0

П реди около 15 години едно момче плахо пристъпва в басейна във Велико Търново. Същото това момче – Любомир Епитропов, сега е елитен спортист, европейски шампион на 200 метра бруст и ще е българският знаменосец на игрите в Париж.

Вече на 25 плувецът сравнително късно влиза в басейна. Като повечето деца на тази възраст той не знаел какво точно да избере. Харесвали му и други спортове, но в крайна сметка изборът паднал върху водата. „Започнах през 2009 във Велико Търново при Роза Георгиева. Записаха ме нашите, защото се колебаех между лека атлетика, волейбол, дори карате. Решиха да е плуване, защото имах страх към водата“, разказа шампионът пред „Телеграф“.

Камчия

Около 4-5 години след онова плахо влизане в басейна той разбира, че плуването е неговото нещо. „2013-а или 2014-а беше първият ми лагер на Камчия с националния отбор. Тогава започнах с по-сериозните тренировки и преследване на състезателна кариера. Не си спомням първата победа, по помня първото си състезание. Изобщо не исках да участвам. Не ми звучеше привлекателно, но след това започна да ми харесва и сега това е най-хубавата част от плуването. А също така е и най-лесната. Тренировките са по-дълги, трудоемки, трябва постоянство с месеци, дори години. Докато състезанието е 2-3 минути, в които показваш това, което си тренирал“.

Всички, които го познават, твърдят едно и също – той е един от най-отдадените, най-трудолюбивите, най-целенасочените. „Правя 9 тренировки седмично. Средно по 1 час и 45 минути съм в басейна. Имам и няколко сухи тренировки, като те варират от това в какъв процес на подготовка съм. Но общо взето имам 9 плувни тренировки, 2-3 сухи и с неделя почивен ден“, разкри как минава един негов ден Любо.

В Белград той покри и норматив А на 200 метра бруст за Париж 2024. По регламент границата се задава от плувеца, влязъл с 14-то време в полуфиналите на предишните игри. В Токио това беше именно Епитропов, който преплува дистанцията за 2:09.68 минути. Сега той подобри резултата си и постави нов национален рекорд – 2:09.45 мин. Негов е и българският рекорд на 100 метра бруст. „В Токио плува с 2 десети по-слабо, така че очаквахме подобно постижение. Любчо се бореше специално за квота, това му беше целта. Изненада беше не времето, а първото място“, заяви треньорът му в ПК Вихрен Николай Вакареев, при когото националът ни тренира от септември 2017-а.

Планове

За участието си на европейско Любомир казва: „Главната цел на състезанието беше да покрия норматива за Париж. Надявам се на игрите да си подобря времето. Ако това се случи, предполагам, че ще имам шанс за по-добро класиране. Какво ще е то, зависи не само от мен, но и от конкурентите ми. Очертава се много силна олимпиада, почти сигурно ще е по-силна от предишната“, заяви спортистът.

Игрите в Париж ще са втори поред за него, както и за състезателя на ПК Спринт София Йосиф Миладинов. На предишните Епитропов завърши 15-и, а Йосиф стана първият българин на олимпийски финал след Сеул'88. На 100 метра бътерфлай той финишира осми.

Двамата са част от успешната вълна на българското плуване в последните няколко години. „Имаме доста качествени и трудолюбиви състезатели. С нашето израстване като хора и с добития опит успяваме да намираме най-добрите начини за развитие и в спорта“, казва европейският шампион и добавя, че се радва и на успехите на другите. „Искам да съм доволен от това, което правя – независимо какво е то. Искам семейството ми да успява, да бъдем заедно. Специално за плуването – всяко добро класиране – полуфинали, финали, лични времена. Успех за мен са и успехите на съотборниците ми.

Рисуване

В Париж той ще бъде без най-близките си хора в публиката. „На мен ми е по-спокойно, когато съм сам. А с тях можем друг път да идем там. Родителите ми винаги са ме подкрепяли във всяко начинание, независимо с какво е свързано, за което съм им много благодарен. Това ми дава увереност“, казва Любомир. За ваканцията след игрите той планира обиколка из красивите места в България. „Обичам разходките сред природата, в планината, на спокойствие. В свободното си време, както и много други хора, гледам сериали. Обичам и да рисувам, но това се случва все по-рядко“.

Освен близките му и треньорите в България заслуга за неговите успехи имат и всички хора, с които той се срещна в САЩ. Плувецът ни замина със стипендия в плуването през 2019-а. Първо беше в Престън, но след като там закриха плувната си програма, той се премести в Тенеси.

„С треньорите са разбираме чудесно, със съотборниците също. Отборът ни е доста голям, тренираме около 60-70 човека и с тях имаме общи цели. Там се запознах и с приятелката ми. Попаднах в много хубава среда, което ми помага да се чувствам психически добре, а оттам и физически добре. Имам много приятели в плуването. Доста от тях са на световно ниво, обичам да вземам съвети от тях, идеи“, казва Епитропов, който се възхищава на двама от най-големите в съвременния спорт – пилота Люис Хамилтън и тенисиста Новак Джокович.

Шампионът влезе от едно състезание в друго, тъй като от вчера тече държавното първенство, което ще приключи в неделя. След това от 1 до 14 юли предстои лагер в Бургас, а на 18 юли е полетът за Париж. Каквото и да се случи там, Любомир знае едно: „Това лято през почивката ще обикалям България“.

 

Треньорът Николай Вакареев: Разбираме се с две думи

Треньорът Николай Вакареев проследи плуванията на европейското първенство от Белмекен, където беше с друг свой състезател - Петър Мицин, пръв от нашите, спечелил квота за Париж.

„Останах много щастлив. Това момче е плувец, спортист за пример. Той е изключително сериозен, отговорен, целенасочен. Човек, с когото можеш да се разбереш с две думи. Човек, който няма никакъв проблем с работа, режим. Знае какво иска и за какво е в басейна. Толкова години той винаги е бил сянка на другите, а винаги е давал всичко от себе си, и ето че дойде неговият звезден миг“, заяви Вакареев.

„Познавам го още от малък, от времето, когато беше при първата си треньорка Роза Георгиева. Тя е направила от него състезател. През 2016-2017 вече достигна нивото да постави рекорди за юноши на 200 метра бруст. Още от началото се виждаше, че е скромно, трудолюбиво и честно момче“, допълни треньорът.

Съветът на Петър Стойчев: Вяра, спокойствие и тактика

На първенството в Белград като част от Техническата комисия на европейската федерация присъства и Петър Стойчев.

Той влезе в елитния комитет през април тази година, а от 2022-ра е и член на Техническата комисия на международната федерация. Ще бъде и в Париж.

„Това е признание и за самия мен. Получих подкрепа от българската федерация, която подкрепи кандидатурата ми. Дойде моментът да имаме представител в този най-елитен комитет. Това е негласно признание за българската федерация, успехите на плувците ни и дългогодишната ни история. Така сме и официално признати като партньор, който съдейства в развитието на плувния спорт“.

Самият Стойчев е единственият български плувец, участник на четири олимпиади, затова и има какво да каже на четиримата ни представители. „Повече от сигурен съм, че те ще направят добро класиране. И четиримата са с много опит. Вярата в себе си и правилното разпределение на тактиката по време на дистанцията водят до успех. Когато всеки един елемент се получи, както са го тренирали и планирали – старт, подводно, плуване по време на дистанцията, обръщане – резултатът е задоволителен. Това бих им дал като съвет – да бъдат спокойни и да си изпълнят правилно и тактически плуването“.