър и Рахим Стърлинг с Брайтън)
2. Барселона 17/18 380 (Дембеле и Коутиньо)
3. Реал Мадрид 19/20 356 (Азар)
4. Манчестър Сити 17/18 318 (Махрез)
5. Барселона 19/20 299 (Френки де Йонг и Гризман)
6. ПСЖ 18/19 262 (Мбапе)
7. Челси 17/18 261 (Мората)
8. Ювентус 18/19 260 (Кристиано)
9. Реал Мадрид 09/10 259 (Кристиано, Бензема и Кака)
10. Атлетик 19/20 247 (Жоао Феликс)
11. Челси 20/21 247 (Хаверц и Вернер)
12. Манчестър Юнайтед 22/23 240 (Каземиро и Антони)
13. ПСЖ 17/18 238 (Неймар)