0

Н аистина ли младите хора бягат от малките населени места и търсят реализация в големите градове? Какви са възможностите за добра кариера в Симитли и има ли бъдеще за младите хора в по-малка община?  Проектът „Работилница за можещи“ потърси отговори на тези въпроси по време на  две мотивационни срещи за  запознаване на  гимназисти от училищата в общината с предложенията на местните институции и бизнес. 
В Симитли са отворени 12 социални дома за възрастни самотни хора, за хора с ментални и  здравословни проблеми. В тях са настанени нуждаещи се на различна възраст от цяла България. Условията за живот и предлаганите грижи са  много добри. Именно тези социални домове предлагат възможност на младите от общината за професионално развитие и работа. Това стана ясно по време на срещата в   Центъра за настаняване от семеен тип в село Полена.  Ивайло Гоцев, началник на отдел „Социални дейности“ към общината и участник в успешната социална политика, разказа на гимназисти от училищата в района как се е стигнало до създаването на този дом за повече от 40 мъже от различни краища на страната, в който те живеят в условия близки до домашните и имат възможност да  спортуват, да се трудят, да четат, рисуват, пеят. 
Гоцев разказа на младежите за  пътя си от Симитли към висше образование  и завръщането обратно,  за да участва в превръщането на общината в една от  най-успешните в България, развиващи  социални грижи.


 „Много от колегите, които започнаха като помощен персонал, след това имаха възможност да се развият и надградят, видяха, че това е тяхното призвание и останаха  да работят като квалифицирани специалисти, а някой от тях вече са  ръководители“ разказа Гоцев на учениците.
По време на „Работилница за можещи“  две млади жени разказаха  своите професионални истории - започнали от най-ниското стъпало – санитар и болногледач и стигнали до  трудов терапевт и логопед. Споделянето на личния пример  бе мотивиращо за участниците в срещата. Те разгледаха къщата и условията за живот в нея, запознаха се с домакините, които ги поздравиха с песен и стихотворения. 
Не само социалната сфера предлага възможности за работа на младите в община Симитли. Тук има  много действащи  предприятия – производители на пловоде и зеленчуци, оранжерии, животновъди, машиностроителни заводи, цехове. В едно от предприятията за производство на елементи за строителство на язовири млади хора от общината се запознаха с възможностите за работа и реализация там, където са родени и живеят. Интересът им бе привлечен от  личната история на управляващата компанията, която е родом от Благоевград, учила и работила в чужбина, но се завърнала на престижна позиция   в Симитли.
 „Работилница за можещи” е проект по Програмата за изпълнение на младежки дейности на Министерството на младежта и спорта, който подкрепя и насърчава творчеството и инициативите на младите хора  за развиване на личностните им умения и компетенции. Най-интересните моменти от работилниците са публикувани във фейсбук страницата „Работилница за можещи“ и в книгата „Книга на компетенциите“. https://www.facebook.com/zamojeshti