0

Н ай-слабата Италия е аут от Евро 2024. Крахът на вече бившия европейски шампион бе предизвестен, като надали има разбиращ от футбол човек, който да е останал изненадан от представянето на „адзурите“. Събитията в Берлин са следствие не само на липсата на висока индивидуална класа в играчите, но и от треньорски и управленски грешки. Ето кои са 4-те основни причини за провала.

Причина №1: Спалети така и опозна играчите си

Всеки мач на Италия бе ходене по мъките и голяма вина за това носи селекционера Лучано Спалети. Тук не става въпрос само за неговите тактически решения, а за цялостното му управление на тима. Той така и не опозна играчите си и техните качества. Нямаше идея как да построи отбора, липсваше му постоянство в налагането на футболните си принципи. Той знаеше какъв футбол иска да играе неговия тим, но не е и как да го накара да го прави. Италия отиде на Евро 2024, без да знае с каква система ще играе.

През есента Спалети заложи на 4-3-3 в решителната квалификация срещу Украйна, а в контролите през пролетта се насочи към защита с трима. Преди началото на финалите нито треньорът, нито играчите бяха наясно с тактическата система за самия турнир. В първите два мача срещу Албания и Испания Спалети заложи на 4-3-3, а в двубоя срещу Хърватия – 3-5-2, която преди това никога не бе използвана от селекционера. В осминафинала срещу Швейцария последва нов завой към 4-3-3. Непостоянство и неопределеност имаше и при използването на играчите. В 10-те мача преди Евро 2024 Спалети изпробва общо 47 футболисти.

Не стана ясно кой е неговият титулярен състав, редица играчи бяха използвани спорадично. Распадори водеше атаката в голяма част от мачовете при Спалети, но в последните двубои треньорът избираше измежду Ретеги и Скамака. Локатели бе първоначалният избор на селекционера за опорен халф, но той получи тежка контузия в хода на миналия сезон. След това Спалети се насочи към Фаджоли, който също имаше проблеми с травми. Калафиори се представи добре на Евро 2024, но той дебютира за националния тим в началото на юни, като преди това Лучано предпочиташе Бонджорно. На практика Спалети изгуби около година в лутане и търсене на системи и играчи, а резултатът се видя в Германия. 

Причина №2: Спалети демонстрира нервност

Първите признаци за очаквания провал можеше да се видят още преди началото на турнира, когато Спалети започна да губи почва под краката си и да показва нервност. Той постоянно нападаше и се заяждаше с медиите, а това никога не води до добри неща. Логично тези търкания бяха прехвърлени и при играчите, които изглеждаха като призраци в Германия.

Кои са останалите 2 причини - четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"