0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Липсата на климатизация на градския транспорт и този за медии, и състезатели накара гостите на Игрите да заподозрат, че в основата е „зелената сделка“, която нашумя през последните месеци.

Независимо че температурите в Париж гонят 36 градуса, масова практика е в метрото да няма климатизация и пътниците да се чувстват като в консерва. Целта вероятно е да се намалят вредните емисии. 

Още по-драматична е ситуацията с медиите, които са принудени да се придвижват между отделните обекти със специални автобуси, в които обаче не пускат климатици. Преди качването в автобусите битката на медиите е да намерят място под чадърите на паркингите. 

Вчера на паркинга до летище Бурже видяхме близо 15 човека да се крият от жаркото слънце под един чадър. 

След това започва пазарене с шофьорите да пуснат климатици. Досега от началото на Игрите обаче не се е случвало в някой от автобусите да откликнат на молбите на представителите на медиите и да пуснат охлаждането. Редовният номер на шофьорите е да си пуснат климатика само за тях, а журналистите да се топят като свещи. 

Заради тези издевателства колега фотограф си свали фланелката в един от автобусите и я изстиска, след което продължи да пътува гол до кръста.  

В битка с жегата на стадиона за плажен волейбол до Айфеловата кула са поставени електрически вентилатори, които помагат на зрителите да се охладят. 

Зрителите на тенис комплекса „Ролан Гарос“ пък бяха пръскани с вода, а на играчите позволиха 10-минутна почивка преди решаващия сет в мачовете на сингъл, за да се охладят. 

Британецът Джак Дрейпър беше един от тези, на които жегата повлия и той загуби от Тейлър Фриц във втория кръг, след като започна доста добре срещата. Той разкритикува организаторите на олимпиадата, че карат играчите да пият "гореща вода".

"Доста лошо е, че играчите трябва да пият топла вода, когато играем при тези условия. Важно е да има хладилници, за да поддържат водата хладна. Толкова е трудно да се възстановиш, когато не се хидратираш правилно. Няма спасение от топлината", заяви Дрейпър.

На пресконференция говорителят на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс беше попитан за променящите се метеорологични условия по света и призна, че това е нещо, с което трябва да си наясно.

"Не мисля, че това е предизвикателство за олимпийския спорт или който и да е спорт, но просто трябва всички да сме наясно с променящия се климат и с променящия се свят, в който живеем", коментира Адамс.